АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Форми бухгалтерського обліку

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  5. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  6. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  7. Актуальность и методология обеспечения безопасности жизнедеятельности. Характерные особенности современного производства, зоны формирования опасных и вредных факторов.
  8. Алгоритм автоматического формирования парных симметричных ключей шифрования-дешифрования открытых сообщений на рабочих станциях абонентов корпоративной системы.
  9. Анализ формирования и выполнения производственной программы
  10. Б) Формирование отечественной социологии права в советский период
  11. Басня изучается в жанровой специфике, образовательный процесс направлен на формирование системы читательских умений
  12. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.

Одним з важливих моментів раціональної організації облі­ку в бюджетних установах і організаціях є застосування найефек­тивнішої форми бухгалтерського обліку, його технічної оснащеності.

Під формою бухгалтерського обліку розуміють орга­нізацію рахункових записів і порядок поєднання різних видів облікових реєстрів, які повинні забезпечити оперативний конт­роль, своєчасність, повноту і достовірність узагальнення у бухгал­терському обліку всіх багатогранних господарських операцій, які відбуваються на підприємстві.

Основними принципами, що визначають ту чи іншу форму обліку, є зовнішній вигляд і будова облікових регістрів, взаємозв'язок регістрів синтетичного та аналітичного обліку, послідовність і спосіб записів, кількість реєстрів.

Основними формами бухгалтерського обліку в бюджетних установах на сучасному етапі є:

• меморіально-ордерна (форма "Журнал - Головна");

• журнально-ордерна;

• автоматизована.

Найпоширенішою формою ведення бухгалтерського обліку бюджетних установ є меморіально-ордерна, яка дістала назву від меморіального ордера, складанням якого завершується обробка документів.

 

З метою забезпечення єдності бухгалтерського обліку бюджетних установ Казначейством України було затверджено Інструкцію про форми меморіальних ордерів і порядок їх складання. Вона передбачає використання у бюджетних установах 16 основних меморіальних ордерів та одного меморіального ордера типової форми, призначеного для оформлення інших операцій, які не охоплені основними меморіальними ордерами.

Підставою для відображення записів в облікових регістрах є оформлені первинні документи, які надходять у бухгалтерію у строки, встановлені графіком документообігу. Меморіальні ордери підписуються виконавцем, головним бухгалтером і реєструється у журналі.

Аналітичний облік ведеться в книгах і картках аналі­тичного обліку і регулюється Порядком складання карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ. Записи в аналітичних книгах і картках здійснюються щоденно для операцій з однако­вою кореспонденцію із по.силанням на номер меморіального ордеру. У кінці місяця підраховуються підсумки у книгах і карт­ках та складаються оборотні або сальдові відомості аналітичних рахунків. Суми з меморіальних ордерів переносяться в книгу Журнал - головна, облік у якій ведеться за субрахунками.

Розглянемо склад, будову та призначення найважливіших меморіальних ордерів.

Меморіальний ордер № 1 "Накопичувальна відомість за касовими операціями" типової форми (т.ф.) № 380 (бюджет) застосовується за обробки звітів касира з метою систематизації дебетових і кредитових оборотів у касі за поточний місяць. Кожен звіт касира заноситься в накопичувальну відомість одним рядком за відповідними кореспондуючими рахунками як за дебетом, так і за кредитом відповідних субрахунків рахунка 30 "Каса". При цьому для кожного виду іноземної валюти складається окремий меморіальний ордер з додатковими номерами (№1-1, №1-2, №1-3 і т. ін.), записи до яких здійсню­ють у два рядки (перший - в іноземній валюті, а другий - в національній валюті). Підсумки меморіального ордера перено­сяться у Журнал-головну книгу, але при цьому обороти з надходження грошей в касу з реєстраційних (спеціальних реєстраційних, поточних) рахунків та з внесення готівки з каси на ці рахунки виключаються, тому що вони відображаються також у меморіальних ордерах № 2 або № 3 і звідти заносяться у Журнал-головну книгу.

Меморіальний ордер № 2 "Накопичувальна відомість руху коштів загального фонду в органах Державного казна­чейства України (установах банку)" т.ф. № 381 (бюджет) та меморіальний ордер № 3 "Накопичувальна відомість руху коштів спеціального фонду в органах Казначейства України (установах банку)" т.ф. № 382 (бюджет) за будовою подібні до меморіального ордера № 1. Бони призначені для відображення надходження на рахунки установи асигнувань та здійснення касових видатків загального і спеціального фондів бюджету. Накопичувальні відомості складають окремо з кожного реєстраційного (поточного) рахунка, застосовуючи для них додаткову нумерацію (№ 2-і, № 2-2, № 3-1, № 3-2 і т. ін.). Записи до цих відомостей здійснюють на підставі щоденних виписок з реєстраційних (поточних) рахунків та доданих до них первинних документів (платіжних доручень тощо). У кінці місяця підсумки меморіальних ордерів переносять до книги Журнал-Головна у розрізі кореспондуючих рахунків.

Меморіальний ордер № 4 "Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими дебіторами" т.ф. № 408 (бюджет) застосовується для обліку розрахунків з різними підприємст­вами і установами, які є дебіторами бюджетної організації. Відо­мість складається за субрахунком 364 "Розрахунки з іншими дебіторами" у розрізі кожного дебітора зокрема та кодів еконо­мічної класифікації витрат окремо за загальним та спеціальни­ми фондами (окремі відомості). Записи до неї здійснюють лінійно-позиційним методом - за кожною операцією, підтверд­женою відповідним документом. Щодо кожного дебіторав кінці місяця виводиться сальдо розрахунків, завдяки чому ця відомість виконує роль регістра аналітичного обліку розрахунків. При перенесенні підсумків за місяць з накопичувальної відомості до книги Журнал-Головна виключаються суми операцій на реєстраційних (спеціальних реєстраційних, поточних) рахунках установи і за нарахованими доходами (які відображені в інших меморіальних ордерах).

Меморіальний ордер № 5 "Зведення розрахункових ві­домостей із заробітної плати та стипендій" т. ф. № 405 (бюджет) складається в установах, які оформлюють декілька розрахун­ково-платіжних відомостей. При цьому у зведення спочатку записують суми коштів загального фонду, а потім - спеціального фонду за їх видами. У цій же відомості иа суми нарахованої за­робітної плати здійснюють нарахування внесків на обов'язкове пенсійне та соціальне страхування. До меморіального ордера до­дають всі документи, які є підставою для нарахування заробітної плати.

Меморіальний ордер № 6 "Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими кредиторами" т.ф. № 409 (бюджет) використовується для обліку розрахунків, які обліковують на субрахунку 675 "Розрахунки з іншими кредиторами". Форма цієї відомості та порядок її заповнення аналогічні порядку складання форми № 408 (бюджет) з обліку розрахунків з різними дебіто­рами. При перенесенні суми оборотів з меморіального ордера № 6 у книіу Журнал-Головна виключаються суми операцій на реєстраційних (спеціальних реєстраційних, поточних) рахунках установи та за нарахованими доходами, які знайшли відобра­ження в інших меморіальних ордерах (№ 2, 3 та ін.).

Меморіальний ордер № 7 "Накопичувальна відомість за розрахунками в порядку планових платежів" т.ф. № 410 (бюджет) призначено для обліку розрахунків за продукти харчу­вання, медикаменти і перев'язувальні засоби, які здійснюють у порядку планових платежів і обліковують на субрахунку 361 "Розрахунки в порядку планових платежів". Для обліку опе­рацій, що здійснюються за рахунок коштів спеціального фонду, відкривають окремий ордер. Залишок на кінець місяця визна­чають окремо за кожним постачальником і взагалі (у розрізі кодів економічної класифікації видатків). Під час перенесення суми оборотів до Журналу-головної книги виключають суми операцій на реєстраційних (спеціальних реєстраційних, поточ­них) рахунках установи та за одержані установою продукти харчування, які відображуються в інших меморіальних ордерах.

Меморіальний ордер № 8 "Накопичувальна відомість за розрахунками з підзвітними особами" т.ф. № 386 (бюджет) складається щомісячно за субрахунком 362 "Розрахунки з підзвітними особами" лінійно-позиційним способом. Для обліку розрахунків з підзвітними особами, що здійснюються за рахунок коштів спеціального фонду, відкривають окремий меморіальний ордер № 8-1 такої ж форми. Залишок визна­чається загальний і окремо за кожною підзвітною особою у розрізі кодів економічної класифікації видатків. Під час підрахунку суми оборотів для запису в Журнал-головну книгу не враховуються суми операцій з руху грошових коштів у касі, які знайшли відображення у меморіальному ордері № 1.

Меморіальні ордери № 9 "Накопичувальна відомість про вибуття та переміщення необоротних активів" т.ф. № 438 (бюджет) і № 10 "Накопичувальна відомість про вибуття та пере­міщення малоцінних та швидкозношуваних предметів" т.ф. № 439 (бюджет) використовуються для відображення кредитових оборотів за рахунками 10, 11, 12 (меморіальний ордер № 9) та 22 (меморіальний ордер № 10). Записи в них здійснюють на підставі відповідних первинних документів у розрізі матеріально відповідальних осіб.

Меморіальний ордер № 11 "Зведення накопичувальних відомостей про надходження продуктів харчування" т.ф. № 398 (бюджет) використовується у тих випадках, коли установою складається декілька накопичувальних відомостей про надход­ження продуктів харчування. Записи до нього здійснюють окремо за кожним постачальником та матеріально відпові­дальною особою. Підсумки операцій, що характеризують кредитовий оборот субрахунка 361 "Розрахунки в порядку планових платежів", переносяться в книгу Журнал-Головна.

Меморіальний ордер № 12 "Зведення накопичувальних відомостей про витрачання продуктів харчування" т.ф. № 411 (бюджет) складається за кредитовими оборотами субрахунка 232 "Продукти харчування" у тих випадках, коли установою складається декілька накопичувальних відомостей на їх витрачання. Підсумки оборотів у розрізі кореспондуючих рахунків переносяться у книгу Журнал-Головна.

Меморіальний ордер № 13 "Накопичувальна відомість витрачання матеріалів" т.ф. № 306 (бюджет) використовують для обліку витрачання різних матеріалів, крім продуктів харчування. Записи на дебет рахунків витрат здійснюють у розрізі кодів економічної класифікації видатків. Підсумки оборотів у кінці місяця переносять до книги Журнал-Головна.

Меморіальний ордер № 14 "Накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду бюджетних установ" т.ф. № 409 (бюджет) використовується для обліку операцій нарахування доходів за спеціальними коштами (субрахунок 711) та іншими власними надходженнями (субрахунки 712 і 713). На кожен вид доходів спеціального фонду відкривають окремі меморіальні ордери (№ 14-1, 14-2, 14-3). Підсумки оборотів за місяць переносять до Журнал-головної книги.

Меморіальний ордер № 15 "Зведення відомостей за роз­рахунками з батьками на утримання дітей" т.ф. № 406 (бюджет) призначено для обліку розрахунків з батьками, що відобража­ються на субрахунку 674 "Розрахунки за спеціальними видами платежів". Нарахована за місяць сума платежів переноситься до книги Журнал-Головна. Заборгованість на кінець місяця за субрахунком 674 використовується для контролю стану розра­хунків.

Меморіальний ордер № 16 "Накопичувальна відомість забалансового обліку" призначений для обліку надходження і вибуття об'єктів збалансового обліку.

Меморіальний ордер типова форма № 274 (бюджет) застосовують для відображення операцій, що не фіксуються у меморіальних ордерах 1-16, та за якими не потрібно складати накопичувальні відомості і зведення (наприклад, нарахування зносу основних засобів). Такі меморіальні ордери нумерують послідовно, починаючи з № 17 за кожен місяць окремо. Кіль­кість їх не обмежена.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)