АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків

Читайте также:
  1. Безготівкові розрахунки безроьіття фрікційне
  2. Безготівкові розрахунки в Україні
  3. Ведення книги обліку розрахункових операцій, розрахункові книжки.
  4. ВИЗНАЧЕННЯ НАВАНТАЖЕНЬ НА БАЛКИ І РОЗРАХУНКОВИХ ЗУСИЛЬ
  5. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  6. Відомість залишків по рахунку «Розрахунки за виплатами працівникам» на 1.01.201_р.
  7. Глава 11. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування
  8. Глава 3. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень
  9. Глава 7. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків
  10. Глава 8. Розрахунки за акредитивами
  11. Завдання 18. Скласти журнал господарських операцій з відображення нестачі та надлишків у роздрібній торгівлі. Здійснити необхідні розрахунки.
  12. Зазначені розрахунки показників ефективності необхідні для прийняття тих чи інших оптимальних рішень.

Розрахунковий чек — це розрахунковий документ, що містить письмове доручення власника рахунка (чекодавця) банку-емітенту, в якому відкрито його рахунок, про сплату чекодержателю зазначеної в чеку суми коштів.

Чекодавець —- юридична або фізична особа, яка здійснює платіж за допомогою чека та підписує його. 4

Чекодержател ь — підприємство, котре виступає як отриму­вач коштів за чеком.

Банк-емітент — банк, що видає чекову книжку (розрахунко­вий чек) підприємству або фізичній особі.

Розрахункові чеки використовуються тільки для безготівкових розрахунків підприємств та фізичних осіб з метою зменшення розрахунків готівкою за отримані товари (виконані роботи та на­дані послуги) і не підлягають сплаті готівкою.

Розрахункові чеки, які брошурують у чекову книжку на 10, 20, 25 аркушів, є бланками суворого обліку. Фізичні особи мають можливість використовувати розрахункові чеки (окремі бланки) для одноразових операцій.

Строк дії чекової книжки — один рік (розрахункового чека, який видається фізичній особі для одноразового розрахунку, — три місяці).

Строк дії невикористаної чекової книжки може бути подовже­но за погодженням з банком-емітентом.

Розрахунковий чек із чекової книжки пред'являється до опла­ти в банк чекодержателя протягом 10 календарних днів (день ви­писки не враховується).

 

Підприємствам не дозволяється обмінювати розрахунковий чек на готівку та отримувати решту із суми чека готівкою.

Фізи­чні особи можуть о бмінювати розрахунковий чек на готівку або отримувати решту готівкою, але не більше ніж 20% від суми чека.

Розрахунок чеком здійснюється за схемою, наведеною на рис. 2.4.

Рис. 2.4. Розрахунок чеком:

1 — постачальник передає товар покупцеві; 2 — покупець передає чек постачальни­ку; 3 — постачальник передає чек у свій банк; 4 — банк постачальника направляє чек для оплати в банк покупця; 5 — банк платника списує кошти з рахунка покупця товару; 6 — банк платника повідомляє платника про списання коштів; 7 — банк платника пере­казує банку постачальника відповідні кошти; 8 — банк постачальника зараховує кошти на рахунок постачальника; 9 — банк постачальника повідомляє постачальника про зара­хування коштів на його рахунок

Чекова форма розрахунків має певні переваги. Це передо­всім відносне прискорення термінів розрахунків і надходження коштів на рахунок постачальника, що сприяє зменшенню дебі­торської заборгованості. Принциповими вадами такої форми роз­рахунків є недостатня гарантія платежу, оскільки на рахунку че­кодавця може не бути потрібних коштів; неможливість розрахун­ків чеками на велику суму; складність оформлення чека.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)