АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Німецька модель КУ

Читайте также:
  1. I. Базовая модель оценки ценных бумаг.
  2. S-образная модель роста популяции
  3. Автомодельность
  4. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  5. Аналітична математична модель поверхні (підводного аппарата)
  6. Англо-американская модель
  7. Апарат штучного дихання ручний портативний. Модель 120
  8. Арбитражная модель оценки требуемой доходности
  9. Базовая эталонная модель взаимодействия открытых систем
  10. Бихевиористская» модель семейного воспитания.
  11. БРИТАНСКАЯ МОДЕЛЬ БУХГАЛТЕРСКОГО УЧЕТА
  12. БУДУЩЕЕ – ВЫБРАННАЯ ВАМИ МОДЕЛЬ ПОВЕДЕНИЯ НЕ СООТВЕТСТВУЕТ ВАШЕМУ ИСТИННОМУ ИДЕАЛУ.

Склад ради директорів у японській моделі

Рада директорів японських корпорацій практично повністю складається із внутрішніх учасників, тобто виконавчих директорів, керуючих, керівників великих відділів корпорації, і Правління. Якщо обсяг прибутку корпорації зменшується протягом тривалого періоду, основний банк і члени кейрецу можуть зняти директорів і призначити своїх кандидатів.

Вимоги до розкриття інформації в японській моделі

Корпорації повинні повідомляти про себе досить багато, а саме: фінансову інформацію (кожне півріччя), дані про структуру капіталу, відомості про кожного кандидата в раду директорів (включаючи імена й прізвища, займані посади, відносини з корпорацією, володіння акціями корпорації), дані про винагороди, в основному, найбільші суми, виплачувані старанним працівникам і членам ради директорів, відомості про пропоновані злиття й реорганізацію, пропоновані виправлення до Уставу, імена осіб і / або назви корпорацій, запрошуваних для аудиторської перевірки.

Дії корпорацій, що вимагають схвалення акціонерів, у японській модел: виплата дивідендів і розподіл коштів, вибори Ради директорів і призначення аудиторів. Акціонер, що володіє принаймні 10% акцій корпорації, може виступати із пропозиціями на щорічних або позачергових загальних зборах.

Взаємодії між учасниками в японській моделі

Акціонери можуть бути присутнім на зборах особисто або голосувати за дорученням або поштою. Теоретично, система досить проста, однак на практиці іноземним інвесторам голосувати дуже складно.

Щорічні збори - це чисто формальний захід, і корпорації не привітають які-небудь заперечення акціонерів.

Німецька модель КУ

Банки є довгостроковими акціонерами німецьких корпорацій і, подібно до японської моделі, представники банків вибираються в Ради директорів. Однак, на відміну від японської моделі, де представники банків залучаються в раду тільки в кризових ситуаціях, у німецьких корпораціях представництво банків у раді постійно. Три найбільших універсальних німецьких банки (тобто банки, що надають широкий діапазон послуг) відіграють основну роль; у деяких областях країни державні банки є ключовими акціонерами.

Існують три основних особливості німецької моделі, що відрізняють її від інших моделей. Дві з них - це склад ради директорів і права акціонерів.

По-перше, німецька модель передбачає двопалатну Раду, що складається із Правління (виконавчої ради) (чиновники корпорації, тобто внутрішні члени) і наглядацької ради (представники робітників, службовців корпорації й акціонерів). Ці дві палати абсолютнорозділені: ніхто не може бути одночасно членом Правління й наглядацької ради. Правління складається винятково зі співробітників корпорації. У наглядацьку раду входять тільки представники робітників (службовців) і представники акціонерів.

По-друге, чисельність наглядацької ради встановлюється законом і не може бути змінена акціонерами.

По-третє, у Німеччині й інших країнах, що використовують німецьку модель, узаконені обмеження прав акціонерів у частині голосування, тобто обмежується число голосів, що акціонер має на зборах і яке може не збігатися із числом акцій, якими цей акціонер володіє.

Більшість німецьких корпорацій віддає перевагу банківському фінансуванню акціонерному, тому капіталізація фондового ринку невелика в порівнянні з міццю німецької економіки. Відсоток індивідуальних акціонерів у Німеччині низький, що відображає загальний консерватизм інвестиційної політики країни. Тому не дивно, що структура управління акціонерним товариством зрушена убік контактів між ключовими учасниками, а саме, банками й корпораціями.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)