АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновок. Дослідження теоретичних, методичних та організаційних засад бухгалтерського обліку й аналізу біологічних активів дозволило сформувати висновки

Читайте также:
  1. Висновок
  2. Висновок
  3. ВИСНОВОК
  4. Висновок
  5. Висновок
  6. ВИСНОВОК
  7. ВИСНОВОК
  8. Висновок
  9. Висновок
  10. Висновок
  11. Висновок

Дослідження теоретичних, методичних та організаційних засад бухгалтерського обліку й аналізу біологічних активів дозволило сформувати висновки, які висвітлюють шляхи досягнення мети та вирішення основних завдань, поставлених у курсовій роботі.

1. Дослідження практики обліку біологічних активів у сільськогосподарських підприємствах показало, що впровадження П(С)БО 30 «Біологічні активи» та спеціалізованої методики їх бухгалтерського обліку, поки що не забезпечило належну організацію обліку в аграрних підприємствах, якість та повноту облікової інформації, прозорість і зрозумілість інформаційного середовища для інвесторів. Разом з тим, встановлено, що вихід України на міжнародні ринки сільськогосподарської продукції потребує посилення дослідження теоретичних і практичних проблем бухгалтерського обліку та аналізу біологічних активів як основного джерела сільськогосподарської продукції.

2. За результатами проведеного дослідження виявлено, що трактування біологічних активів, наведені у Міжнародних стандартах фінансової звітності та чинних вітчизняних нормативно-правових актах, недостатньо характеризують їх обліково-аналітичну сутність, спричиняє споріднене сприйняття біологічних активів з основними засобами і запасами. Це викликає низку проблем щодо обліку окремих видів біологічних ресурсів, їх аналізу та управління. Обґрунтовано, що біологічні активи як об’єкт бухгалтерського обліку слід розглядати як живі рослини, тварини або інші біологічні ресурси, які в результаті минулих подій контролює або якими володіє суб’єкт господарської діяльності та використання яких у сільськогосподарському виробництві забезпечить економічні вигоди в майбутньому.

3. Враховуючи класифікацію оборотних і необоротних активів в бухгалтерському обліку для виділення біологічних активів в окремий об’єкт обліку доведено необхідність застосування класифікаційних ознак за видом економічної діяльності та способом використання у виробничому процесі. Це уточнене місце біологічних активів у загальній класифікації оборотних і необоротних активів сільськогосподарських підприємств сприяє кращій організації їх обліку та аналізу. З метою побудови ефективного аналітичного обліку біологічних активів в роботі запропоновано застосовувати наступні класифікаційні ознаки: для довгострокових біологічних активів рослинництва – право власності, вид багаторічних насаджень, сорт, дата переведення зі складу незрілих біологічних активів, центр відповідальності; для довгострокових біологічних активів тваринництва – галузь тваринництва, статево-вікові групи, центр відповідальності; для незрілих біологічних активів – вид багаторічних насаджень, дата закладання, структурний підрозділ; поточних біологічних активів рослинництва – галузь рослинництва, вид культур, сорт, структурний підрозділ; для поточних біологічних активів тваринництва – галузь тваринництва, статево-вікові групи.

4. Критичний аналіз системи документів первинного обліку біологічних активів показав, що документування операцій з біологічними активами потребує впровадження спеціалізованих документів з обліку їх первісного визнання та результатів біологічних перетворень. Застосування первинних документів «Довідка про зміну справедливої вартості біологічних активів» і «Розрахунок витрат на місці продажу біологічних активів та/або сільськогосподарської продукції» сприятиме розширенню системи первинних документів обліку біологічних активів, полегшенню ревізії і внутрішнього контролю за правильністю відображенню господарських операцій з біологічними активами на рахунках бухгалтерського обліку.

5. Узагальнення практики організації бухгалтерського обліку формування додаткових біологічних активів рослинництва показало необхідність уточнення об’єктів обліку витрат залежно від напряму використання таких активів: реалізації та використання для власного виробничого процесу. Доведено, що побудова аналітичного обліку шляхом відкриття на субрахунку «Вирощування розсади (саджанців, живців)» аналітичних рахунків «Вирощування розсади (саджанців, живців) для реалізації» та «Вирощування розсади (саджанців, живців) для внутрігосподарських потреб» сприятиме посиленню обліково-аналітичної інформації управління сільськогосподарським підприємством.

6. Враховуючи природні особливості біологічних активів змінювати якісні характеристики протягом терміну використання, з урахуванням сучасного розвитку аграрної інфраструктури в дисертаційній роботі доведено доцільність визначати справедливу вартість біологічних активів за теперішньою вартістю готової продукції, що буде отримана від них. При первісному визнанні біологічних активів для оцінки вартості майбутньої сільськогосподарської продукції необхідно враховувати середню продуктивність, якість і товарність продукції, кон’юнктуру ринкових цін.

7. Запровадження П(С)БО 30 «Біологічні активи» ускладнило облік формування поточних біологічних активів тваринництва, процедуру калькулювання собівартості отриманої від них сільськогосподарської продукції, складання статистичної звітності. Для удосконалення кореспонденції рахунків з первісного визнання біологічних активів пропонується рахунок 23 «Виробництво» використовувати лише для обліку операційних витрат. Різницю між справедливою вартістю біологічних активів та витратами доцільно відносити на рахунок доходів (витрат) шляхом прямого збільшення (зменшення) вартості таких активів.

8. За результатами критичного аналізу теоретико - організаційних підходів оцінки біологічних активів для покращення організаційних засад визначення їх справедливої вартості запропоновано запровадити єдину, доступну базу даних ринкових цін на сільськогосподарську продукцію і біологічні активи в окремому регіоні, закріпивши функції з їх моніторингу та доведення до користувачів за конкретною структурою. В роботі визначено, що в сучасних умовах розвитку аграрної інфраструктури такі функції можуть виконувати обласні управління статистики та інспекції з формування цін на сільськогосподарську продукцію. Перспективними структурами є оптові ринки сільськогосподарської продукції і дорадницькі служби. Доведено, що для полегшення встановлення справедливої вартості біологічних активів в аграрних підприємствах необхідно визначати і документально зафіксовувати ринкові ціни на сільськогосподарську продукцію на перше число кожного місяця. Перевагою такого підходу є простота застосування, універсальність, повнота і достовірність даних, зменшення витрат на організацію і ведення обліку.

9. Удосконалення інформаційного забезпечення управління потребує обґрунтування теоретичних засад аналізу біологічних активів з метою оцінки їх стану, визначення впливу факторів і встановлення резервів підвищення ефективності виробничої діяльності. З урахуванням нових засад оцінки та визначення фінансових результатів діяльності підприємств в дисертаційній роботі доведено, що аналіз біологічних активів повинен здійснюватись за такими напрями: розмір, структура, стан і динаміка (коефіцієнт вибуття, коефіцієнт оновлення, розмір і структура площ), продуктивність (урожайність, надій молока, приплід) і ефективність використання (віддача і рентабельність біологічних активів).

10. Доведено, що залежно від виду одержаного економічного ефекту і мети аналізу ефективність використання біологічних активів доцільно проводити за трьома аналітичними блоками: аналіз продуктивності, віддача та рентабельність біологічних активів. Комплексний багатофакторний аналіз показав, що на рівень та ефективність використання біологічних активів найбільше впливають цінова політика, витрати виробництва, виробниче навантаження на працівників. Віддача біологічних активів у молочному товаровиробництві залежить від впливу таких факторів, як собівартість продукції, ціна, витрати кормів, навантаження працівників поголів’ям тварин.

 

 

Список використаної літератури

1. Перевозник Н. В. Біологічні активи як обліково-аналітична та економічна категорія / Наталія Володимирівна Перевозник // Формування ринкових відносин в Україні. – 2007. – № 6 (73). – С. 115-118. (0,48 д.а.).

2. Перевозник Н. В. Класифікація біологічних активів в обліку та звітності / Н. В. Перевозник // Формування ринкових відносин в Україні. – 2007. - № 7(74). - С. 71-76. (0,56 д.а.).

3. Гончаренко Н. В.Актуальні питання визначення справедливої вартості біологічних активів / Н. В. Гончаренко //Агроінком. – 2008. - № 3-4. – С. 98-102. (0,48 д.а.).

4. Гончаренко Н. В. Методичні засади оцінки біологічних активів та її вплив на вартість активів підприємства / Н. В. Гончаренко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2008. - № 2. – С. 31-35. (0,47 д.а.).

5. Гончаренко Н. В. Організація первинного обліку біологічних активів у тваринництві / Н. В. Гончаренко // Облік і фінанси АПК. – 2007. - № 11-12. – С. 22-30. (0,45 д.а.).

6. Гончаренко Н. В. Проблеми та перспективи застосування справедливої вартості біологічних активів в сільському господарстві / Н. В. Гончаренко // Облік і фінанси АПК. – 2008. - № 1. – С. 86-91. (0,58 д.а.).

7. Гончаренко Н. Визначення фінансових результатів сільського господарства / Наталія Гончаренко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2008. - № 5. – С. 37-42. (0,58 д.а.).

8. Гончаренко Н. В. Удосконалення організації бухгалтерського обліку в сільському господарстві відповідно до вимог П(С)БО 30 «Біологічні активи» / Н. В.Гончаренко // Облік і фінанси АПК. – 2009. - № 1. – С.13-16. (0,50 д.а.).

9. Гончаренко Н. Удосконалення методики визначення фінансових результатів діяльності сільськогосподарських підприємств відповідно до П(С)БО 30 «Біологічні активи» / Наталія Гончаренко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2008. - № 11. – С. 39-47. (0,75 д.а.).

10. Гончаренко Н. Визначення справедливої вартості біологічних активів з урахуванням цін активного ринку: методичні та інформаційні аспекти / Наталія Гончаренко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2009. - № 1. – С.40-45. (0,67 д.а.).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)