АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішня політика Росії в XVII в

Читайте также:
  1. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  2. Антимонопольна політика . Антимонопольне законодавство.
  3. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки.
  4. Антициклічна політика уряду
  5. Асортиментна політика і товарна марка
  6. БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  7. ВАЛЮТНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  8. Внутрішня і зовнішня політика Директорії. Проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР
  9. ВПЛИВ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ НА РОЗВИТОК КУЛЬТУРНИХ ПРОЦЕСІВ РОСІЇ
  10. Геополітика та сучасне геополітичне становище України.
  11. Демографічна політика держав
  12. Державна інформаційна політика та її забезпеченість Законами України

Після Смутного часу Росії довелося надовго відмовитися від активної зовнішньої політики. Однак у міру відновлення господарства та стабілізації становища всередині країни царський уряд починає вирішувати нагальні зовнішньополітичні завдання. Зовнішньополітичний курс Росії протягом XVII в. був націлений на вирішення трьох завдань: 1) возз'єднання з українським і білоруським народами; 2) забезпечення виходу до Балтійського і Чорного морів і 3) Досягнення безпеки південних кордонів від набігів васал Османської імперії - кримського хана. Проте можливості для одночасного вирішення всіх цих завдань у Росії XVII в. не було.

Навесні 1632 р. почалося безвладдя в Речі Посполитій і російське уряд вважало ситуацію сприятливою, щоб почати війну за Смоленськ. Похід російської раті до Смоленська почався в складних умовах, коли південні повіти піддалися набігам кримських татар.

Облога Смоленська затягнулася на 8 місяців.

Почалися переговори, що завершилися в червні 1634 р. укладанням Полянського мирного договору. Полякам було повернуто всі міста, якими оволоділи російські на початковому етапі війни: Невель, Стародуб, Потчеп, Себеж та ін Смоленськ теж залишався в руках поляків.

Невдача у Смоленській війні позбавила країну можливості вести активну політику на півдні. У 1637 р. донські козаки оволоділи турецькою фортецею Азовом. Коли до Азова була стягнута армія османів, козаки звернулися до Москви з пропозицією ввести в фортеця урядовий гарнізон, але уряд не вирішувалося на подібний крок. І козаки в 1642 р. залишили Азов, зруйнувавши його зміцнення.

Найважливішою зовнішньополітичною акцією Росії в XVII в. стала боротьба за возз'єднання з Україною.

Більша частина України в першій половині XVII ст. входила до складу Речі Посполитої. Особливу прошарок серед населення України становили запорізькі козаки. У Запоріжжі не було офіційного землеволодіння, козаки мали своє самоврядування - виборного гетьмана. Дніпропетровські козаки несли: сторожову службу, відбиваючи набіги кримських татар, за що, польський уряд сплачувало їм винагороду.

Новий етап боротьби українського народу за свободу пов'язаний з ім'ям Богдана Михайловича Хмельницького. У наприкінці 1647 р. в низов'ях Дніпра він організував невеликий загін, на початку наступного року з'явився в Запорізьку Січ, вигнав звідти урядовий гарнізон і після обрання гетьманом звернувся із закликом до повсталих.

1. Доба Петра І

2. Двітреві перевороти

3. Міжнародне становище і зовнішня політика Росії 17 – 18 ст.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)