АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Патологічні порушення при гіпоксії

Читайте также:
  1. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  2. А. 3. 10 Алгоритм лікування та діагностики порушення ритму серця
  3. Адаптація людини до висотної гіпоксії
  4. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  5. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  6. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  7. Адміністративне правопорушення, його склад.
  8. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  9. Анатомо – фізіологічні особливості дитячого організму та характерні патологічні стани в різні вікові періоди.
  10. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  11. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  12. Види штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порядок їх нарахування та відображення в обліку

 

При виснадженні або недостатності пристосувальних механізмів розвиваються патологічні порушення. Ведучою ланкою їх патогенезу є зниження енергоутворення. Нестача кисню призводить до енергетичного голодування, яке лежить в основі більшості порушень при гіпоксії.

Наслідки енергодефіциту різнобічні. Знижується синтез білків, гормонів, РНК, ДНК, ФЛ, а також нейромедіаторів, порушуються активний транспорт, функції мембран, поділ клітин і регенеративні процеси. порушується обмін електролітів.

Особливо слід сказати про активацію ПОЛ при гіпоксії. Тобто до гіпоксичного ушкодження приєднується перекисне (яке в свою чергу гальмується монооксидом азоту на його попередником L-аргініном).

Ушкодження мембран – суттєва ланка патогенезу гіпоксичних порушень.

Порушення окисно-відновлювальних реакций призводить до метаболічних порушень та накопичення продуктів неповного окиснення, багато з яких є токсичними.

З клітинних органел при гіпоксії найбільшої уваги заслуговують мітохондрії. Мікроскопія виявляє ушкодження мітохондрій, яке полягає в набуханні, вакуолізації і деградації (руйнуванні та частковій редукції крист). Щодо ядра, то структурні порушення проявляються гіперхроматозом і руйнуванням. При ушкодженні мембран лізосом відбувається вихід активних протеолітичних лізосомальних ферментів в цитозоль; їх руйнівна дія посилюється на фоні дефіциту макроергів.

Порушення в органах і фізіологічних системах. В умовах гіпоксії ушкодження окремих органів і систем залежить від їх порівняльної чутливості до гіпоксії, яка зумовлена 1) інтенсивністю обміну речовин, тобто потребою тканини в кисні; 2) потужністю гліколітичної системи, тобто здатністю виробляти енергію без участі кисню; 3) запасами енергії у вигляді макроергічних сполук; 4) потенційною можливістю генетичного апарату забезпечити пластичне закріплення гіперфункції.

З усіх цих точок зору в найнесприятливіших умовах перебуває нервова система. Порушення збудливості, провідності і скорочуваності міокарда клінічно виявляються аритмією, причому скорочувальні елементи більш стійкі, ніж провідна система.

Порушення легеневої вентиляції супроводжується порушенням ритму дихання, набуваючого характер періодичного дихання Чейна-Стокса.

Спостерігається пригнічення рухової функції травного каналу, зниження секреторної активності шлунка, кишок і підшлункової залози. В печінці порушується система мікросомального окиснення, страждає детоксикація ендогенних метаболітів і ліків,гальмуються синтетичні процеси. Початкова поліурія змінюється порушенням функції нирок і сечоутворення. У тяжких випадках гіпоксії знижується температура тіла внаслідок зниження обміну речовин і порушення терморегуляції. У корі надниркових залоз первинна активізація змінюється виснадженням. Знижується імунітет, порушується система гемостазу.

Чутливість до гіпоксії. Новонароджені (людина і тварини) більш стійкі до гіпоксії внаслідок наявності фетального гемоглобіну та більш стійких проти гіпоксії ізоформ ферментів. В еволюції чутливість до гіпоксії підвищується і водночас формуються більш складні пристосувальні механізми. Організм в дитячому віці та в період новонародженності особливо чутливий до гіпоксії. Функціональний стан нервової системи, вихідний рівень обміну речовин відіграють вирішальню роль в стійкості організму до кисневого голодування.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)