АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи терапії та профілактики

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  3. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. А) основные требования и принципиальная схема лечебно-эвакуационного обеспечения
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Антикорупційні принципи
  7. Арт-методи у сімейному консультуванні та психотерапії.
  8. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  9. Біобезпека медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.
  10. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  11. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  12. Види і принципи загартовування

Ліки, які компенсують гіпоксичне ушкодження, називаються антигіпоксантами.

Замісна терапія полягає в додаванні кисню (інгаляційній, пероральній, барокамерній оксигенотерапії) у випадках, коли його утилізація не порушена.

До замісної терапії можна віднести введення макроергічних сполук – АТФ, КрФ, які є антигіпоксантами метаболічної (прямої енергизуючої) дії.

Антигипоксантами мембранної дії є природні (токофероли, вітамін Е, мідь, залізо, цинк, селеніти, вітаміни С і В5, пантотенова кислота, рутін, глутатіон, убіхінон, серотонін, каталази) та штучні (іонол, аскорбіновая кислота) антиоксиданти, а також блокатори кальцієвих каналів.

Чутливість організму до нестачі кисню можна знизити шляхом моделювання деяких станів, що супроводжуються гальмуванням центральної нервової системи та зниженням обміну речовин (наркоз, гіпотермія, зимова сплячка).

Тренування в умовах барокамери або високогір'я сприяє підвищенню стійкості проти гіпоксії та більш повному розвитку пристосувальних реакцій (активізації антиоксидантних систем, визволенню ендогенного NO).

Вітчизняні вчені зробили значний внесок в вивчення гіпоксії та розробці засобів підвищення стійкості організму догіпоксії. Серед них відомий патофизіолог М.М Сиротинін. Заслуга в розробленні методу ступеневої акліматизації до високогірного клімату належить М. М. Сиротиніну.

Як це не парадоксально, гіпоксія знайшла застосування, як нефармакологічний терапевтичний та профілактичний засіб. Тренування до гіпоксії підвищує стійкість організму не лише проти неї, а й багатьох інших несприятливих факторів (фізичного навантаження, змін температури зовнішнього середовища, інфекції, отруєння, іонізуючого випромінювання тощо). З цією метою застосовують барокамери, акліматизацію в горах, вдихання газових гіпоксичних сумішей, фармакологічні препарати.


6. Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю:

1. Під час операції на легенях у хворого зупинилося серце, а його регулярні скорочення вдалося відновити лише через 10 хв. Який орган найбільшою мірою постраждав від гіпоксії?

A. Кора головного мозку.

B. Серце.

C. Печінка.

D. Нирки.

E. Селезінка.

2. Хвора, 23 років, скаржиться на загальну слабкість, зниження працездатності, сонливість, спотворення смаку. В анамнезі: гіперменорагії. Під час обстеження виявлено ознаки залізодефіцитної анемії. Гіпоксія якого типу має місце у хворої?

A. Гемічна.

B. Циркуляторна.

C. Тканинна.

D. Респіраторна.

E. Субстратна.

3. Судово-медичний експерт під час розтину трупа встановив причину смерті: отруєння ціанідами. Яка саме гіпоксія виникає при цьому?

A. Гемічна.

B. Гіпоксична.

C. Тканинна.

D. Респіраторна.

E. Циркуляторна.

4. Хворий М., 62 років, госпіталі­зований до лікарні з приводу мозкового крововиливу. У нього спостерігається наростання глибини і частоти дихання, а потім його зменшення до апное, після чого цикл дихальних рухів відновлюється. Що обумовлює дихання Чейна—Стокса у хворого в цьому випадку?

A. Ацидоз.

B. Алкалоз.

C. Гіпоксія.

D. Недостатність дихання.

E. Коронарна недостатність.

5. У лікарню доставлено непритомного чоловіка після отруєння чадним газом. Який вид гіпоксії у нього?

A. Гіпоксична.

B. Циркуляторна.

C. Дихальна.

D. Гемічна.

E. Тканинна.

6. Внаслідок отруєння бертолетовою сіллю у постраждалого розвинулася гемічна гіпоксія. Надмірне утворення якої речовини відіграє провідну роль в її патогенезі?

A. Метгемоглобіну.

B. Азоту оксиду.

C. Сульфгемоглобіну.

D. Карбгемоглобіну.

E. Карбоксигемоглобіну.

7. З місця аварії доставлено пожежника з ознаками отруєння чадним газом. Який вид гіпоксії характерний для цього стану?

A. Циркуляторна.

B. Гемічна.

C. Тканинна.

D. Гіпоксична.

E. Дихальна.

8. У хворого виявлені зниження в крові кількості еритроцитів, гемоглобіну, кольорового показника, концентрації сироваткового заліза, мікроцитоз, пойкілоцитоз. Ці зміни супроводжуються розвитком гіпоксії. Який вид гіпоксії спостерігається у даному випадку?

A. Дихальна.

B. Гіпоксична.

C. Циркуляторна.

D. Тканинна.

E. Гемічна.

9. Після перенесеної вірусної інфекції хвора на стеноз аорти доставлена у терапевтичне відділення з ознаками серцевої недостатності: задишкою, ціанозом, набряками. Який тип гіпоксії спостерігається у хворої?

A. Циркуляторна.

B. Гемічна.

C. Гіпоксична.

D. Дихальна.

E. Тканинна.

10. Чоловік, 40 років, скаржиться на загальну слабкість, головний біль, кашель з виділенням мокротиння, задишку. Після клінічного огляду й обстеження встановлено діагноз: бронхопневмонія. Який тип гіпоксії має місце у хворого?

A. Гемічна.

B. Циркуляторна.

C. Респіраторна.

D. Тканинна.

E. Гіпоксична.

11. Під час аварійного підйому з глибини у водолаза розвинулися судоми із знепритомненням. Який основний патогенетичний механізм розвитку цих порушень?

A. Токсична дія кисню.

B. Гіпоксія.

C. Газова емболія.

D. Токсична дія азоту.

E. Гіперкапнія.

12. У приймальне відділення привезли дитину, 1,5 років, з ознаками отруєння нітратами: стійкий ціаноз, задишка, судоми. З якою формою гемоглобіну пов’язаний розвиток геміч­ної гіпоксії у дитини?

A. Оксигемоглобіном.

B. Карбгемоглобіном.

C. Карбоксигемоглобіном.

D. Відновленим гемоглобіном.

E. Метгемоглобіном.


В. Ситуаційні задачи для самоконтролю (приклади):

Задача 1

У двох експериментальних тварин за допомогою зовнішнього охолодження викликано гіпотермію різного ступеня. В однієї з тварин температура тіла знижена на 10° С, а у другої – зовнішня дія низької температури ще не призвела до охолодження та зниження температури тіла (це перша стадія гіпотермії – стадія компенсації). Пояснити, чи є різниця між тваринами щодо їх чутливості до гіпоксії?

Задача 2

Після введення білій миші внутрішньоочеревинно 1% розчину натрію нітриту (0,1 мл/кг маси) тварина загинула від гострої гіпоксії. Який це тип гіпоксії? Чим пояснити шоколадний колір крові? Які зміни газового стану крові характерні для цього типу гіпоксії? У чому різниця між метгемоглобіном, окси- та карбоксигемоглобіном?

Задача 3

Білій миші внутрішньоочеревинно введено 0,7% розчин 2,4-динітрофенолу (0,55 мл на 100 г маси), в результаті чого тварина загинула від гострої гіпоксії. Який це тип гіпоксії? Які показники газовогостану крові характерні для цього виду гіпоксії?

Задача 4

Лікар-дослідник у складі альпіністської експедиції піднявся у базовий табір, розташований на висоті 5000 м. На 3-й день перебування у нього з'явилися ознаки гірської хвороби: задишка, головний біль, втрата апетиту, загальна слабкість, ціаноз. Який тип гіпоксії має місце в цьому випадку?

Задача 5

Під час пожежі з кімнати, що була заповнена димом, винесли чоловіка в непритомному стані. Який вид гіпоксії виник у постраждалого?

Задача 6

У лікарню доставлено непритомного чоловіка після ремонту автомобілю в гаражному приміщенні. Яка сполука має провідне значення в патогенезі гіпоксії в цього пацієнта?


7. Література:

Основна:

1. Патологічна фізіологія (за ред.М.Н.Зайка, Ю.В.Биця). Київ;“Вища школа”,1995.-С.352-363.

2. Посібник до практичних занять з патологічної фізіології / За ред. Ю.В.Биця та Л.Я.Данилової. - К.: Здоров’я, 2001.

Додаткова:

1. Ван Лир Э., Стикней К. Гипоксия: Пер. с англ. – М.:Медицина, 1067. – 114 с.

2. Вторичная тканевая гикпосия / Под ред. А.З.Колчинской. – К.:Наукова думка, 1983. – 138 с.

3. Коркушко О.В., Иванов Л.А.Гипоксия и старение. – К.: Наукова думка, 1980. – 68 с.

4. Меерсон Ф.З. Общие механизмы адаптационных реакций. – М.:Медицина, 1975. – 248 с.

5. Фармакологическая коррекция гипоксических состояний: Сб. тр. Ин-та фармакологнии АМН СССР /Под ред.Л.Д.Лукьяновой. – М., 1998. – 294 с.

6. Robbins Pathology basis of disease / Cotran R.S., Kumar V., Robbins S.L. - 2000.

7. Патологическая физиология: Учебник/Под ред. А.Д.Адо и др.- М.: Триада-Х, 2000.

8. Зайчик А.Ш., Чурилов Л.П. Основы общей патологии. Ч. 1. Основы общей патофизиологии.- СПб: ЭЛБИ, 1999.

9. Зайчик А.Ш., Чурилов Л.П. Основы общей патологии. Ч. 2. Основы патохимии. - СПб: ЭЛБИ, 2000.

10. Физиология человека: в 3-х томах. Перевод с англ. Под ред. Р.Шмидта и Г.Тевса. – М: Мир, 1996.

11. Фізіологія людини. Вільям Ф.Ганонг. Переклад з англ. Львів: БаК, 2002 – 784 с.

12. Руководство по патологической физиологии: В 4 т. / Под ред. Н.Н. Сиротинина. - М.: Медицина, 1966.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)