АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОПОДАТКУВАННЯ СТИПЕНДІЙ

Читайте также:
  1. Бази оподаткування ПДВ окремих господарських операцій
  2. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК СТИПЕНДІЙ
  3. Види ставок податку (оподаткування)
  4. Види, характеристика та розміри стипендій учням, студентам, аспірантам, докторантам
  5. Вкажіть, що є базою оподаткування для літаків і вертольотів?
  6. Державні запозичення можуть здійснюватись тільки тоді, коли вичерпані інші джерела формування доходів держави або коли доцільно обмежити рівень оподаткування.
  7. Облік визнання витрат подвійного призначення з метою визначення об’єкта оподаткування
  8. Оподаткування біржової діяльності
  9. Оподаткування бюджетних установ та облік розрахунків за платежами в бюджет
  10. Оподаткування дивідендів
  11. Порівняння бухгалтерського обліку і обліку з метою оподаткування

Згідно з п.п. 4.3-26 ст. 4 Закону про податок з доходівсума стипендії, що виплачується з бюджету учневі, студентові, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, не включається до складу його загального місячного або річного оподатковуваного ходу в межах суми, визначеної в п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів [15]. ДПАУ в листі від 29.05.2006 р. № 6067/ 5/17-0716 вказала також на те, що і п.п. 4.3.26 ст. 4 Закону про податок з доходів поширюється і на слухачів магістратур вищих навчальних закладів державної або комунальної власності, які отримують стипендії з бюджету.

Інакше кажучи, сума стипендії не підлягає обкладенню податком з доходів, якщо:

1) стипендія є державною і виплачується за рахунок бюджету (державного або місцевого).

ДПАУ в своєму листі від 14.05-2004 р. № 4718/5/17-3116 робить акцент ще на та­кій умові: сума стипендії має виплачуватися з бюджету відповідно до закону.

Стипендії, що виплачуються відповідно до інших нормативно-правових актів (сти­пендії Президента України, Верховної-Ради України, іменні стипендії), підлягають оподаткуванню на загальних підставах. Також податок з доходів утримують зі стипендій, які виплачуються не з бюджету, а з інших джерел (наприклад, за рахунок коштів підприємств і фізичних осіб), — без застосування до них податкової соціальної пільги та зменшення на суму внесків до соціальних фондів. У формі № 1ДФ виплату таких стипендій слід відображати за ознакою доходу «14» (інші доходи);

2) не перевищує суми, обумовленої в п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів, тобто місячного прожиткового рівня для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

Сума перевищення обкладається при виплаті стипендії за ставкою 15 %.

Зауважимо, що учні та студенти, які отримують бюджетні стипендії, не мають пра­ва на податкову соціальну пільгу. Цей висновок випливає зі спільного прочитання п.п. 4.3.26, п.п. «є» п.п. 6.1.2, п.п. 6.3.3 Закону про податок з доходів. Так, згідно з п.п. «є» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів учні, студенти, аспіран­ти, ординатори, ад'юнкти мають право на податкову соціальну пільгу в розмірі, що дорівнює 150 % від загальної податкової соціальної пільги, лише стосовно доходу, отриманого у вигляді заробітної плати, якщо такий дохід не перевищує 940 грн. При цьому податкова соціальна пільга не може бути застосована до інших доходів платника податків, якщо протягом звітного періоду він отримує одночасно такий дохід, як сти­пендія, що виплачується з бюджету (п.п. 6.3.3 Закону про податок з доходів

На податкову соціальну пільгу (до доходу у вигляді заробітної плати) можуть претендувати особи, які не отримують стипендію з бюджету

Підтвердженням зазначеному служить також п. 6 Порядку подання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановок Кабінету Міністрів України від 26.12.2003 р. № 2035, з якого випливає, що учні студенти, аспіранти, ординатори, ад'юнкти заяву і документи на застосування податко­вої соціальної пільги не подають (пільга застосовується лише до доходів, отриманих у вигляді заробітної плати).

Водночас із коштів, передбачених на виплату стипендій, навчальний заклад може виплачувати також матеріальну допомогу та заохочення. Ці виплати передбачено:

ст. 54 Закону про вищу освіту (матеріальне заохочення за успіхи в нав­чанні та активну участь у науково-дослідній роботі для осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах);

п.п. 7 Порядку № 882 (матеріальна допомога і заохочення за успіхи в на­вчанні, участь у суспільній, спортивній та науковій діяльності з метою підвищення життєвого рівня). Порядок використання коштів для надання матеріальної допомоги та заохочення (не менше 10 % від коштів, передбачених для виплати стипендії) у цьому разі розробляється навчальним закладом та затверджується його керівником.

У зв'язку з чим постає запитання: чи обкладаються зазначені виплати податком з доходів? Однозначної відповіді на це запитання Закон про податок з доходів не містить. Тому податківці зайняли в цьому питанні фіскальну позицію. Так, у кон­сультації їх фахівця, наведеній у журналі «Вісник податкової служби України», 2007 № 4 на стор. 47 зазначено таке: «що стосується сум будь-яких заохочень (пре­мій), що виплачуються студенту (слухачеві) із стипендіального фонду вузу, то оскільки в Законі № 889 відсутні прямі норми щодо їх неоподаткування, то вони підлягають оподаткуванню при їх нарахуванні (виплаті) за ставкою, встановленою п. 7.1 ст. 7 цього Закону, у розмірі 15 % без зменшення їх на суму податкової соціальної пільги і внесків до соціальних фондів».

Отже, з сум заохочень (премій) слід утримувати податок з доходів незалежно від їх розміру. При цьому жодних пільг для дітей-інвалідів щодо необкладення по­датком з доходів виплачуваних їм премій законодавством не передбачено.,

А ось що стосується оподаткування матеріальної допомоги, що виплачується із стипендіального фонду, то в своїх неофіційних роз'ясненнях податківці рекоменду­ють керуватися п.п. 9.7.3 Закону про податок з доходів, відповідно до якого матеріальна допомога не підлягає обкладенню податком з доходів, якщо вона сукупно за рік не перевищує суми, визначеної відповідно до п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів (у 2009 році — 940 грн.).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)