АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

А). Повністю цис-8 ,11,14-ейкозатріеновая кислота,

Читайте также:
  1. Оборотний капітал повністю повертається до підприємця після завершення кожного кругообороту.
  2. Учасник зобов'язаний повністю внести свій вклад не пізніше одного року після реєстрації товариства.

Б). Повністю цис-5,8,11,14-ейкозатетраеновая (арахідонова) кислота,

В). Повністю цис-5,8,11,14,17-ейкозапентаеновая кислота.

Кожна з перерахованих кислот є родоначальників свого ряду ейкозаноїдів, причому ці ряди відрізняються один від одного числом подвійних зв'язків у бічних ланцюгах. Так, розрізняють простатландіни ПГ1, ПГ2 і ПГ3, що мають у свій структурі відповідно одну, дві або три подвійних зв'язку. Як правило, у структурі простаноїдів на два подвійних зв'язку менше, ніж у вихідній ейкозаполіеновой кислоті.

Всі простаноїди утворюються в ході ціклооксігеназного шляху метаболізму ейкозаполіенових кислот і в своєму складі мають ту чи іншу циклічну структу. Лейкотрієни утворюються на ліпоксігкназном шляху перетворень ейкозаполіенових кислот, вони містять у своїй структурі систему з сполучених подвійних зв'язків і не мають у структурі циклу.

Простагландини мають у своєму складі п'ятичленних вуглецевий цикл, до якого можуть бути приєднані різні додаткові групи, залежно від характеру яких розрізняють кілька типів простаглагландінов: простагландини А, В і т.д.

Простагландини відноситься до біорегулятори паракрінной системи. При низьких концентраціях порядку нанограмів/мл вони викликають скорочення гладкої мускулатури у тварин, простагландини беруть участь у розвитку запальної реакції. Вони беруть участь у регуляції процесу згортання крові, регулюють метаболічні процеси на рівні клітин. Слід зазначити, що в різних тканинах ефект впливу простагландинів на метаболічні процеси може мати протилежну спрямованість. Так, простагландини підвищують рівень цАМФ у тромбоцитах, щитовидній залозі, передньої долі гіпофіза, легенів і знижують вміст цАМФ в клітинах ниркових канальців і жирової тканини.

Тромбоксани утворюються в тромбоцитах і після виходу в кров'яне русло викликають звуження кровоносних судин і агрегацію тромбоцитів. Простацикліни утворюються в стінках кровоносних судин і є сильними інгібіторами агрегації тромбоцитів. Таким чином, тромбоксани і простацикліни виступають як антагоністи при регуляції процесів тромбоутворення.

Вони утворюються в лейкоцитах, тромбоцитах і макрофагах у відповідь на імунологічні і неіммунологіческіе стимули. Лейкотрієни беруть участь у розвитку анафілаксії, вони підвищують проникність кровоносних судин і викликають при струм і активацію лейкоцитів. Мабуть, лейкотрієни відіграють важливу роль у розвитку багатьох заболлеваній, у патогенезі яких беруть участь запальні процеси або швидкі алергічні реакції (наприклад, при астмі).

Гліцерінсодержащіе ліпіди

З гліцерінсодержащіх ліпідів найбільше значення мають ацілгліцеріни і гліцерофосфоліпідів. Зазвичай їх розглядають як похідні триатомним спирту гліцерину:

Ацілгліцеріни

Ацілгліцеріни діляться за кількістю що входять до їх складу ацільних груп на моноацілгліцеріни:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)