АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Склад, структура і стан засобів виробництва

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. E. Використання антисептичних засобів
  3. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  4. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  5. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  6. II. Класифікація основних засобів
  7. II. Структура Доклада
  8. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  9. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  10. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  11. III. Социальная структура и стратификация
  12. IV. Границы структурализма?

ТЕМА 9. ЗАБЕЗПЕЧЕННІСТЬ ЗАСОБАМИ ВИРОБНИЦТВА.

ПЛАН

Склад, структура і стан засобів виробництва

Показники технічного рівня виробництва

Зміст та основні показники аналізу засобів виробництва

 

 

Склад, структура і стан засобів виробництва

Засоби виробництва діляться на основні фонди, запаси та незавершене виробництво.

Основні фонди складають будівлі, споруди, силові та робочімашини, устаткування, транспортні засоби, складські приміщення та ін. багаторазово беруть участь у виробничому процесі, не змінюючи при цьому своєї форми. Їх вартість переноситься на вартість продукції по мірі зносу частинами. Виробничі запаси включають сировину, основні матеріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, паливо, запасні частини для поточного ремонту та ін. їх вартість переноситься на собівартість продукції повністю.

При аналізі основних фондів насамперед треба визначи­ти їхню середньорічну вартість і динаміку зміни за ряд років. При цьому слід зіставляти темпи їх зміни з динамікою зро­стання вартості продукції або обсягів виробництва в нату­ральному вираженні. Останній показник повинен мати більш високі темпи зростання порівняно з основними фондами. Однак економічні труднощі, які мають місце в нашій країні, можуть показати і зворотні тенденції.

Основні фонди підприємства поділяють на виробничі й невиробничі основні засоби. Перші включають основні засо­би основного виду діяльності (промисловості) та інших галу­зей народного господарства. Основні засоби основної діяль­ності складаються з будівель і споруд, устаткування, інстру­менту та інших основних фондів.

Аналізуючи склад основних виробничих фондів, їх слід поділити на активні й пасивні, визначивши частку кожної групи. Треба ретельно вивчити, як змінюється співвідношен­ня цих груп упродовж останніх років. При цьому невпинне збільшення частки активних фондів у вигляді робочих і си­лових машин — нагальна мета кожного підприємства.

У сучасних ринкових умовах дуже важливо звернути ува­гу на те, яка частка основних фондів здана або взята в орен­ду, яку земельну площу займає підприємство і наскільки до­цільно її використовує.

Інвестиційну діяльність підприємства можна оцінити, ви­вчивши суми залишків незавершених капітальних вкладень. і устаткування, які числяться на бухгалтерському балансі (форма № 1), можна також поцікавитись, за рахунок яких коштів вони здійснюються (форма № 3, розділ 4 річного звіту), нарешті, чи є у підприємства довгобуд, якої він давності тощо.

Аналізуючи стан основних фондів, насамперед на підставі даних розділу І активу бухгалтерського балансу, розрахову­ють коефіцієнт спрацювання (зносу) основних фондів і вивчають його динаміку за ряд років. Як допоміжні можна застосовувати коефіцієнти вибуття, оновлення основних засобів, показники вікового складу устаткування. Повсюдне погіршення цих показників свідчить про серйозні проблеми з оновленням устаткування на підприємствах країни, відсутністю коштів для фінансування цих потреб. До того ж спрацьовані основні засоби зумовлюють застосування застарілих
технологічних процесів, що спричиняє неконкурентоздатність продукції більшості підприємств.

Розглядаючи рівень спрацювання основних засобів, маютьна увазі насамперед їх фізичний знос. Проте не слід забувати ще й про моральне старіння фондів, яке набагато погірщує становище.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)