АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

АФО органів сечової системи

Читайте также:
  1. IV. Настільні видавничі системи.
  2. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  3. Акти органів прокуратури
  4. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  5. АФО імунної системи
  6. Взаємодія користувача та файлової системи ПК
  7. Взаємодія органів фінансового контролю та її форми
  8. Виборчі системи: їх ознаки та різновиди
  9. Виборчі системи: сутність І типологія
  10. Визначення неповних імунних антитіл системи AB0 непрямою пробою Кумбса
  11. Винагорода за працю. Заробітна плата: суть, форми і системи

Нирки

1. Капсула ніжна, тонка.

2. Нирки у дітей відносно більші за об*ємом і масою.

3. У новонароджених форма майже округла, з віком стає богоподібною.

4. Права нирка більша від лівої.

5. У довжину нирки ростуть швидше чим в ширину.

6. У дітей (до 7-8 років) нирки розміщуються нижче.

7. Нирки у дітей більш рухливі.

8. Для дітей раннього віку характерна незрілість тканини, незрілі нефрони, недостатній розвиток кіркового шару)

Сечоводи

1. Відносно довші, ширші, більш звивисті, м*язові елементи виражені слабо, еластичні волокна відсутні, тому стінка атонічна.

2. Слизова оболонка має складчастості і яка зникає на першому році життя. Ці особливості сприяють виникнення запальних процесів.

3. Внутрішньоміхурова частина сечоводу невелика (це сприяє міхурно-сечоводним рефлексом).

Сечовий міхур

1. Розташований вище ніж у дорослих (це дозволяє його про пальпувати у новонародженому стані).

2. М*язові та еластичні волокна недорозвинені.

3. Слаборозвинені сфінктери (сприяє рефлексам).

Клубочкова фільтрація у дітей нижча чим у дорослих.

Канальцева реабсорбція недосконала.

Добовий діурез визначається за формулою:

600+100(n-1)

n- кількість років.

Добовий діурез в 1 міс 200-300мл

в 1 рік 600мл.

 

 

АФО ЦНС

До моменту народження нервова система дитини в порівнянні з іншими органами і системами найменш розвинута і диференційована.

Головний мозок – найбільший орган новонародженого, його маса складає 1/8 – 1/9 від маси плода

1. Анатомічна будова така ж як у дорослого, але кора головного мозку незріла і дозріває у віці 5-6 років.

2. Мозкова тканина багата на воду і білкові речовини (це сприяє біль частому розвитку набряку мозку).

3. Борозни кори головного мозку мають меншу глибину і висоту чим у дорослих.

4. Сіра речовина майже не відрізняється від білої.

5. Нервові волокна не мають мієлінової оболонки.

6. Гарно кровопостачається, але відтік крові слабкий (найчастіше накопичують токсини).

7. Кількість спинномозкової рідини менша чим у дорослих і поступово збільшується.

Спинний мозок: більш зрілий, відносно довгий.

Гематоенцефалічний бар*єр більш проникливий.

Органи чуття:

1. Смак розвинений гарно (розрізняє гірке і солодке)

2. Нюх розвинений недостатньо.

3. Зір і слух розвиваються з 2 тижня життя.

 

АФО ендокринної системи

Орган Гормони Функція АФО
Наднирники – парний орган, розташований над верхнім полюсом нирки. Кірковий шар     Мозковий шар   ГКС (кортикостерон, кортизон)     Мінералокортико-стероїди (альдостерон)     Чоловічі і жіночі статеві гормони (андрогени і естрогени)   Катехоламіни (адре-налін, норадреналін, фосфати)   -впливають на обмін вуглеводів; -гальмують розщеплення вуглеводів; -приймають участь в обміні речовин (білків, водно-мінеральному); -приймає участь у водно-сольовому обміні; -регулює обмін натрію -впливають на розвиток вторинних статевих ознак.     -підвищують А/Т; -звужують судини; -розслаблюють не посмуговані м*язи кишок, бронхів Формується на 6-му тижні гестаційного віку. До пологів наднирники недостат-ньо великих розмірів, а в нев неонатальному періоді вони поступово зменшуються. Але вони недостатньо зрілі.   Погано розвинений, диференціація закін-чується в 2 роки. Функціональна незрілість статевих гормонів призводить до синдрому раптової смерті.
Щитовидна залоза вона непарний орган, розташована на передній ділянці шиї, має 2 частини, які з*єднані перешийком.   Є три види клітин: А клітини (тироксин, трийодтиронін)   В клітини -серотонін С клітини -кальцитонін     -впливають на окисні процеси в організмі; -стимулюють кровотворення; -приймають участь в обміні білка; -посилюють моторну та секреторну функцію ШКТ; -посилюють процес теплоутворення.     Регуляція обміну кальцію в організмі (зниження його к-ті в крові)   У новонароджених вона відносно великих розмірів, має незакінчену будову. Перший значний ріст до молодшого шкільного віку, другий в 12-15 років.     Становлення секре-торної функції щодо кальцитоніну відбуває-ться в кінці старшого шкільного віку
Гіпофіз Розташований в ямці турецького сідла клиноподібної кістки. Складається з 3 часток: -передня (аденогіпофіз)     -проміжна частка   -задня частка   ЛКТГ (адренокортико-тропний гормон) ТТГ (тиреотропний гормон) Гонадотропний гормон (лютенізуючий, лактотропний (пролактин), фолікуло-стимулюючий) СТГ (соматотропний гормон)   Меланостимулюючий гормон     Вазопресин (антидіуретичний гормон) окситоцин   -сприяє функції наднирників   -стимулює ріст і ф-ції щитовидної залози -впливає на ф-цію статевих гормонів   -гормон росту   -впливає на обмін меланіну; -регулює відкладання пігменту. +вазопресивна дія; +стимулює скорочення матки. Найбільш розвинена залоза   К-ть гормону більша ніж у дорослого     Гіпофункція – гіпофіз альні … Гіперф-ція - гігантизм
Паращитоподібна залоза Розташована на щитовидній залозі на задній її поверхні     Паратгомон     Впливає на обмін кальцію і фосфору (↑рівень Са, ↓ рівень Р) Менша по розмірам чим у дорослих. У новонароджених відмічається недостатність пара щитоподібних залоз – гіпокальціємія. Сполучнотканинна перетинка витончена, не містить жирової тканини. Повне дозрівання до пубертатного періоду.
Статеві залози Яєчка та яєчники   Статеві гормони (прогестерон, естрадіол, естрон,тестостерон)   Впливають на ріст і розвиток статевих органів, вторинних статевих ознак 3 періоди статевого дозрівання дівчаток: -нейтральний (6-7р) -препубертатний (з 8р до перши місячних) -пубертатний (від першої менструації до повної статевої зрілості) Поява статевих ознак до 8 років – передчасна Відсутність монстру-ації в 14-15р – затримка У хлопчиків: -допубертатний (2-7р) -препубертатний (6-11р) -пубертатний (з 11р до повного статевого дозрівання).  

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)