АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види і принципи загартовування

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  3. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. А) основные требования и принципиальная схема лечебно-эвакуационного обеспечения
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Антикорупційні принципи
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  9. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  10. Вимоги до виробів, загальні принципи і порядок конструювання.
  11. Гігієнічні принципи лікарняного будівництва. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки і будівлі лікарні

Семестр 2. Практичне заняття 17. ЗАГАРТОВУВАННЯ ОРГАНІЗМУ. ПСИХІЧНА САМОРЕГУЛЯЦІЯ

 

ПЛАН

Види і принципи загартовування.. 1

Значення загартовування.. 2

Режими загартовування.. 2

Вплив холоду на організм людини. 7

Вплив тепла на організм і процеси, які активуються ним. 9

Реакції організму на загартувальні процедури. 11

ПСИХІЧНА САМОРЕГУЛЯЦІЯ.. 12

 

Види і принципи загартовування

Загартовування — це система тренування, яка спрямована на пристосування організму до добових, сезонних, періодичних або раптових змін температури, освітлення, магнітного і електричного полів Землі. Під загартовуванням звичайно розуміють комплекс заходів, спрямованих на підвищення опірності організму до холоду, тепла, сонячної радіації і багатьох шкідливих впливів різноманітних метеорологічних чинників.

Заняття фізичними вправами, як правило, супроводжуються супутніми діями природних чинників — повітря, води і сонця, які є головними засобами загартовування організму.

Медична сестра у своїй пропаганді загартовування повинна підкреслювати, що це один з найдавніших засобів зміцнення здоров'я, профілактики простудних та інших захворювань.

Слово "загартовування" застосовується за аналогією з явищами, які спостерігаються в залізі, сталі при їхньому сильному нагріванні і наступному різкому охолодженні, що надає їм великої стійкості та твердості. Щось подібне відбувається і з організмом людини, який у результаті дії загартувальних процедур набуває спроможності протистояти несприятливим природним чинникам.

Загартована людина — це та людина, яка свідомо привчила себе переносити холод, спеку й інші несприятливі природні умови, виробивши відповідну здатність організму успішно протистояти їм.

При загартуванні організму важливо зрозуміти, що в ньому від природи закладені особливі механізми, які при відповідній активізації виробляють стійкість організму до несприятливих природних умов. Але якщо їх не задіяти, то вони так і знаходитимуться в потенційному, згорнутому стані. Загартована людина вміло розвинула пристосувальні механізми організму до холоду, спеки тощо, довела їх до досконалості, а незагартована цього не зробила і залишилася беззахисною.

Розділяють пасивне і активне загартовування.

Пасивне загартовування відбувається незалежно від волі людини. Влітку люди ходять у легкому одязі, багато часу проводять на відкритому повітрі, купаються.

Активне загартовування — це систематичне застосування штучно створених і суворо дозованих холодових впливів, які спрямовані на підвищення стійкості організму до холоду. Сюди належать спеціальні процедури і комплекс процедур у цілому.

Заходи щодо загартовування організму повинні бути багатоплановими і підвищувати стійкість організму до різних метеорологічних і геофізичних впливів. Загартовування організму найкраще проводити в ранкові і вечірні години.

Основні принципи загартовування такі:

• поступове збільшення дози загартовувальних впливів;

• регулярність загартовування;

• урахування індивідуальних особливостей організму;

• використання декількох фізичних агентів: холоду, тепла, опромінювання ультрафіолетовими та ультрачервоними променями, механічна дія руху повітря, води та ін.;

• тренування організму потрібно проводити із застосуванням сильних і слабких, коротких і сповільнених чинників;

• проводити загартовування на різному рівні теплопродукції організму, як у стані спокою, так і при руховій діяльності різної активності;

• місцева адаптація різних частин тіла не означає загального пристосування організму до дії холоду чи спеки;

• оптимальна стійкість досягається при загартовуванні всього організму;

• кожна наступна процедура виконується лише за умови повного відновлення температури тіла;

• зменшення дози загартовувального агента, ураховуючи сумарну дію несприятливих реакцій організму на незвичайні навантаження.

Підсумовуючи сказане, всі принципи загартовування можна звести до таких:

— систематичність;

— поступовість;

— врахування індивідуальних особливостей;

— різноманітність засобів і форм;

— активний режим, поєднання загальних і місцевих процедур;

— самоконтроль.

Принцип систематичності потребує регулярного, щоденного, протягом усього року, виконання процедур, які загартовують організм. Тривалі перерви призводять до ослаблення або повної втрати набутих захисних реакцій. Рекомендуючи загартовування, медична сестра повинна повідомити, що починати потрібно з невеликих доз і найпростіших методів, і тільки послідовний перехід від малих доз прийнятих процедур до великих — за часом, кількістю і формою — забезпечує добрий ефект. Людям похилого віку і дітям особливо важливо дотримуватися поступового і послідовного збільшення навантажень при проведенні процедур.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)