АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перш, ніж перейти до уроку як форми організації навчання, спробуємо розібратися, що в педагогіці вкладається в поняття “форма організації навчання”

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  5. D. Формирование структуры отдела
  6. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  7. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  8. I. Поняття необережності, як форми вини.
  9. I. Формирование дисциплины.
  10. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  11. II. Оголошення теми й мети уроку
  12. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

Форма організації навчання – взаємодія вчителя та учнів, що регулюється заздалегідь встановленим режимом та умовами роботи. (Савченко). Зовнішнє вираження узгодженої діяльності вчителя та учнів, що здійснюється у визначеному порядку і певному режимі. (Волкова).

Становлення форм організації навчання відбувалось з розвитком суспільства. Хронологічно першим виникло індивідуальне навчання – учні спілкувались один на один з учителем і виконували всі завдання індивідуально. Наступним етапом став індивідуально-груповий спосіб навчання – вчитель навчав групу дітей (10-15 осіб), однак навчальна робота мала індивідуальний характер, оскільки діти різного віку, неоднаково підготовлені. Діти приходять на заняття у різний час.

Наприкінці ХVІ – поч. ХVІІ ст. як індивідуальна, так і індивідуально-групова форми організації навчання вже не відповідали потребам суспільства. В братських школах України, Білорусії виникло групове навчання, яке стало основою класно-урочної форми навчання, обґрунтованої Коменським. Це система, що забезпечила масовість навчання, за якої можна “усіх навчати всьому”. Скоро стала головною системою у багатьох країнах світу.

У 20-х роках ХХ ст. в Україні виникла нова форма навчання – колективна. Навчання відбувалося без уроків та розкладу у формі організованого діалогу пар учнів, які вивчивши різноманітні теми, по черзі навчали один одного. Повністю на цей спосіб навчання не перейшла жодна сучасна школа, проте елементи цієї форми навчання використовуються і нині (наприклад, в інтерактивних технологіях).

 

 

Спроби вдосконалити сам урок як специфічну форму організації навчального процесу не припиняються з моменту його винайдення. В історії педагогіки було розроблено й апробовано такі варіанти класно-урочної системи, як:

§ Бел-ланкастерська система взаємного навчання (розроблена у 1798 р., широко застосовувалась в школах Англії та Індії для навчання великої кількості учнів одним учителем. Полягала в тому, що старші учні навчали молодших. Через гостру нестачу вчителів один учитель навчав 200–300 учнів різного віку. До обіду він працював з групою старших учнів, після обіду кращі учні працювали з молодшими, передаючи їм одержані знання. С-ма виправдовувала себе там, де не вистач. вчителів. Але не була поширена через низьку якість навчання).

§ Система Дальтон-план виникла у 1905 р. в США. Мета – пристосування темпів навчання до можливостей і здібностей кожного учня. Діти працювали індивідуально, за отриманим від учителя завданням на рік. Розкладу занять не було, колективна робота – годину, решта часу – вивчення матеріалу індивідуально звіт про виконання кожної теми перед вчителем. Модифікація Дальтон-плану в Україні мала назву бригадно-лабораторний метод. Цей метод передбачав виконання спеціально сформованими учнівськими групами (бригадами по 5–7 чол.) практичних, лабораторних робіт. Завдання могли бути єдиними або диференційованими.

 

Основним підходом організації системи навчання в сучасній школі залишається класно-урочна система, за якої провідною формою організації навчання є урок. Для класно-урочної системи організації процесу навчання характерні такі елементи:

· Основною одиницею занять є урок.

· Учні об’єднані в класи за віком та рівнем підготовки.

· Існує постійний склад класу на весь період шкільного навчання.

· Заняття обов’язкові для всіх.

· Існує розклад занять, перерв, єдиний навчальний рік, канікули.

· Робота усіх учнів у класі відбувається одночасно і по одній темі за єдиним для всіх учнів планом.

· Навчальним процесом керує вчитель.

 

Незважаючи на широке визнання в світі, класно-урочна система має багато недоліків:

Ø орієнтованість на середнього учня;

Ø часто висока складність навчання для слабких учнів через темп та зміст навчання;

Ø неможливість повної реалізації у навчальному процесі індивідуальних особливостей учнів.

Тому у ХХ ст. до уроку долучились такі ФОН, як консультації, семінари, практичні заняття тощо.

 

У дидактиці під уроком розуміють основну одиницю освітнього процесу, чітко обмежену часовими рамками (45 хвилин), планом роботи та складом учнів (класом). Урок проводиться під керівництвом учителя. У процесі навчання урок відіграє інтегруючу роль, оскільки відображає та поєднує такі його компоненти, як мета, зміст, методи, засоби навчання, взаємодія вчителя та учнів.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)