АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура іпотечного ринку, його суб’єкти та об’єкти

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  3. III. Социальная структура и стратификация
  4. IV.Структура, порядок изложения и оформления работы
  5. VI. Взаимодействие Церкви с государственными структурами и обществом в деятельности по реабилитации
  6. Административная структура ММЦ «Валко. Новая звезда»
  7. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  8. Акцентная структура слова в русском языке. Система акцентных противопоставлений. Функции словесного ударения.
  9. Акцентная структура слова в русском языке. Функции словесного ударения.
  10. Архитектурой компьютера называется ее логическая организация, структура и ресурсы, которые может использовать программист.
  11. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  12. Базовая структура таблицы

Іпотечний ринок має специфічний суб’єктний склад та структуру.Суб’єктний склад – це сукупність учасників іпотечного ринку: основних і забезпечуючих.

Основні суб’єкти – це учасники, економічні відносини між якими складають сутність іпотечного ринку та визначають особливості кредитних відносин та сам механізм іпотечного кредитування. До них належать:

1. Позичальник – це фізична або юридична особа, що отримує у тимчасове (довгострокове) користування іпотечний капітал на умовах повернення, строковості, платності, диференціації з метою фінансування нерухомості.

2. Кредитор – це спеціалізований посередник, який акумулює грошові ресурси, трансформує їх в іпотечний капітал, розподіляє між позичальниками у вигляді іпотечних кредитів з метою отримання прибутку та здійснює рефінансування іпотечних активів.

3. Інвестор – це суб’єкт іпотечного ринку, який інвестує грошові засоби в іпотечні цінні папери, здійснюючи функцію рефінансування діяльності кредитора.

- первинні інвестори – власники тимчасово вільних коштів, які мобілізуються фінансово-кредитними установами і трансформуються в іпотечний капітал (юридичні та фізичні особи, що здійснюють господарську діяльність та отримують доходи, формують фонди, резерви, заощадження);

- вторинні інвестори – інституційні інвестори, які в свою чергу поділяються на договірні ощадні інститути (страхові компанії, пенсійні фонди та ін.) та інвестиційні посередники.

Забезпечуючі суб’єкти – це с пеціалізовані, відносно самостійні організаційно-правові форми, які мають на даному ринку цільове призначення і роль підвищувати ефективність та оперативність роботи основних суб’єктів через спеціалізацію по окремих видах діяльності. До таких суб’єктів відносяться: органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, судові органи, установи нотаріальних та юридичних послуг, страхові компанії та фінансові інститути.

Розрізняють функціональну, сегментну та просторову структуру іпотечного ринку. За функціональним підходом функціональним підходом виділяють первинний і вторинний ринки руху іпотечного капіталу. На первинному ринку іпотечного капіталу відбувається надання та обслуговування іпотечних кредитів, а також випускзаставних. Тому первинний ринок виражає відносини між позичальником і кредитором. На вторинному ринку іпотечного капіталу обертаються заставні та емітовані на їх основі іпотечні цінні папери.

Структуризація іпотечного ринку за сегментами здійснюється залежно від виду іпотечної нерухомості, тобто від фізичного статусу об’єктів, функціонального призначення, просторового розміщення, якості, ціни та ін.

Однак найчастіше виділяють складові за соціально-економічним призначенням нерухомості – сегмент дохідної та недохідної нерухомості. Сегментна структура іпотечного ринку представлена на рис.

Просторова структура іпотечного ринку передбачає виділення загальнонаціонального, регіонального, локального сегментів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)