АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особлива частина. Тема:Злочини проти основ національної безпеки України

Читайте также:
  1. III. Практична частина.
  2. Для підготовки до підсумкового модульного контролю (екзамену) з Кримінального права України (Особлива частина)
  3. Загальна частина.
  4. І. Теоретична частина. 1. Перший розділ
  5. ІІ. Практична частина.
  6. Особлива частина
  7. Особлива частина
  8. Особлива частина
  9. Особлива частина
  10. Особлива частина кримінального права зарубіжних держав.
  11. Особлива частина.

 

Тема: Злочини проти основ національної безпеки України.

Самостійна робота передбачає індивідуальне виконання практичних завдань:

Задача.

К. та М., маючи намір втекти за кордон, почали збирати різні відомості, які були державною таємницею, для використання їх на шкоду інтересам України після переходу кордону.

Дайте правову оцінку діям К. та М. Відповідь поясніть.

Тема: Злочини проти життя і здоров’я особи.

Задача.

К. з метою заволодіння автомашиною, що належала київському заводу “О”, вчинив напад на водія цієї машини, в процесі якого мисливським ножем, який він постійно носив з собою, хоча і не був мисливцем, завдав шість ударів у шию і спину. Від одержаних ушкоджень водій машини помер через декілька днів. Підробивши дорожнього листа К. намагався перегнати автомашину в інше місто, але був затриманий.

Кваліфікуйте дії К.

Тема: Злочини проти волі, честі і гідності особи.

Задача.

Маючи на меті отримати викуп К, викрав 10-річну дівчинку, зв’язав її і відвіз у приміський будинок, де доручив її охорону своєму знайомому Р. Через 2 дні К. подзвонив батькам дівчинки і запропонував їм повернути дівчинку за 50 тис. доларів США. При передачі вказаної суми К., а потів і Р. були затримані. Дівчинка не постраждала.

Кваліфікуйте дії К. та Р.

Тема: Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Задача.

С. познайомився з М. і запросив її до себе в гості. Пізно ввечері, маючи намір вступити з нею в статевий зв’язок, С. намагався підняти сило її з крісла. М. вирвалася і побігла в коридор. Наздогнавши її, С. замкнув двері, заявивши з погрозою, що з цієї квартири так не виходять. Не бачачи виходу зі становища, М. підбігла до відкритого вікна і викинулася з 8-го поверху. Від одержаних тілесних ушкоджень вона померла на місці.

Тема: Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

Задача.

Акціонерна компанія “Мелодія ” без погодження з автором випустила диск його пісень. Випуск був вдалою комерційною акцією і розійшовся у великій кількості. Коли автор дізнався про акцію, він звернувся до директора компанії “Мелодія”, щоб домовитися за гонорар. У відповідь він почув, що випуск диску з піснями здійснювався на власний ризик компанії, він міг бути і невдалим, тому ніякого авторського гонорару автор не отримає.

Кваліфікуйте ситуацію.

Тема: Злочини проти власності.

Задача.

В квітні 2001 року в один із вечорів разом із С., К., та Я гуляли по вулиці. Біля 23 год. вони зайшли на подвір’я одного з приватних будинків, щоб напитися води і побачили, що хазяїв немає вдома. С. запропонував проникнути в будинок та щось вкрасти, на що решта погодились. Вони вийняли шибку з вікна будинку, а потім С. та К. через вікно залізли у будинок і через вікно передали телевізор, програвач та колонки Я. розподілив між собою скарг та вони розійшлись по своїх справах.

Кваліфікуйте дії С., К. та Я. Чи є діях цих осіб ознаки співучасті?

Тема: Злочини у сфері господарської діяльності.

Задача.

Контролер пасажирських поїздів К. на 130 вилучених пасажирських білетах, які були вже використані підробив дати видачі і номери поїздів і передав їх касиру П. Та продала їх через касу. Прибуток вони поділили між собою. Кваліфікуйте дії К. та П.

 

Тема: Злочини проти довкілля.

Задача.

Працюючи лісником, А. задовольнив прохання С. дозволити йому рубку лісу без лісорубного білета. С. бензопилою спиляв 19 сосен, давши за це А. 3 тис. грн.. Від вирубки була заподіяна шкода у розмірі 20 тис. грн..

Тема: Злочини проти громадської безпеки.

Задача.

Близько 22 години Г. та М. перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння грубо порушували громадський порядок. На зауваження перехожого Д. відповіли грубо, а потім, коли він повернувся до них спиною почали бити ногами. Коли Д упав на землю М. наніс йому удар ногою в область лівого виска, а Г. почав бити руками і ногами у різні частини тіла. Бійку побачили Я. та П., які відтягнули нападників від потерпілого. В результаті неправомірних дій Д. Було завдано легкі тілесні ушкодження, які потягли за собою короткочасний розлад здоров’я.

Кваліфікуйте дії Г. та М.

Тема: Злочини проти безпеки виробництва.

Задача.

Бригадир комплексної бригади сільськогосподарського підприємства Т., який був відповідальний за додержання правил безпеки в бригаді, відправив робітниць М. та В. виносити картоплю із земляного льоху, який перебував в аварійному стані. Під час їх роботи стеля льоху завалилася. Робітниць засипало землею. М. було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження, а В. від заподіяних тілесних ушкоджень померла.

Тема: Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Задача.

Бульдозерист К., переїжджаючи залізничну колію у невстановленому місці з опущеним ножем, якого він забув підняти, зсунув рейку на 20 см, про що нікому не сказав. Потяг з вагонами, завантаженими вугіллям, зійшов з рейок і завалився. Машиніст і його помічник одержали середньої тяжкості та тяжке тілесні ушкодження.

Тема: Злочини проти громадського порядку та моральності.

Задача.

У відповідь на справедливе зауваження Л., що Т. п’яний, той зайшов до Л. У двір, почав штовхати її, кілька разів ударив рукою, а потім витяг з кишені ножа, розкрив лезо і погрожував ним. Захищаючись, Л. Схопилася рукою залізо, одержавши легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

 

Тема: Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення

Задача.

Т. на базарі купив у раніше незнайомого йому М. 1,5 кг висушеної макової соломи, приніс до дому і сховав, щоб пізніше перепродати. М. взяв макову солому на полі державного господарства як пожнивні залишки після збирання врожаю маку.

Варіант. М. стебла маку зрізав на городі сусідки Г., яка вирощувала мак для випікання пиріжків.

Тема: Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації.

Задача.

Посилаючись на свої релігійні переконання, П. ухилявся від чергового призову на дійсну військову службу, за що був засуджений. В апеляції він просив скасувати вирок суду, оскільки його релігійні переконання не дозволяють володіти зброєю.

 

Тема: Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян.

Задача.

У. і Б. у стані сп’яніння прийшли у кафе, яке вже зачинялось, і зажадали пива, котрого вже не було. Завідувачка кафе викликала наряд міліції. У відповідь на вимогу працівників міліції пройти в кімнату дільничного інспектора для з’ясування особи У. завдав кількох ударів працівнику міліції О., заподіявши йому легкі тілесні ушкодження, що викликали короткочасний розлад здоров’я. В цей же час Б. обізвав працівників міліції нецензурною бранню

Варіант. У. заподіяв О. Середньої тяжкості тілесні ушкодження. Б. погрожував працівникам міліції “знищити їх нащадків”.

Тема: Злочини у сфері використання електронно – обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж.

Задача.

15-річний Н., “скачавши” з мережі Internet програмний вірус – відмичку у вигляді прикріплення до електронного листа, надіслав його поштою на адресу одного з банків. Надісланим вірусом було інфіковано комп’ютерну систему банку, внаслідок чого пін – коди дебетних карток клієнтів та інша секретна інформація були розповсюджені в мережі Internet і набули загального доступу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)