АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Додаток 3

Читайте также:
  1. ДОДАТОК
  2. Додаток
  3. ДОДАТОК
  4. ДОДАТОК
  5. ДОДАТОК
  6. Додаток 1
  7. Додаток 1
  8. ДОДАТОК 1.
  9. Додаток 10
  10. Додаток 11
  11. Додаток 11
  12. Додаток 12

до Інструкції з ветеринарного клеймування м'яса

ПЕРЕЛІК

 

номерів для ветеринарних клейм, які присвоєні Автономній Республіці Крим, областям, містам Києву та Севастополю Державним департаментом ветеринарної медицини Мінагрополітики України

 

 

Автономна Республіка Крим - 01 Одеська - 15
Вінницька - 02 Полтавська - 16
Волинська - 03 Рівненська - 17
Дніпропетровська - 04 Сумська - 18
Донецька - 05 Тернопільська - 19
Житомирська - 06 Харківська - 20
Закарпатська - 07 Херсонська - 21
Запоріжська - 08 Хмельницька - 22
Івано-Франківська - 09 Черкаська - 23
Київська - 10 Чернівецька - 24
Кіровоградська - 11 Чернігівська - 25
Луганська - 12 м. Київ - 26
Львівська - 13 м. Севастополь - 27
Миколаївська - 14    

 

 

Аналіз регуляторного впливу

до проекту “Інструкції з ветеринарного клеймування м’яса”

1. Опис проблеми, яку планується розв`язати шляхом втручання у відповідні сфери підприємницької діяльності:

Актуальність та доцільність розробки проекту “Інструкції з ветеринарного клеймування м’яса” обумовлюється постійним підвищенням вимог до безпечності харчових продуктів тваринного походження.

Виконання лікарями ветеринарної медицини державного контролю за безпечністю та якістю (категоріями вгодованості) не завжди є об’єктивним, оскільки на великих підприємствах забій тварин проводять великими партіями за відносно малий проміжок часу.

Крім того, розроблення і одночасне впровадження окремих інструкцій з ветеринарного та товарознавчого клеймування м’яса, на заміну “Інструкції по клеймуванню м’яса” затвердженої Головним державним інспектором ветеринарної медицини наказ № 19 від 12.06.1997, є одним з пунктів гармонізації нормативно-правових актів до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”. Через дію теперішньої інструкції в Україні можливо виникнення проблем з експортом продукції тваринного походження.

2. Визначення цілей державного регулювання:

Основною метою “Інструкції з ветеринарного клеймування м’яса” та “Інструкції з товарознавчого клеймування м’яса” є забезпечення населення України безпечною і доброякісною продукцією та розширення її ринків збуту.

Разом з тим, буде врегульовано питання з гармонізації інструкцій до українського та міжнародного законодавства.

3. Прийнятні альтернативні способи досягнення зазначеної цілі, переваги обраного способу:

Можливі способи досягнення цілей Оцінка способу Причини відмови від альтернативних способів/аргументи щодо переваги обраного способу
Збереження діючої Інструкції по клеймуванню м’яса наказ № 19 від 12.06.97 Суперечить чинному законодавству Відповідно до вимог статті 34 Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” ветеринарна служба здійснює державний ветеринарно-санітарний контроль що пов’язаний із захистом життя і здоров’я тварин та захистом здоров’я людей від спільних з тваринами захворювань (зоонозів), інспектування підконтрольних вантажів (товарів) та видачі необхідних супровідних ветеринарних документів.
Передача функцій контролю за безпечністю з подальшим нанесенням позначки придатності (ветеринарного клейма) виробнику Передача функцій суперечить чинному законодавству Відповідно до пунктів 7, 25 статті 7 Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” ветеринарна служба здійснює державний контроль та/або державний нагляд на потужностях (об'єктах) з виробництва та обігу харчових продуктів, підконтрольних ветеринарній службі, та агропродовольчих ринках; організовує та проводить державну ветеринарно-санітарну експертизу з оформленням відповідних ветеринарних документів, що засвідчують безпеку. Передача функцій також буде суперечити вимогам Санітарного кодексу наземних тварин Міжнародного епізоотичного бюро та Регламенту ЄС № 854/2004
Обраний спосіб Визначає порядок здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю за безпечністю м’яса та нанесення позначки придатності (ветеринарного клейма). Крім того, з впровадженням окремих інструкцій з ветеринарного клеймування м’яса та інструкції з товарознавчого клеймування м’яса дасть змогу лікарю ветеринарної медицини краще здійснювати контроль за безпечністю, а виробникам контролювати категорійність м’яса (якість харчового продукту) Повністю розв’язується проблема та досягаються поставлені цілі; забезпечуються принципи державної регуляторної політики

4. Опис механізмів для розв’язання проблеми, відповідні заходи:

Для розв’язання даної проблеми, необхідно передбачити виділення бюджетних коштів для забезпечення матеріально-технічної бази державних установ ветеринарної медицини.

Організаційна робота щодо виконання заходів і робіт, зазначених в Інструкції з ветеринарного клеймування м’яса, покладається на Державний департамент ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України та його територіальні органи з розмежуванням напрямків і видів робіт та джерел фінансування.

5. Обгрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта:

У разі прийняття Інструкції з ветеринарного клеймування м’яса, спеціалісти ветеринарної медицини у повній мірі виконуватимуть покладені на них функції відповідно до завдань щодо визначення безпечності й зниження ризику, пов’язаного із споживанням м’яса та м’ясопродуктів. Буде упорядковано здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю на потужностях (об'єктах) щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження.

Функції державного контролю буде розподілено між декількома рівнями: центральний рівень (Держдепартамент ветмедицини та Центральна державна лабораторія ветеринарної медицини), регіональний рівень (обласні управління ветеринарної медицини) та місцевий рівень (інспектори державних установ ветеринарної медицини (офіційні лікарі) районного (міського) рівня.

6. Очікувані результати прийняття акта:

Результати впровадження даної Інструкції з ветеринарного клеймування м’яса можливо оцінити за удосконаленням ветеринарно-санітарної експертизи необроблених харчових продуктів тваринного походження (м’яса).

Крім того, оцінити ефективність буде можливо через гармонізацію з Законом України “Про безпечність та якість харчових продуктів” та міжнародним законодавством. Це, в свою чергу, підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції та збільшить надходження коштів від торгівлі як до Державного бюджету України, так і до суб’єктів господарювання.

Запропонована Інструкція з ветеринарного клеймування м’яса не містить принципово нових підходів у порівнянні з іншими економічно розвинутими країнами ЄС та СНД, а лише розмежовує повноваження ветеринарної служби і виробника Тому своєчасність, ефективність, доцільність такого документу давно назріла і доведена.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)