АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні поняття та еволюція іпотечного ринку, сучасне трактування його сутності та ролі

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  4. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  5. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  6. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  7. Адміністративні стягнення: поняття і види
  8. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  9. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  10. Банки — основні учасники ринку капіталів
  11. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  12. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках

Тема 5. Економічна природа іпотечного ринку

Лекція 7 (2 год.)

Мета заняття: ознайомити студентів з особливостями організації діяльності іпотечного ринку, його структурою та функціями, суб’єктами та об’єктами, сформувати розуміння ролі кожного виду іпотечного ринку як сфери фінансового ринку, добитися усвідомлення важливості знань технології укладання кредитних угод на іпотечному ринку у майбутній фаховій діяльності, виховувати професійне мислення та інтерес до обраної професії.

ПЛАН

1. Основні поняття та еволюція іпотечного ринку, сучасне трактування його сутності та ролі.

2. Основні функції іпотечного ринку та роль у стимулюванні економічного розвитку.

3. Структура іпотечного ринку, його суб’єкти та об’єкти.

4. Характеристика видів іпотечних ринків.

5. Порядок, основи технології укладання угод на іпотечному ринку згідно законодавства України.

Основні поняття та еволюція іпотечного ринку, сучасне трактування його сутності та ролі.

Як вже було з’ясовано в попередніх темах, іпотека – це власне застава нерухомого майна, а іпотечний кредит – це позика, надана за принципами банківського кредитування під заставу нерухомості, яка залишається в користуванні у позичальника.

Оскільки характерною рисою іпотечних кредитів є їх довготерміновість, то у більшості кредитних інституцій, що займаються іпотечним кредитуванням, постійно виникає проблема нестачі ресурсів. Вирішення цієї проблеми і є основною функцією іпотечного ринку. Тобто іпотечний ринок – система організованих на основі певних принципів та правових норм економічних відносин, які виникають в процесі купівлі та продажу фінансових зобов’язань, забезпечених нерухомістю.

Іпотечний ринок — невід'ємний елемент ринкової еконо­міки, тому проблеми іпотеки та іпотечного кредитування по­стійно перебувають у центрі уваги економічної науки. Еволю­ція наукової думки від іпотеки як застави нерухомості до сучасного поняття іпотечного ринку пройшла три етапи1.

Перший етап характеризується закладанням основ для теоретичного осмислення іпотеки та іпотечного кредитуван­ня класиками економічної теорії — У. Петті, А. Смітом, Д. Рікардо, хоча у своїх працях вони розглядають питання іпотеки у контексті макроекономічних проблем, а іпотечний кредит вважають непродуктивною позичкою. Так, У. Петті аналізує можливості одержання позички під заставу землі для покриття заборгованості з податків2; А. Сміт підкреслює, що "єдина категорія людей, яким, як правило, позичають гроші, не очікуючи, що вони нададуть їм прибуткового застосування, це — землевласники, що позичають під заставу своїх маєтків"1.

Другий етап (XVIII ст. — 60-ті роки XX ст.) ознаменувався переходом наукової думки від загальних поглядів на іпотеку та іпотечний кредит у контексті макроекономічних проблем до їх дослідження як інструментів залучення інвестицій для розвитку матеріального виробництва і невиробничої сфери. (В. Святловський, М. Загряцков, В. Михайлевський, В. Михайлевський, І. Бойко, Є. Михайлов). Однак зауважимо, що зміст більшості праць цього періоду має, переважно, описовий ха­рактер, не відрізняється глибиною досліджень економічних категорій, механізмів функціонування і закономірностей роз­питку іпотечного ринку.

Третій етап (з 70—80-х років XX ст.) характеризується поглибленням досліджень економічної природи іпотеки (Н. Зеленкова, Н. Косарева, Р. Страйк, О. Краснікова, Є. Козакова, М. Угаєва), ролі іпотечного кредитування у соціально-еконо­мічному розвитку (В. Ресін, Г. Поляковський), особливостей і іпотечного кредитування об'єктів дохідної нерухомості (О. Єв-тух, М. Дж. Фрідман, Н. Ордуей). Перехід до ринкової моделі господарювання в постсоціалістичних країнах викликав нові проблеми, вирішення яких неможливе у рамках традиційних уявлень економічної теорії. Останнє обумовило розширення проблематики економічних досліджень на основі комплекс­ного вивчення процесів становлення іпотечних фінансових відносин у трансформаційній економіці.

 

Сучасний економічний словник “Б.Райзберга, Л.Лозовського, Є.Стародубцева: іпотечний ринок – ринок іпотечних позикових капіталів, на якому здійснюється купівля-продаж іпотечних облігацій, що випускаються торгово-промисловими корпораціями та використовуються для надання кредитів під заставу нерухомості. (с.136)

“Фінансовий словник” А.Загороднього, В.Вознюка, Т.Смовженко.

ринок іпотечний – складова частка ринку позичкових капіталів. Тут акумулюються довготермінові грошові накопичення через випуск іпотечних облігацій, що використовуються для надання кредитів під заставу нерухомості.

Підручник “Фінансовий ринок” С.О.Маслової, О.А.Опалова.

Ринок іпотечний – це сигмент ринку позикових капіталів, на якому шляхом випуску іпотечних облігацій акумулюються грошові накопичення.

Іпотечний ринок займає важливе місце серед фінансових механізмів економічного стимулювання і стабільного розвитку економіки; застосування іпотеки має значний соціально-економічний ефект, істотно збільшує активи різних суб’єктів ринку від окремого громадянина і сім’ї до держави в цілому; за рахунок іпотеки здійснюється інвестування реального сектора економіки та збільшується його капіталізація, що забезпечує стабільне зростання доходів у різних галузях економіки; в банківській системі іпотека дозволяє значно активізувати інвестиції в економіку країни.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)