АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Первинний і зведений облік розрахунків за виплатами працівникам

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  3. Агент із розрахунків за рекламу
  4. Акредитив як форма міжнародних розрахунків
  5. Акредитивна форма розрахунків
  6. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  7. Баланс фінансовий зведений Банк Міжнародних Розрахунків
  8. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  9. Бухгалтерський облік
  10. Бухгалтерський облік бартерних операцій
  11. Бухгалтерський облік бланків цінних паперів
  12. Бухгалтерський облік закупівель імпортних товарів

На виконання заходiв по реалiзацiї Державної програми переходу України на міжнародну систему облiку i статистики Мiнiстерства статистики України № 253 вiд 09.10.1995 р. затверджено i введено в дiю з 01.01.1996 р. наступнi типовi форми первинного облiку використання робочого часу:

П-13 "Табель облiку використання робочого часу;

П-15 "Список осiб, якi працювали в надурочний час";

П-16 "Листок облiку простоїв".

Для облiку використання робочого часу всiх категорiй працюючих, для контролю за дотриманням працюючими встановленого режиму робочого часу, для отримання даних про вiдпрацьований час, розрахунку заробiтної плати, а також для складання статистичної звiтностi з працi на СТОВ ім. Мічуріна використовують "Табель облiку використання ро­бочого часу та розрахунку заробiтної плати" (форма № П-12), який складається в одному примiрнику та пiсля вiдповiдного оформлення передається в бухгалтерію.

Вiдмiтки у табелi про причини неявок на роботу, чи про фактично відпрацьований час, про роботу в надурочний час чи iншi вiдхилення вiд нормальних умов роботи повиннi бути зробленi тiльки на пiдставi документiв, оформлених належним чином (листок непрацездатностi i т. п.).

Форма № П-13 "Табель облiку використання робочого ча­су" застосовується в умовах автоматизованої системи управлiння пiдприємством. Бланк табеля форми № П-13 з заздалегiдь заповненими окремими реквiзитами може бути створений за допомогою засобiв обчислювальної технiки. До таких реквiзитiв вiдносяться; цех (вiддiл), бригада, прiзвище, iм'я, по батьковi, професiя (посада), табельний номер i т.д., тобто данi, що є у довiдниках умовно-постiйної iнформацiї. В цьому випадку форма табеля змiнюється вiдповiдно до прийнятої технологи обробки даних.

Разом з тим така форма повинна забезпечувати можливiсть вiдображати у нiй облiк використання робочого часу.

Типова форма № П-13, пристосована до рiзних умов органiзацiї виробництва, може бути доповнена необхiдними даними, наприклад, для вугiльної, гiрничорудної та iнших галузей промисловостi, з метою контролю за знаходженням робiтникiв на роботi пiд землею, доцiльно включити показники часу спуску в шахту та пiдйому з неї.

Для облiку використання робочого часу працiвникiв з твер­дим мiсячним окладом чи ставкою в СТОВ ім. Мічуріна використовують типову форму № П-14 "Табель облiку використання робочого часу".

Для забезпечсння облiку використання робочого часу у вказа­них документах застосовуються умовнi позначення, приклади яких вмiщуються в табелях, зокрсма: ВШ — вихiднi (днi щотижневого вiдпочинку), святковi та неробочi; X - тимчасова непрапездатнiсть та вiдпустки по догляду за хворим но карантину, оформленi листка­ми непрацездатностi; К — вiдрядження службовi; В — вiдпустка (основна щорiчна); ПЦ — цiлозмiннi простої не з вини працюючого; ПР — прогуди та iншi неявки з поважиих причин i та iн.

Табель на СТОВ ім. Мічуріна ведеться на протязi мiсяця керiвником конкретного пiдроздiлу, а в кiнцi мiсяця iз пiдписами передається до бухгалтерiї.

Для працiвникiв з погодинною оплатою працi данi табеля с основою для нарахування їм заробiтної плати. Поряд з тим, для працiвникiв як iз погодинною, так i вiдрядною оплатою працi данi та­беля є основою для здiйснення аналiзу використання робочого часу працiвникiв пiдприємства.

Для облiку часу, який вiдпрацьовано надурочно, та оплати роботи в надурочний час використовусться "Список осiб, якi працювали в надурочний час" (форма № П-15),який заповнюсться майстром або iншими посадовими особами, якi вiдповiдальнi за облiк робочого часу, та передається в бухгалтерiю.

Нарахування заробітної плати на СТОВ ім. Мічуріна за чергову або навчальну відпустку, а також звільнення з роботи до закінчення місяця оформлюється розрахунком за заробітною платою (з оплати праці, ф. №74), де обчислюється середній заробіток за місяць і день, показується усі види оплати та утримань, а також визначається сума, що належить до виплати.

Облiк часу простоїв здiйснюсться на пiдставi "Листка облiку простоїв" (форма № П-16).Аркуш облiку простоїв з вiдмiткою про час простоїв використовується для запису в табелi.

Для облiку обсягiв виконаних робiт, затрат робочого часу i нарахованої заробiтної плати членам бригади, оплата працi яких здiйснюється за вiдрядною формою оплати працi, у первинних виробничих пiдроздiлах в СТОВ ім. Мічуріна використовують "Наряд на вiдрядну роботу (для бригади)". Наряд виписують строкой до одного мiсяця в одно­му екземплярi. В ньому на протязi мiсяця поряд iз обсягами викона­них бригадою робiт, на зворотнiй сторонi щоденно вiдмiчається також кiлькiсть вiдпрацьованого часу кожним працiвником бригади.

По факту виконання завдання або закiнчення календарного мiсяця визначається загальна сума заробiтку, яка належить бригадi за виконанi роботи. Заробiток кожного працiвника визначається, виходячи iз його квалiфiкацiйного розряду та кiлькостi вiдпрацьованою ним часу.

Для облiку обсягiв виконаних робiт, затрат робочого часу i нарахованої заробiтної плати працiвникiв — вiдрядникiв використовується також "Наряд на вiдрядну роботу (індивідуальний)",який відкривається на кожного працiвника у розрахунку на календарний місяць.

Для нарахування заробiтної плати водiям вантажних автомобiлiв використовується "Подорожний лист вантажного автомобiля", зокрема: типова форма № 1 (мiжнародна) i типова фор­ма № 2 — в межах України. Подорожний лист виписується у розрахунку на кожен день (при далеких рейсах у роз­рахунку на один рейс). Для нарахування оплати працi водiям легкових автомобiлiв використовуються "Подорожний лист службо-вого легкового автомобiля"(типова форма № 3).

Враховуючи особливостi окремих галузей економiки, вiдповiдним галузевим мiнiстерствам надано право запроваджувати також iншi спецiалiзованi форми первинних документiв по облiку працi та її оплати.

Суми нарахованої заробітної плати за даними первинних документів в подальшій обліковій роботі згруповуються за двома напрямками: по-перше, по кожному робітнику підприємства для організації розрахунків по оплаті праці та, по-друге, по об’єктах обліку витрат для відображення в затратах виробництва.

Групування даних про нараховану заробітну плату по кожному робітнику здійснюється в наступних документах: табель обліку робочого часу (ф.№ 64), розрахунок нарахування оплати праці робітникам тваринництва (ф. № 69), накопичувальна відомість обліку використання машинно-тракторного парку(ф. № 37а), накопичувальна відомість роботи вантажного автотранспорту (ф. № 38), наряд на відрядну роботу (ф. № 70 та 70а), розрахунок по заробітній платі (оплаті праці) (ф. № 74).

Узагальнюючим регістром, в якому обліковують розрахунки по заробітній платі з кожним працівником є розрахунково платіжні відомості (ф. № 73) або книги обліку розрахунків по оплаті праці (ф. № 44).

В накопичувальній відомості обліку використання машинно-тракторного парку (ф. № 37а) на кожного тракториста відкривають окрему сторінку на якій послідовно записують: прізвище, ім’я, по батькові механізатора, його клас, стаж роботи, марку та господарський номер трактора (комбайна). В окремих графах на підставі облікових листів тракториста машиніста (ф. № 67) та дорожніх листів трактора (ф. №68) зазначають по датах кількість відпрацьованих машинно-днів, машинно-змін, нормо-змін, кількість відпрацьованих годин окремо трактористом та причіплювачем та суму нарахованої їм заробітної плати.

Накопичувальна відомість обліку роботи вантажного автотранспорту (ф. №38) побудована аналогічно накопичувальній відомості обліку використання машинно-тракторного парку (ф. № 37а). В цій відомості по кожній машині і шоферу накопичують дані із дорожніх листів про виконані роботи та нараховану заробітну плату. В окремих графах відомості виконані роботи в тонах та тоно-километрах зазначають по споживачам послуг. На підставі накопичувальної відомості здійснюють записи в розрахунково-платіжну відомість та виробничий звіт.

Суми нарахованої заробітної плати для включення їх в затрати виробництва в СТОВ ім. Мічуріна накопичують та групують в спеціальних накопичувальних документах. До них відносять: журнал обліку робіт і затрат (ф. № 37), журнал обліку затрат в ремонтній майстерні (ф. № 36), а також розглянуті вище накопичувальну відомість обліку використання машинно-тракторного парку (ф. № 37а), та накопичувальну відомість обліку роботи вантажного автотранспорту (ф. №38). Узагальнюючим регістром, в якому групують всі витрати виробництва є виробничі звіти.

Дані про виконані роботи в СТОВ ім. Мічуріна систематизують в журналі обліку робіт і затрат (ф. №37). Групують та накопичують ці дані по окремим культурам, групам культур, видам робіт і окремим об’єктам. Для кожного об’єкта в журналі відкривають окремі сторінки на яких на підставі відповідних документів зазначають дані про обсяг виконаних робіт в натуральних вимірниках та в переведені на умовні гектари, відпрацьований час, нараховану суму заробітної плати трактористам та іншим робітникам, витрати пального по нормі та фактично.

Журнал обліку затрат в ремонтній майстерні (ф. № 36) використовується для обліку робіт що виконуються в ремонтних майстернях. В цьому журналі аналітичні рахунки відкривають по видах ремонтів або робіт та по видах виробів, що виготовляються в майстерні. Затрати групують по окремій машині або видам і групам машин.

Затрати праці, суми нарахованої заробітної плати та інші витрати згруповані в журналах, щомісяця узагальнюють в виробничих звітах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)