АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Урахування інфляції у довготермінових фінансових операціях

Читайте также:
  1. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  2. Аналіз фінансових інвестицій у системі прийняття управлінських рішень.
  3. Аналіз фінансових результатів діяльності та рентабельності
  4. Види діяльності фінансових установ з обмеження ризиків
  5. Визначення і види фінансових активів
  6. Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах.
  7. ВІДОМІСТЬ 4,2 аналітичного обліку__________________________________ __ фінансових операцій
  8. Г) номінальна ставка за вирахуванням темпу інфляції за певний період.
  9. Групування цінних паперів за характером фінансових відносин
  10. Депозитні послуги фінансових установ, їх види та характеристика
  11. Депозитні послуги фінансових установ, їх види та характеристика
  12. Джерела фінансових ресурсів та процес інвестування.

Інфляція стала характерною властивістю економічної дійсності. Знецінення грошей завдає значної шкоди фінансистам, тому інфляцію слід враховувати під час проведення фінансових операцій, особливо довготермінових. Врахування інфляції потрібне хоча б двох випадках: при розрахунках нарощеної суми грошей; при визначенні реальної ставки відсотків.

Виміряти падіння купівельної спроможності грошей статистично, як відомо, можна за допомогою індексу цін Jp (за будь-який проміжок часу) або річного темпу інфляції , який показує у відсотках річне підвищення цін.

Якщо нарощена за n років сума грошей становить величину S, а динаміка цін характеризується індексом Jp, що рівнозначне падінню купівельної спроможності грошей в разів, то реальна нарощена сума грошей становитиме .

Наприклад, якщо за два роки ціни зросли на 50 %, тоді J p=1,5.

Відповідно виплата 200 грн. у цей момент рівнозначна сплаті грн. у реальних вимірах.

Нехай протягом n років темп зростання інфляції був постійним, тоді за цей час індекс цін становив (у скільки разів зросли ціни за n років). Отже, нарощена сума до кінця цього терміну знецінилася у стільки ж разів у зв’язку з інфляцією. Індекс купівельної спроможності грошей набув значення . Це означає, що реальна вартість C нарощеної суми S дорівнює

(16)

Величина – це множник нарощення за складною ставкою відсотків і з урахуванням щорічного темпу інфляції . Як впливають величини і та на цей множник, а відповідно й на нарощену суму?

Якщо річний темп інфляції дорівнює річній ставці відсотків (і= ), то нарощення суми Р поглинатиметься інфляцією, і тоді С=Р, а отже не буде ніякого збільшення суми Р.

Якщо , то відбуватиметься “ерозія”, тобто поїдання капіталу і реальна сума грошей через n років буде меншою від початкової суми Р.

Тільки у випадку, коли , буде невелике збільшення реальної суми.

Цю залежність реальної суми від і та покажемо графічно (рис. 2).

 
 

 

 


Рис. 2

У практиці рідко темп інфляції залишається незмінним протягом кількох років. Як правило, він змінюється з кожним роком, тому формула (16) рідко використовується при врахуванні рівня інфляції у фінансових розрахунках.

Фінансисти використовують такі два методи захисту грошей від знецінення: індексацію ставки відсотків і індексацію початкової суми платежу.

Розглянемо перший метод. Позначимо складну ставку відсотків, яка враховує інфляцію (ставка-брутто). Тоді, виходячи з принципу фінансової еквівалентності та рівня знецінення грошей за один рік, маємо

.

Точне значення ставки-брутто –

. (17)

Приклад 11. Банк надає довготерміновий кредит. Ставка відсотків, яка забезпечує нормальний рівень рентабельності для банку, – 10% річних. Однак банк побоюєтеся знецінення грошей, тим більше, що експертна група повідомила про очікуваний середньорічний рівень інфляції за період дії даної кредитної угоди – 8%. Яку ставку треба передбачити у кредитній угоді, щоб застрахувати платежі за користування кредитом від знецінення?

► Дано: і =10%; =8%; -?

За формулою (17)

.

Отже, щоб захистити кредит від знецінення, слід прийняти ставку-брутто 18,8% річних.

Другий метод – індексація початкової суми платежу Р – полягає в тому, що за весь період n задається індекс інфляції Jінф (або індекс Jp). Враховуючи цей індекс, проводять індексацію за формулою

, (18)

де - нарощена сума з урахуванням інфляції.

Приклад 12. Визначити нарощену суму з урахуванням інфляції, яка за три роки становила 40%. Початкова сума боргу – 400 тис грн., складна ставка відсотків – 10%. Підвищенню цін на 40% відповідає індекс Jінф =1,4.

► Дано: Р =400000 грн.; і =10%; Jінф =1,4; n =3; –?

За формулою (18)

Отже, після індексації грошей нарощена сума боргу через три роки становила 744800 грн. (якби не провели індексації, то S =532000 грн.)

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)