АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нарахування складних річних ставок

Читайте также:
  1. В9. Правописание приставок
  2. Види ставок податку (оподаткування)
  3. Види штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порядок їх нарахування та відображення в обліку
  4. Гласные Ы, И после приставок
  5. Документальне оформлення нарахування заробітної плати залежно від систем і форм оплати праці, типів підприємств.
  6. Еквівалентність простих і складних ставок відсотків
  7. Значения латинских приставок
  8. Інформація для нарахування акцизного податку
  9. Інші види щорічних відпусток, передбачені законодавством
  10. Как повлияло изменение ставок по страховым взносам на работу Вашего предприятия?
  11. Классификация процентных ставок
  12. Контроль правильності нарахування зносу необоротних активів.

РОЗРАХУНКИ ЗІ СКЛАДНИМИ ВІДСОТКОВИМИ СТАВКАМИ

При довгострокових фінансово-кредитних операціях відсотки не виплачуються одразу після їх нарахування, а, як правило, приєднуються до суми боргу. Процес нарахування відсотків у таких випадках проводять за складним методом, тобто за базу для нарахування відсоткових грошей береться щоразу нова чсума – величина боргу разом нарахованими за попередні періоди часу відсотками. Застосована при цьому ставка відсотків називається складною.

Таким чином, кладні відсотки – це відсоткові гроші, при нарахуванні яких за базу приймається нарощена сума попереднього періоду.

Процес нарахування складних відсотків і додавання їх до суми, яка служила базою для їх нарахування, називають капіталізацією відсотків.

Нехай Р початкова сума боргу, а і – річна відсоткова ставка. Тоді капіталізація відсотків за перший рік виражається формулою ; за другий рік і т.д.; за n років величина капіталізації відсотків або нарощена сума буде виражатися формулою

. (1)

Процес нарахування та капіталізації складних відсотків можна розглядати як зростаючу геометричну прогресію з першим членом Р і знаменником – .

Вираз називається множником нарощення складних відсотків. Зачення цього множника можна знайти за параметром і та n у спеціальних таблицях складних відсотків.

У практиці часто трапляється, що грошима користуються не ціле число років, тобто – не є ціле число.

У цьому випадку обчислення складних відсотків можна здійснювати двама способами.

Перший спосіб полягає в нарахуванні складних відсотків за формулою (1) при нецілому степені

. (2)

 

Другий спосіб полягає в тому, що число представляють у вигляді , де – ціле число років; – дробова частина року. У цьому випадку користуються наближеною формулою

. (3)

Таким чином, за повних роки відсотки нараховуються ві початкової суми Р, а за частину року нараховуються прості відсотки від суми .

Приклад 1. Підприємство 3 роки і 125 днів користувалось грошима банку на суму 200000 грн. при нарахуванні 6% річних. Яку суму боргу повернуло підприємство (база року – 365 днів)?

► Результати розрахунків виконаних:

за формулою (2)

;

за формулою (3)

. ◄

Якщо умови контракту передбачають зміну складної ставки відсотків, то для обчичслення кінцевої суми боргу використовують формулу

, (4)

де – змінювані ставки відсотків; – терміни використання ставок .


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)