АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ацілгліцеріни однієї групи розрізняються між собою складом жирнокислотного залишків - ацил, що входять в їх структуру

Читайте также:
  1. E. Кваліфікована хірургічна допомога третьої групи
  2. Аргументи на користь однієї державної мови
  3. ВИВЧЕННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ГРУПИ.
  4. Вуглеводи поділяються на три великі групи: моносахариди та їх похідні, олігосахариди і полісахариди.
  5. Гіпотеза залежності типу темпераменту від групи крові
  6. Групи крові людини
  7. Групи платників і ставки єдиного податку
  8. Групи платників та ставки єдиного податку з 01.01.2013 р.
  9. Групи ПСГз (на базі вищої освіти)
  10. Групи та критерії відповідності для права перебувати на спрощеній системі
  11. Групи: Ф, БО, МЕ, ЕП, ЕК , ХАІ, ІТП Екзаменатор: Загоруйко І.О.

Тріацілгліцеріни складають основну масу резервних ліпідів людського організму. Зміст інших ацілгліцерінов в клітинах вкрай незначно; в основному вони прісутсутствуют в клітинах в якості проміжних продуктів розпаду або синтезу тріацілгліцерінов.

Тріацілгліцеріни виконують резервну функцію, причому це переважно енергетичний резерв організму. У людини масою 70 кг на частку резервних ліпідів припадає приблизно 11 кг. З огляду на калоріческій коефіцієнт для ліпідів, що дорівнює 9,3 ккал/г, загальний запас енергії в резервних тригліцериду становить величину порядку 100 000 ккал. Для порівняння можна навести такий приклад: запас енергії в глікогену печінки не перевищує 600 - 800 ккал. Функція резервних тригліцеридів як запасу пластичного матеріалу не настільки очевидна, але все ж продукти розщеплення тріацілгліцерінов можуть використовуватися для біосинтезу, наприклад, що входить до їх складу гліцерин може бути використаний для синтезу глюкози або деяких амінокислот.

Будучи одним з основних компонентів жирової тканини, тріацілгліцеріни беруть участь у захисті внутрішніх органів людини від механічних пошкоджень. Крім того, входячи у великій кількості до складу підшкірної жирової клітковини, вони беруть участь у терморегуляції, утворюючи теплоізолюючу прошарок.

Гліцерофосфоліпідів

Всі гліцерофосфоліпідів можна розглядати як похідні фосфатидного кислоти:

В межах одного класу з'єднання відрізняються один одного складом жирнокислотного залишків. Основною функцією гліцерофосфоліпідів є структурна - вони входять в якості найважливіших структурних компонентів до складу клітинних мембран або ліпопротеїдів плазми крові. Деякі гліцерофосфоліпідів виконують специфічні для конкретного класу фосфоліпідів функції. Так, інозітолфосфатаіди беруть участь у роботі регуляторних механізмів клітини: при дії на клітину ряду гормонів відбувається розщеплення інозітолфосфатідов, а утворюються з'єднання: інозітолтріфосфат і дигліцериди, виступають в якості внутрішньоклітинних месенджерів, що забезпечують метаболічний відповідь клітини на зовнішній регуляторний сигнал.

Ліпіди, що не містять у своєму складі гліцеролу

До ліпідів, до складу яких відсутній гліцерин, относсітся безліч сполук різної хімічної природи. Ми зупинимося лише на трьох групах речовин: сфінголіпідів, стероїди і поліпреноідах.

Сфінголіпіди

Всі сфінголіпіди можна розглядати як похідні цераміди, которийяН, у свою очередяНь, складається з двоосновний ненасиченого аміноспірта сфінгозіна: і залишку вищої жирної кислоти, пов'язаного з сфінгозіном амідній зв'язком:

Окремі класи сфінголіпідів відрізняються один від одного характером угруповання, приєднаної до цераміди через кінцеву гідроксильну групу.

А) У сфінгоміелінов цим угрупованням є остаок фосфорілірованний холіну


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)