АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Еквівалентність простих і складних ставок відсотків

Читайте также:
  1. В9. Правописание приставок
  2. Види ставок податку (оподаткування)
  3. Гласные Ы, И после приставок
  4. Додаткові тести до теми «Обмін простих білків»
  5. Значения латинских приставок
  6. Как повлияло изменение ставок по страховым взносам на работу Вашего предприятия?
  7. Классификация процентных ставок
  8. Магнитоконтактные датчики предназначены для блокирования открывающихся поверхностей (дверей, окон, люков и др.), а также переносимых предметов (экспонатов музеев и выставок).
  9. Мінімальні гарантовані розміри годинних тарифних ставок та коефіцієнти міжрозрядних співвідношень окремих категорій робітників
  10. Молярні маси еквівалентів складних речовин.
  11. Нарахування складних річних ставок

Раніше ми розглядали поняття еквівалентності ставок відсотків і обліко­вих ставок, яка базується на принципі фінансової еквівалентності. Нагадаємо, що цей принцип полягає в тому, що кінцеві фінансові результати не залежать від зміни умов контрактів, зокрема від виду відсоткової ставки, використовуваної у розрахунках.

Розглянемо два види відсоткових ставок: просту та складу . Нарощення початкової суми за цими ставками здійснюється за формулами:

; (5)

. (6)

Якщо та еквівалентні, то повинен виконуватись принцип фінансової екувівалентності . Звідси випливає рівність множників нарощення

,

з якої знаходимо:

Ставку простих відсотків, еквівалентну складній ставці відсотків

; (7)

Ставку складних відсотків, еквівалентну простій ставці відсотків

. (8)

Приклад 2. Кредит видали під 8% складних річних. Якою повинна бути еквівалентна ставка простих відсотків при терміні кредиту: а) 10 років; б) 8 місяців?

► За формулою (7) знаходимо:

а) ;

б) .

Отже, для терміну 10 рокі еквівалентні чставки , ; для терміну 8 місяців – , . ◄

Як бачимо розмір еквівалентних ставок залежить від терміну користування грошимо.

Графічно процес нарощення за складними та простими відсотками зображено на рис. 1.

 

 

Рис. 1

З наведеного прикладу та графікку можна зробити висновок: прості відсотки вигідні кредитору при наданні короткотермінових позичок, а складні – при наданні довготермінових позичок. Відомий один історичний приклад, який ілюструє зміну вартості грошей з часом за складними відсотками.

Острів Матхеттен, на якому розташований Нью-Йорк, куплений у 1624 р. в індійського вождя за 24 дол. Через 350 років вартість землі оцінювалася близько 40 млрд. дол., при цьому використовувалася при розрахунках складна ставка – 6,3%.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)