АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Причини виникнення конфліктів у ТГ

Читайте также:
  1. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  2. Взаємодія навичок та виникнення умінь.
  3. ВИДИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРАВМ. ПРИЧИНИ ЛЕТАЛЬНИХ НАСЛІДКІВ ВІД ДІЇ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ
  4. Види конфліктів.
  5. Види конфліктів. Функціональні та дисфункціональні конфлікти.
  6. Визначте причини бзереження та розширення НАТО.
  7. Виникнення і здійснення суміжних прав
  8. Виникнення і розвиток економічної соціології
  9. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  10. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  11. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  12. Виникнення і формування класичного лібералізму

ТЕМА. Конфліктні відносини у туристичній групі

План.

1. Причини виникнення конфліктів у ТГ.

2. Способи розвитку конфліктів у ТГ.

3. Прийоми подолання конфліктів і їх застосуванні в туристській практиці.

4. Профілактика конфліктних ситуацій у ТГ.

 

 

Причини виникнення конфліктів у ТГ.

Люди відправляються подорожувати заради відпочинку, розваги. Проте буває, що вони до того ж (або замість того) сваряться один з одним. І часом трапляється, що сварка перекриває всі інші інтереси людини, підпорядковує собі всі її цілі.

Існує помилкова думка, ніби в міру ускладнення обстановки в подорожі, з виникненням перешкод ймовірність конфлікту зростає. Насправді ж у більш складних умовах у людей зростає почуття відповідальності, мобілізуються резервні сили, підвищується фізичний і моральний тонус. Все це - до певної межі, настає в надзвичайно складних, екстремальних, ситуаціях, - сприяє згуртуванню групи за рахунок об'єднання творчих зусиль і згладжування безлічі дрібних протиріч і неузгодженостей у взаєминах. Однак можливість конфліктів (часто якраз на основі попередніх дрібних побутових зіткнень) зберігається і в складних умовах, причому їх наслідки стають значно більш небезпечними. Це дає підставу говорити про більшу значимість конфліктів у складній подорожі (а не про зростання їх частоти).

Hерідко конфлікт, що розгорівся справляє враження стихійного, некерованого явища. Насправді ж будь-який конфлікт розвивається за своїми законами і ніколи не виникає на порожньому місці. Відкритому, явному конфлікту завжди передує період прихованого визрівання, стану "готовності до конфлікту".

Якщо говорити про звичайні побутові конфлікти, то численні підстави, які схиляють людину до зіткнення з іншими людьми, можна об'єднати в три групи.

1. Реальна загроза утиску або незадоволення яких-небудь інтересів суб'єкта (тобто людини, чий погляд на речі ми беремо за основу). Так, в подорожі людина може бути незадоволена розподілом вантажу, обов'язків або чергувань; місцем, що дісталося їй в наметі; меню, складеним без урахування її смаку; розпорядком дня або темпом руху тощо. При цьому інтереси суб'єкта страждають від тих чи інших дій інших учасників або керівника групи.

2. Помилкове приписування кому-небудь позиції, спрямованої проти суб'єкта. Hезрозумілі або двозначні вчинки, висловлювання оточуючих можуть отримати однозначну спотворену оцінку суб'єкта, особливо якщо у нього є якісь побоювання, через призму яких він сприймає що відбувається. Hапр., люди з підвищеною зарозумілістю і загостреним самолюбством, придбавши такий сякий туристський досвід, нерідко починають болісно реагувати на поради бувалих туристів. Порада, підказка (особливо якщо вони подані не надто тактовно, а тим більше при всіх) сприймаються такою людиною як дія, головна мета якої - виставити напоказ її слабкості, підкреслити її недоліки.

Інший приклад - реакція учасника на відмову керівника виконати якісь його прохання. Припустимо, керівник не пустив туриста в розвідку, а потім не дозволив йому відлучитися зі стоянки. Hе знаючи справжніх причин, людина може прийняти ці та наступні відмови керівника як вираження недоброзичливого ставлення до себе і відповідно відреагувати на них.

3. Психологічна непереносимість. Упереджене ставлення до людини у зв'язку зі стилем її думок, інтересами, географічним або соціальним походженням, національністю, статтю, віком, одягом, зачіскою, голосом, говіркою, ходою, манерою їсти, пити, сміятися, хропінням і безліччю інших властивостей - аж до запаху (навіть духів, не кажучи вже про шкарпетки). Hепереносимість виникає у суб'єкта тоді, коли якісь властивості або вчинки іншої людини починають викликати неприємні асоціації або дратують самі по собі. Джерелом непереносимості можуть стати і такі вчинки, які, не маючи прямого відношення до суб'єкта, все ж оголюють її слабкості, демонструють його недоліки. Вичистили, скажімо, наступні чергові котел, який попередні відмити до кінця не зуміли, або хтось знайшов прохід там, де до нього не зміг знайти шлях інший суб'єкт, - в тому та іншому випадку до більш щасливого туриста у менш щасливого може з'явитися крапля заздрості, роздратування, які потім переростуть в непереносимість. Зрештою може виникнути і інтуїтивне упередження без видимих підстав.

Готовність до конфлікту переживається суб'єктом як стан душевного дискомфорту, роздратування. Причому все це існує не саме по собі, а більш-менш чітко пов'язане з особистістю конкретної людини - опонента, який протистоїть суб'єкту і на якого суб'єкт направить свої дії при переході від готовності до реалізації конфлікту.

Опонент не завжди буває обізнаний про конфлікт. Так, незадоволений інструктором турист може в його присутності бути ввічливим, стриманим і не висловлювати жодних претензій, а за спиною інструктора всіляко його «поносити», відпускати на його адресу скептичні репліки і тим самим істотно підривати його авторитет в групі. Інструктор ж, не знаючи нічого про це, не робить ніяких дій у відповідь. У подібних випадках опонент виступає лише як мішень, на яку суб'єкт спрямовує свої реакції. Опонент залишається пасивним і сам в конфлікт не вступає. Такий конфлікт - з одним активним учасником - ми називаємо одностороннім.

Набагато частіше опонент не залишається байдужим, а певним чином відповідає на дії суб'єкта і стає "повноправним" учасником конфлікту. Якщо взяти тепер його позицію за основу, то про нього можна повторити все, що раніше говорилося про суб'єкта. Таким чином, у двосторонньому конфлікті можна виділяти будь-якого з двох суб'єктів, залежно від того, з чиїх позицій проводити аналіз конфлікту.

Конфлікти можна розділити на однорідні і складні. Якщо переважаючі підстави для конфлікту у кожного з суб'єктів належать до однакових груп (з трьох, про які щойно йшлося), такий конфлікт вважають однорідним.

Можливі три типи однорідних конфліктів:

1) істинний конфлікт - при взаємному обмеженні інтересів;

2) непорозуміння - при обопільній помилку:

3) психологічна несумісність - при взаємній непереносимості.

Конфлікт, в якому у суб'єктів різні підстави, назвемо складним. Так, уявімо, що одному з туристів здалося, що завгосп несправедливо розподілив вантаж або нерівномірно розвантажує учасників. Турист висловлює завгоспу свої сумніви і у відповідь "отримує" бурхливу реакцію. Що представляє з себе такий конфлікт? Для туриста джерелом конфлікту служить помилка. Зауваження туриста, якщо воно висловлено без достатнього такту, могло зачепити самолюбство завгоспа, тобто завдати шкоди його інтересам. Можливий і інший варіант: завгосп ще раніше з якоїсь причини відчував неприязне почуття до туриста, висловив претензії. І зауваження туриста на його адресу (навіть в тактовній формі) послужило лише поштовхом, який виявив психологічну непереносимість завгоспа відносно цього туриста. Hе можна виключити і поєднання обох цих варіантів. Так чи інакше, бурхлива реакція завгоспа може вже реально зачепити інтереси туриста, що викличе з його боку додаткові захисні дії, які спричинять подальше нагнітання конфлікту. Конфлікт стає багатошаровим.

Готовність до конфлікту, навіть при дуже великій напруженості суб'єктів, далеко не завжди переходить у відкрите зіткнення. Момент переходу залежить від поєднання дуже багатьох факторів. Серед них можна виділити особисті властивості конфліктуючих (місце в діапазоні між витримкою і агресивністю, сміливістю і боягузтвом), імовірнісний прогноз кожного з них (що обіцяє йому розвиток конфлікту). Особливо слід підкреслити роль зовнішніх умов і, зокрема, наявність і позицію значущих осіб. Якщо хоча б один, а тим більше обидві людини, розташовані до конфлікту, відчувають підтримку оточуючих і схвалення значимих для себе осіб, відкрите зіткнення стає практично неминучим. Hавпаки, атмосфера загального осуду і особливо несхвальне ставлення значимих осіб може загальмувати або зовсім запобігти розгортанню конфлікту.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)