АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Твори, що є об'єктами авторського права

Авторське право охороняє всі види творів. Традиційно охороняють результати інтелектуальної творчості, виражені в об'єктивній формі: оригінальні, або первісні, твори (літературні, музичні, драматичні, художні, аудіовізуальні твори, комп'ютерні програми), похідні твори (обробки, переклади, компіляції, анотації, коментарі, резюме, музичні аранжування та інші види переробок) незалежно від способу або форми їх вираження. \уСт. 8і Закону України «Про авторське право і суміжні права» перераховує такі види об'єктів авторського права:

• літературні письмові твори белетристичного, публіцистичного,
наукового, технічного або іншого характеру;

• виступи, лекції, промови, проповіді й інші усні твори;

• компютерні програми;

• бази даних;

• музичні твори з текстом або без тексту;

• драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми;

• хореографічні та інші твори, створені для сценічного показу та їх
постановки;

• аудіовізуальні твори;

• твори образотворчого мистецтва;

• твори архітектури, містобудування та садово-паркового мистецтва;

• фотографічні твори, у тому числі твори, виконані способами, подібними
до фотографії;

• твори прикладного мистецтва, у тому числі твори декоративного ткацтва,
кераміки, різьблення, ливарства, вироби з художнього скла, ювелірні тощо;

• ілюстрації, карги, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, що
стосуються географії, геології, топографії, техніки, архітектури та інших сфер
діяльності;

• сценічні обробки творів і обробки фольклору, придатні для сценічного
показу;

• похідні твори;

• збірники творів, обробок фольклору, енциклопедії та антології, збірники
звичайних даних, інші складені твори за умови, що вони є результатом
творчої праці з добору, координації або упорядкування змісту та не
порушують авторські права натвори, що входять до них як складові частини;

• тексти перекладів, призначені для дублювання, озвучення, субтитрування
українською та іншими мовами іноземних аудіовізуальних творів;

• інші твори.

Літературні твори. Ознакою літературних творів є використання символів і знаків для закріплення твору на матеріальному носії. До літературних належать твори всіх жанрів художньої літератури та публіцистики; наукові роботи - монографії, статті, звіти тощо, учбова література; промови, доповіді, проповіді та інші усні твори; твори журналістики - статті, інтерв'ю, дискусії тощо; листи, ділове й особисте листування, інтерв'ю.

Драматичні, музично-драматичні, сценарні твори. У більшості випадків для творів цієї групи використовують літературний твір - сценарій, ноти тощо. Проте виокремлення цієї групи має на меті вказати на можливість захисту не літературного тексту, а його сценічного виконання - постановки.

Вираз «драматичний твір» містить у собі як трагедії, так і комедії, ревю, одноактні п'єси, водевілі та інші форми драматичного мистецтва.

До музично-драматичних творів відносять оперу, балет, музичну комедію, мюзикл та інші твори, що належать до різних жанрів музичної та літературної основи, образотворчого мистецтва, хореографії.

Хореографічні твори та пантоміма. Реалізацію авторського задуму у творах цього виду здійснюють за допомогою пластичних рухів людського тіла. Виокремлення таких творів у самостійну групу означає, що в цьому разі

охороняють саме танець або балет, оскільки письмові вказівки балетмейстера можна розглядати як літературні твори.

Пантоміма - жанр сценічного мистецтва, у якому головним засобом створення художнього образу є класична виразність людського тіла, жести та міміка актора.

Музичні твори з текстом або без тексту. Музикою називають мистецтво композиції звуків людського голосу чи музичних інструментів, або ж комбінацію людського голосу та музичних інструментів, що впливає на чуття слухачів.

Найбільш розповсюдженим різновидом музичних творів є музичний твір із текстом - пісня, що становить собою створений у співавторстві з композитором і поетом оригінальний твір.

Аудіовізуальні твори. До аудіовізуальних відносяться твори, що складаються із серії пов'язаних між собою зображень (із звуковим супроводом або без нього), призначені для зорового та слухового (у разі звукового супроводу) сприйняття за допомогою відповідних технічних засобів. Це кінематографічні твори, всі твори, виражені засобами, аналогічними кінематографічним (теле- і відеофільми, діафільми, слайдфільми та подібні твори). Все більшого значення набувають такі види аудіовізуальних творів, як музичні кліпи, рекламні відеоролики тощо.

Твори образотворчого мистецтва. Творами образотворчого мистецтва називають твори мистецтва, виражені за допомогою ліній і (або) кольорів шляхом нанесення фарб на певну поверхню.

Твори декоративно-прикладного мистецтва. До творів декоративно-прикладного мистецтва відносять двомірні або тримірні твори мистецтва, перенесені на предмети практичного користування, включаючи твори художнього промислу або твори, виготовлені промисловим способом.

Твори дизайну. Дизайн - це мистецтво надання навколишньому предметному середовищу естетичних якостей, тому дизайн як напрям прикладного мистецтва має різновиди: графічний, промисловий дизайн, дизайн інтер'єрів тощо.

Твори скульптури. Скульптура існує у тримірному просторі, її створюють за допомогою гранування, формування, лиття або будь-яких інших методів із використанням різних матеріалів (каменю, металу, дерева, глини, цементу, синтетичних матеріалів тощо).

Твори архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва. До зазначених творів, що їх охороняє авторське право, зараховують будівлі, споруди, проекти, рисунки, креслення, плани та макети, підготовлені для їх спорудження.

Фотографічні твори і твори, виконані способами, подібними до фотографії. Фотографія — одержання фіксованого зображення на світлочутливій поверхні незалежно від технічного методу (хімічного, електронного або іншого), використовуваного для одержання зображення.

Картографічні твори (карти, плани й ескізи однієї й тієї самої ділянки місцевості, створені різними особами).

Комп'ютерні програми. Під терміном «комп'ютерна програма» розуміють набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів чи в будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для зчитування комп'ютером, які приводять його в дію для досягнення певної мети або результату (це поняття охоплює оперативну систему і прикладну програму, виражені у вихідному або об'єктному кодах).

Похідні твори. Похідними є твори, які базуються на попередньому творі. Такими вважають адаптації, переклади, антології, резюме, будь-яку переробку раніше існуючого твору, у результаті якої з'являється інший твір. Оригінальність похідного твору може полягати як у композиції, так і у формі вираження (адаптації), тільки в композиції (збірники, антології) або у формі вираження (переклади).

Адаптації. При адаптації твору він переходить з одного жанру в інший або змінюється, не змінюючи свого жанру (наприклад, якщо збільшується кількість дійових осіб телевізійного твору).

Переклади. Похідні твори створюють і шляхом втілення форми письмових або усних творів мовою, яка відрізняється від мови оригіналу. Переклад має бути достовірним, тобто передавати зміст, стиль твору неспотвореними.

Компіляція даних (бази даних). Під компіляцією даних розуміють сукупність творів, даних або будь-якої іншої незалежної інформації, представлену в довільній формі, у тому числі електронній, підбір і розташування складових частин якої та її упорядкування є результатом творчої праці та складові частини якої є доступними окремо одна від одної і можуть бути знайдені за допомогою пошукової системи на основі електронних (комп'ютерних) чи Інших засобів.

Антології. Антологіями є збірники вибраних творів або уривки із творів різних авторів, зібрані з певною метою. Антології належать до похідних складених творів, права упорядників яких охороняють, якщо впорядкування змісту антологій здійснено без порушення авторських прав на твори, що входять до них.

Анотації та коментарі. Анотації та коментарі є похідними творами, оригінальними за своїм змістом і формою вираження. У тих випадках, коли йдеться про анотації та коментарі до творів, які не охороняє авторське право, відповідні видання є абсолютно оригінальними творами.

Аранжування й оркестрування. Під аранжуванням розуміють перекладання музичного твору для виконання на інших інструментах. Оркестрування дозволяє перекласти його для різних інструментів, що становлять оркестр.

Пародії. До пародій відносять сатиричні та гумористичні літературні твори, ґрунтовані на перебільшено комічному наслідуванні твору певного автора або літературного жанру. Йдеться про похідний твір, який є оригінальним за змістом і формою вираження.

 

Назва твору. Назва є важливим елементом твору - його позначенням. Вона надає твору індивідуального характеру, дозволяючи ідентифікувати його.

Твори, які не є об'єктами авторського права.

Законодавство передбачає певні випадки, коли твір не визнають об'єктом авторського права. Відповідно до ст. 10 Закону України «Про авторське право і суміжні права» не є об'єктами авторського права:

• повідомлення про новини дня або поточні події, що мають характер
звичайної прес-інформації;

• твори народної творчості (фольклор);

• видані органами державної влади в межах їхніх повноважень офіційні
документи політичного, законодавчого, адміністративного характеру (закони,
укази, постанови, судові рішення, державні стандарти тощо) та її офіційні
переклади;

• державні символи України, державні нагороди; символи та знаки
органів державної влади, Збройних Сил України та інших військових
формувань; символіка територіальних громад; символи та знаки підприємств,
установ га організацій;

• грошові знаки;

• розклади руху транспортних засобів, розклади телепередач, телефонні
довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям
оригінальності і на які поширюється право sui generis (особливе право).

Проекти символів і знаків до їхнього офіційного затвердження розглядають як твори, що є об'єктами авторського права.

Твори народної творчості. Твори народної творчості не є об'єктами авторського права через відсутність у них конкретного автора.

Повідомлення про події та факти інформаційного характеру. Вважають, що для того, щоб сповістити про певний факт, не потрібно творчих зусиль. Проте це не означає, що інтереси особи, яка підготувала інформаційне повідомлення, не можуть бути захищені правовими засобами взагалі. Так, при розповсюдженні повідомлені і матеріалів інформаційного агентства засобами масової інформації посилання на інформаційне агентство обов'язкове. Якщо ж автор не просто викладає певні факти, а й дає їм оцінку, пропонує коментарі, прогнози тощо, ці матеріали визнають об'єктами авторського права.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)