АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішня пам’ять

Читайте также:
  1. Внутрішня і зовнішня політика Директорії. Проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР
  2. ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА
  3. Зовнішня політика Галицько-Волинської держави в 2-гій половині 13-го на поч. 14 ст.
  4. Зовнішня політика МЕРКОСУР
  5. Зовнішня політика Росії в XVII в.
  6. Зовнішня структура документа
  7. Міжнародна і зовнішня політика
  8. Передумови та розвиток Київської Русі. Перші князі та їх внутрішня і зовнішня політика
  9. Тема 11.Торгівля.Зовнішня торгівля.

Фізично зовнішня пам’ять реалізується у вигляді накопичувачів на гнучких, жорстких та оптичних дисках.

НГМД - називають дискетами, флоппі-дисками. Дискети виходять з використання. Дискети розміром 89 мм (3,5” дюймів). Місткість-720 Кб, 1,44 Мб. Дані дискети знаходяться у жорсткому пластмасовому конверті. Дискети використовують для переносу інформації, зберігання контрольних копій інформації. Перед

використанням дискети форматують. При форматуванні на диску формуються концентричні кола - доріжки, які розбиваються на сектори. Доріжок може бути

від 40 до 80, а секторів від 9 до 18. Обмін інформацією між ОП та диском відбувається секторами. Ємність дискети = Доріжки *Сектори. Після форматування інформація з диску буде стерта.

 

§ НЖМД – накопичувач на жорсткому магнітному диску, називається вінчестером.

Вінчестер є невід’ємною частиною системного блоку. Відрізняються жорстки диски: інтерфейсом, ємністю та часом доступу до даних. Місткість може бути: сучасні диски починаються з 300 Мб,10 Гб, 20, 40..,60, 80 Гб, 1Тб. Частота обертання шпинделя вінчестера становить 5400-7200 і 10000хв. Сучасні інтерфейси: IDE(100-133Мб/с), SATA(150-600Мб/с), SCST (320Мб/с). Жорсткий диск може бути розподілен на логічні диски.

§ Оптичні (лазерні) диски називають компакт-дисками або дисками типу CD. Використовуються для збереження великих обсягів даних 1-3 Гб. Диски CD-ROM випускаються діаметром 5,25” та 3,5”. Розрізняють диски CD-R (одноразовий запис інформації та зчитування) та CD-RW (багаторазовий запис та зчитування інформації).

DVD – Digital Video Disk – цифровий відео диск нового покоління, ємність може бути від 3,2 Гб – 17 Гб. Для використання таких дисків у системному блоці має бути пристрій CD/DVD- RW, для запису інформації та CD/DVD- ROM, для читання.

DVD - використовують насамперед для відео, кінцева

специфікація стандарту DVD-AUDIO, яка дозволяє запис музики з дуже

високою якістю 192 КГц.

З компакт дисків інформація зчитується зі швидкістю 150 Кб/с. Напис 52х Означає 52-кратну швидкість читання інформації, яка=52*150Кб/с=780Кб/с.

 

Інтерфейс – сукупність засобів і правил, які забезпечують логічну чи фізичну

взаємодію пристроїв і програм обчислювальної системи.

Графічний інтерфейс - це графічні елементи, які забезпечують взаємодію

користувача з об’єктами ОС.

 

§ Крім розглянутих типів зовнішніх запам’ятовуючих пристроїв є накопичувачі на магнітних стрічках касетного типу – стримери, місткістю 250 Мб 10 Гб.

 

Ø Звукова карта - мультимедійних пристрій, який застосовується для роботи програм обробки звуку. Стандартом карти є Sound Blaster (SB), Sound Card (SC). Звукові карти бувають 8, 16 та 32-розрядними і дозволяють прослуховувати музичні компакт - диски.

Ø Відеокарта -призначена для формування сигналу, який відображає на моніторі область (ділянку) пам’яті, що зберігає дані про зображення, а також сигнали синхронізації вертикальної та горизонтальної розгортки, від неї залежить швидкість та якість виведення графіки.

Перша відеокарта MDA -Monochrome Display Adapter -алфавітно-цифрова інформація;

друга: CGA - Color Graphics Adapter - текстовий та графічний режими роботи;

третя: EGA - Enhanced Graphics Adapter - адаптер покращеної графіки;

четверта: VGA - Video Graphics Array роздільна здатність 640х480 пікселів;

п’ята: SVGA - Super VGA - відеостандарт, роздільна здатність 800х600; 1024х768; 1600х1400.

Для сучасних трьохмірних ігрових додатків відеокарта формує і виводить на екран монітора зображення -2D(плоске) та 3D(ємне), ємність пам’яті має бути 256Мб-512Мб.

 

Ø Мережна карта -застосовується для об`єднання комп’ютерів у мережу, з ціллю доступу та обміну інформацією, загального використання програм та даних.

Ø Порти -використовують для підключення додаткових пристроїв. Бувають порти послідовними та паралельними.

Паралельні – LPT1,LPT2-принтери, сканери.

Послідовні –COM1, COM2 – миша, модем.

USB - порти для підключення периферійного цифрового обладнання.

 

Ø Монітор.

Призначається для відображення інформації (пристрій виведення). Дисплей керується відконтролером, (відеоадаптером), який знаходиться у системному блоці. Монітори бувають монохромними та кольоровими (в залежності від відеокарта) і можуть працювати у текстовому або графічному режимі.

В текстовому режимі екран поділяється на 25 рядків по 80 символів. Черговий символ відмічається мерехтливим знаком, який називається курсором або маркером. У графічному режимі на екран може виводитися будь-яка інформація: текст, символи, малюнки. Елементи зображення називають точками або пікселами. Будь-яке зображення кодується і може бути: векторним та растровим. Растрове зображення розкладається на піксели, впорядковані в рядки та стовпці. Растрове зображення створюється сканером та спеціальними програмами: Paint, Corel Photo, Adobe Photoshop, Photo Finish. Недоліком даного зображення є зниження якості при збільшенні: з`являється ефект сходинок, при зменшенні – втрачається чіткість. Векторне зображення розкладається на геометричні фігури, лінії параметри яких зберігаються в ПК у вигляді математичних формул та числових коефіцієнтів. Векторне зображення створюється програмами: CorelDraw, Adobe Illustrator, Free Hand.

До характеристик монітора належать: розмір екрана, роздільна здатність, кількість кольорів. Зараз є два типу моніторів: на ЕЛТ(електро-лучових трубках) та РК(на рідких кристалах).

§ Розмір екрана дисплея - вимірюють у дюймах по діагоналі. 1 дюйм=2,54 см. Найпоширеніші 14-дюймові екрани, також існують 15, 17, 19, 20, 21, 27-дюймові.

§ Роздільна здатність екрана -залежить від ємності відеопам`яті (може бути 16,32,64 Мб) і визначається кількістю пікселна дюйм. РЗ дисплея може бути 640х480, 1024х676 точок на дюйм. За кількістю кольорів сучасним можна вважати адаптер з 65536 кольоровістю. Для моніторів на РК характерною рисою є оновлення точок зображення-2 мс(мілісекунди).

Усі розглянуті частини комп’ютера складають його конфігурацію. Наприклад

Абревіатура Intel P100/8/256/540/s3.1Mбайт/4х/SB/Win95 означає

Процесор - Pentium с частотою 100Мгц, 8Мб-ОП, 256Кб кеш-пам`ять, вінчестер 540Мб, S3-відеокарта, 1Мб відеопа`мяті, 4-х швидкісний CD-ROM, SB – звукова карта, встановлена ОС Win95.

 

Ø Клавіатура -пристрій введення інформації у комп’ютер. В більшості ПЕОМ містить 101 клавішу та декілька індикаторів, що сигналізують про режим роботи клавіатури. Клавіші за своїм призначенням розподіляються на 4 групи:

 

1. Алфавітно – цифрова група (містить клавіші англ. та російської мов, цифрові

клавіші);

2. Функціональні клавіші F1- F12;

3. Клавіші керування курсором та спец клавіші (PgUp, PgDn, Home, End, Ins та інші);

4. Клавіші набору цифр і знаків арифметичних операцій або управління курсором.

Клавіші: CTRL, SHIFT, ALT – рідко застосовуються самі по собі, використовуються сумісно з іншими клавішами.

Shift Del Esc PgUp

Caps Look NumLock PgDn

Backspace Enter

 

Ø Принтер – призначений для виведення інформації на папір та термостійку плівку. Принтери бувають: матричні, струмені, лазерні, світлодіодні. Характеристикою принтера є швидкіст ь (кількість сторінок за хвилину), та якість друку (роздільна здатність). Роздільна здатність матричних принтерів 244 точки на дюйм(dpi), струминних 1440х720, лазерних- 1200х1200 dpi. Принтери бувають чорно-білими та кольоровими.

Ø Плотер – пристрій виведення на друк креслень високої якості, в тому числі багатокольорне друкування.

Ø Миша – маніпулятор керування курсором та введення інформації. Миші бувають провідні, безпровідні, кулькові, оптичні.

 

 

Ø Маніпулятори:

- Trackball- кулька на клавіатурі, графічний маніпулятор.

- Digitizer- планшет для малювання, електронне перо, миша.

- Джойстик - кульковий маніпулятор, використовується для комп’ютерних ігор.

Ø Сканер – пристрій для введення з паперових носіїв у комп’ютер графічних

зображень і тексту.

Ø ZIP – пристрій для роботи з накопичувачами великих обсягів 100 або 250 МГб.

Ø Модем – пристрій для обміну інформацією між комп’ютерами за допомогою \

каналів зв`язків (телефонні лінії);

Ø Факс-модем – об’єднує можливості факсу і модему.

Ø Стример – пристрій для резервного копіювання великих обсягів інформації (10 Гб) на магнітних стрічках;

Ø Мережний фільтр – пристрій для захисту від перепадів електроструму;

Ø Відеопроектор - пристрій для передачі зображень з екрана комп’ютера на

настінний екран. Використовується у навчальних центрах та

диспетчерських центрах, презентаційних та виставкових залах;

Ø ТВ-тюнер – пристрій для перегляду на екрані комп’ютера телевізійних програм;

Ø Web-камера – застосовується при проведенні відео конференцій в мережі Internet;

Ø Пристрої мультимедіа – акустичний адаптер, мікрофон, акустичні колонки.

 

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)