АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тактичні прийоми огляду місця події

Читайте также:
  1. A. Покликати на допомогу оточуючих свідків події і викликати швидку допомогу.
  2. A. Покликати на допомогу оточуючих свідків події і викликати швидку допомогу.
  3. A. При отриманні дозволу в оточуючих свідків події.
  4. B. Дозвіл оточуючих свідків події.
  5. B. Покликати на допомогу оточуючих свідків події і викликати швидку допомогу.
  6. D. Дефіцит кількості мобільних госпіталів, що могло б наблизити медичну допомогу до місця пригоди.
  7. D. Розпустити джгут до моменту появи кровотечі і накласти його нижче попереднього місця
  8. E. Винести постраждалого з місця події.
  9. E. Винести постраждалого з місця події.
  10. Безпечні прийоми праці
  11. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. У якому випадку Ви перевертаєте постраждалого на спину?
  12. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?

Професійна і організаційно-технічна готовність до огляду. Ефективність огляду значною мірою залежить від загальної професійної і організаційно-технічної підготовки слідчого. Слідчий повинен бути психологічно готовий до огляду в утруднених умовах (вночі, в дощ, сніг, сильний вітер) і при цьому зберігати протягом тривалого часу творчу працездатність, бути уважним і зібраним, щоб не упустити жодного обставини або факту, що має значення для встановлення істини. Професійна готовність слідчого включає в себе здатність до спостереження, уміння на основі знання типових способів вчинення та приховування злочину, різних прийомів злочинця помічати в обстановці події головне, виділяти найбільш значущі деталі і ознаки, розкривати суперечливі елементи, виявляти інсценування.

Матеріально-технічне спорядження слідчого має відповідати конкретним умовам, в яких йому доведеться працювати. Захищають від дощу і вітру плащ, чоботи, зручний теплий одяг дозволяють знизити вплив несприятливих погодних умов. Необхідні спеціальні освітлювачі, досить сильний электрофонарь для роботи в нічних умовах і при недостатньому освітленні, портативна відеокамера, диктофон, фотоапарат з лампою-спалахом і іншими речами для оперативної і точної фіксації обстановки і окремих об'єктів, спеціальні та аналітичні прилади для виявлення, фіксації і вилучення різних слідів, прихованих і маловидимых об'єктів і мікрочастинок (щуп, трал, металошукач, прилади для пошуку трупа, ЕОП, ОЛД-41 і інші науково-технічні засоби).

Стадії огляду. Огляд місця події підрозділяється на наступні три стадії: орієнтуючу (оглядовий), детального дослідження, заключну. Огляд завжди передує ретельна підготовка.

Підготовка до огляду у свою чергу підрозділяється на два періоду. У перший включаються дії слідчого до виїзду на місце події, у другій - підготовчі дії після прибуття на місце огляду.

У першому періоді основним завданням слідчого є інформаційно-тактичне та матеріально-технічне забезпечення виїзду на місце події. Треба можливо отримати повну інформацію про подію і умови, в яких належить працювати. Слідчий насамперед переконується в те, що прийнято всі невідкладних заходів до усунення і запобігання шкідливих наслідків події, надано необхідну допомогу постраждалим, забезпечені надійна охорона місця події, недоторканість і збереження слідів. В у разі неналежного або недостатнього характеру вжитих заходів слідчий робить відповідні розпорядження працівникам міліції, представникам адміністрації підприємства, фірми, іншим посадовим особам (наприклад, приймає заходи до виклику швидкої допомоги, аварійної бригади тощо).

Далі слідчий уточнює, які фахівці та інші особи будуть необхідні для якісного проведення огляду, і забезпечує їх виклик. До виїзду перевіряється наявність у валізі необхідних для роботи науково-технічних засобів, бланків, паперу тощо Слідчому треба взяти з собою запасні фотокинопленки (відеокасети), магнітну стрічку, пакувальні матеріали і ті прилади і засоби, які можуть знадобитися з урахуванням конкретної ситуації. У цей же період вирішується питання про виклик кінолога зі службово-розшукової собакою.

Інформація, що міститься в первинному повідомленні, не завжди достатня для повного і ясного судження про подію. В самому першому наближення слідчий намагається подумки змоделювати хоча б у загальному вигляді характеристику події, що происшли, матеріальну обстановку і наслідки якого належить вивчити при огляді. Первинна модель порівнюється з наявними рекомендаціями з пошуку слідів, вивчення механізму злочину, алгоритму дій, тобто чіткої послідовності робочих операцій в аналогічних ситуаціях. Відповідно слідчий намічає, на що потрібно буде звернути увагу в першу чергу, які конкретні завдання вирішити і які пошукові дії вжити при огляді.

У процесі підготовки до огляду треба враховувати ще й таку важливу обставину, як можливість повернути злочинця на місце події. Тому потрібно бути уважним до вибору понятих та інших помічників, організувати спостереження за місцем події і що знаходяться поруч з ним сторонніми, звертаючи увагу на підозрілих осіб, і вирішити питання про організацію засідки, особливо тоді, коли проводився огляд пізно ввечері або вночі. У цих випадках поява злочинця можливо під ранок або вдень. Помічено, що деякі серійні злочинці схильні вчиняти повторне посягання на тому ж місці.

По прибутті на місце події слідчому потрібно особисто самому переконатися в тому, що всі невідкладні заходи з ліквідації наслідків події прийняті, допомога постраждалим надана. При необхідності приймаються додаткові заходи щодо забезпечення охорони місця події, і збереження слідів, видалення сторонніх, організації спостереження за місцем події з метою виявлення підозрілих осіб

Слідчий перевіряє явку учасників огляду, якщо поняті не підібрані або ж виникає, судячи з ситуації, потреба в іншого роду фахівцях, забезпечує їх виклик.

Перед оглядом від працівників міліції, очевидців і осіб, першими виявили пригода, потрібно отримати коротку інформацію про те, що ж сталося, хто до злочину може бути причетний, які конкретні заходи плануються і проводяться по встановленню винних, їх розшуку та затримання. Особливо важливими для майбутнього огляду є відомості про зміни, які були внесені в обстановку до приїзду слідчого (при наданні допомоги потерпілим, ліквідації наслідків події тощо), а також дані про те, де і які сліди і об'єкти, що мають доказове значення, вже виявлені чи можуть бути знайдені. Очевидці та інші особи опитуються поодинці, обсяг ними інформацію доцільно записувати на диктофон.

8. Огляд трупа на місці події - це слідча дія, що провадиться слідчим на місці знаходження трупа в ході загального огляду місця події з метою виявлення ознак, що дають можливість встановити особу потерпілого, місце, час, обставини і причини настання смерті, а також мають значення для виявлення ознак, які вказують на можливого злочинця.

Порядок огляду трупа регламентований кримінально-процесуальним законодавством і передбачає обов'язкову участь судово-медичного експерта або іншого лікаря як спеціаліста.

В процесі огляду трупа фіксують положення і позу трупа, стать, приблизний вік, особливості предметів одягу і взуття, документи і сліди, тілесні ушкодження та трупні зміни.

Проведення судово-медичного дослідження в місці виявлення трупа, обмивання трупа, зондування ран та здійснення інших дій, що змінюють первинний стан виявленого трупа, категорично заборонено.

В протоколі огляду обов'язково відмічають: місце розташування трупа; зовнішній стан одягу; наявність знарядь заподіяння ушкоджень чи смерті, якщо вони є на трупі чи поруч. Докладно описують: ложе трупа (ділянку під трупом), тіло трупа та ушкодження, трупні явища, індивідуальні особливості, які спостерігають на тілі, предмети, котрі виявлено поряд з трупом і які можуть мати відношення до особи. Фотографування здійснюють за криміналістичними правилами.

9 Основним способом фіксації результатів огляду є складання протоколу. Додатковими способами фіксації є складання планів та схем, фотозйомка, відеозапис місця події (його окремих вузлів, слідів, речових доказів) та інших об'єктів огляду.

Складання протоколу огляду вимагає додержання певних вимог. Протокол має бути повним, містити детальний опис окремих слідів, інших обставин злочину. Протокол огляду місця події складається з трьох частин: вступної, описової та заключної.

Обов'язковими елементами вступної частини протоколу е:

1) місце і дата проведення огляду;

2) посада, прізвище, ініціали особи, яка провадила огляд і склала протокол;

3) підстави проведення огляду;

4) характер події, розташування місця та об'єкту огляду;

5) час початку та закінчення огляду;

6) прізвище, ім'я та по-батькові кожного учасника огляду; посада представників установ і підприємств, адреси понятих;

7) відмітка про роз'яснення понятим їх прав і обов'язків;

8) відмітка про роз'яснення спеціалістам їх прав і обов'язків;

9) умови проведення огляду (освітлення, метеорологічні або інші умови, що впливають на проведення огляду);

10) відмітка про повідомлення осіб, що беруть участь в процесі огляду, про застосування під час огляду конкретних технічних засобів.

Описова частина протоколу повинна складатися з дотриманням таких вимог.

Всі дії слідчого повинні бути описані в тій послідовності, як проводився огляд, об'єкти описують в тому вигляді, в якому виявлене спостерігалося в момент огляду. При складанні протоколу необхідно:

o уникати вживання довгих фраз, невизначених висловів, наприклад, "недалеко", "поблизу" тощо; місцевих висловів та великої кількості спеціальних термінів; використання синонімів при описі одного об'єкта;

o послідовно і чітко викладати свої думки;

o детально описувати предмети і видимі сліди, пов'язані зі злочином;

o при описі цих об'єктів індивідуалізувати предмети і сліди, щоб надалі виключити можливість їх фальсифікації, а в разі їх втрати - основні параметри та ознаки об'єктів залишилися б зафіксованими в протоколі;

1. Відобразити різні обставини, які настали під час огляду (наприклад, зміни погодних умов).

2. Відзначити, які технічні засоби застосовувались для вимірювання, фотографування, відеозапису; для виявлення, виготовлення зліпків та інших видів фіксації слідів, умови їх застосування, отримані результати.

Заключна частина протоколу містить такі відомості:

o об'єкти, виявлені, зафіксовані і вилучені під час огляду; описується їх упаковка, куди вони направлені або кому передані для зберігання;

o заяви спеціаліста, пов'язані з виявленням, закріпленням і вилученням доказів;

o зауваження понятих з приводу проведених дій під час огляду;

o зауваження інших учасників огляду;

o плани, схеми, негативи, касети або ж електронні носії, зліпки та відбитки слідів, виготовлені під час огляду, які додаються до протоколу огляду.

За відсутності зауважень у протоколі робиться відмітка про те, що таких зауважень не надійшло. Протокол підписує слідчий і всі особи, які брали участь в огляді, та поняті. До протоколу огляду місця події мають додаватися плани місця події (схематичні чи масштабні), схеми, фотознімки, плівки відеозапису.

Одним із додаткових способів фіксації об'єктів огляду є фотозйомка та відеозапис. Традиційними видами фотозйомки є орієнтуюча, оглядова, вузлова, детальна. У випадках, коли на місці події знайдені сліди або речові докази (дрібні частки, сліди рук) і вони не можуть бути вилучені внаслідок різних причин, використовуються методи масштабної та великомасштабної фотозйомки.

Поряд з фотозйомкою може бути проведений відеозапис. Він застосовується у випадках, коли подія ще не завершена (пожежа, екологічна катастрофа, авто пригода), або в інших випадках, якщо слідчий вважає це за потрібне.

Складання схем і планів місця події - один із додаткових способів його фіксації. Якщо вони точно відображають обстановку події, містять необхідні розміри і пояснення, такі схеми і плани дають наочне уявлення про взаєморозташування предметів і слідів злочину, дозволяють зрозуміти викладене в протоколі огляду і зображене на фотознімках огляду місця події. Надалі схеми та плани допомагають уточнити показання свідків - очевидців, підозрюваних, обвинувачених. У разі якщо при допиті цих осіб вони самі вичерчують схему місця події, яка за основними параметрами буде співпадати зі схемою, виготовленою при огляді слідчим, цей факт підтверджує, що допитуваний знає обставини скоєння злочину.

На кожному плані або схемі повинні бути: заголовок із зазначенням, що саме накреслено, стрілка з позначенням "північ - південь" для орієнтування на сторони світу, масштаб (на планах) пояснювальні написи про те, що являють собою ті чи інші зображені" об'єкти. При складанні плану чи схеми використовують умовні позначення. Плани і схеми місця події підписують слідчі.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)