АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гра «Добери множник»

Читайте также:
  1. Методи і прийоми виховання звукової культури мовлення дітей
  2. Методика виховання звукової культури мовлення на заняттях
  3. Розвиток мовлення
  4. Словникова робота.

Матеріал гри: набір розрізних цифр (в учнів), набір карток з одно- і двоцифровими числами.

Дидактичне завдання: учитель в одній руці піднімає картку з одноцифровим числом, наприклад 6, у другій руці – картку з двоцифровим числом, наприклад 48. Учні піднімають картку з таким числом, яке в добутку з числом 6 дорівнює 48. Отже, піднята картка з числом 8 правильна.

Правила дидактичної гри: в ігровій ситуації змагаються учні по рядах парт. В якому ряді було більше правильно піднятих карток, з того ряду обирався ведучий, який виконував функції вчителя.

Упровадження ігрової технології дозволяє вчителю обміркувати поетапність її розподілу у системі інших видів діяльності на уроці. Деякі спеціалісти початкової освіти вважають, що дидактичні ігри доцільно проводити наприкінці уроку, оскільки в цей час діти, як правило, найбільш стомлені. Проте нерідко ігрова ситуація може виступати найкращим початком уроку, оскільки на цьому етапі мета гри — організувати, зацікавити й стимулювати активність учнів. У середині уроку дидактична гра сприяє засвоєнню нового матеріалу. З цією метою молодшим школярам можна запропонувати, наприклад, виправити помилки Незнайки або щось розповісти учням “Лісової школи”. У кінці заняття, як правило, проводиться гра пошукового характеру. У ході такої діяльності учні можуть знаходити виходи з числових лабіринтів, розв'язувати ребуси, складати та відгадувати загадки тощо. Однак головною умовою на будь-якому етапі уроку є відповідність гри таким вимогам: бути цікавою й доступною для молодших школярів, передбачати різні види діяльності учнів.

Ігрова технологія на уроках математики може застосовуватися у таких формах організації навчаня:

  • математичні олімпіади(залучаються здібні до математики учні, завдання вищого ступеня складності);
  • математична вікторина(проводиться у формі змагання з метою виявлення кращого математика чи команди);
  • математична естафета (виконання завдань з математики учня по черзі, лише після виконання одного завдання учні можуть приступати до іншого);
  • математичний марафон (це форма організації роботи, що має змагальний характер, учні відповідають на питання хто дає неправильну відповідь – вибуває);
  • математичний аукціон (масовий захід в якому можуть приймати участь учні 3-4 класів, проводиться у формі запитання – відповідь, отримуючи певні бали за вірну відповідь) і т.д.

7. Схарактеризуйте особливості побудови уроку математики з використанням технології організації поетапного засвоєння учнями навчального матеріалу.

Технологія організації поетапного засвоєння учнями навчального матеріалу має комплексний характер. Вона побудована на діагностичній основі та спрямовується на гарантоване досягнення вимог, що зазначені в Державному стандарті початкової загальної освіти для кожного предмета. її упровадження передбачає взаємодію різних навчальних технологій в умовах існуючої класно-урочної системи навчання.

Цілі активних педагогічних впливів завжди плануються як ефекти просування, зростання учнів, тому постановка навчальної мети уроку має бути доведена вчителем до рівня однозначного розуміння ними запланованої мети повного засвоєння навчального матеріалу.

Навчальна мета визначається з урахуванням місця даного уроку в системі уроків у межах засвоєння певної теми

Побудова уроку в початковій школі за умови реалізації цієї технології включає, крім визначення загальної навчальної мети уроку, ще й чітке формулювання мети кожного з навчальних блоків завдань, які безпосередньо виконуються учнями.

Наприклад. Тема. Таблиця моження числа 4. Задачі. Геометричний матеріал.

I. Арифметичний блок. Вивчення табличних випадків множення числа 4. Продовжуємо вчитися запам'ятовувати вирази на множення числа 4.

II. Задачний блок. Діти сьогодні на уроці ми будемо вчитися способів складання виразів до задач. Звертайте увагу на способи міркування при складанні виразу до кожної задачі.

III. Геометричний матеріал. Основна мета роботи над вправами – це вдосконалювати свої вміння розрізняти геометричні фігури, правильно їх називати.

Крім навчальної мети, визначаються цілі виховання та розвитку учнів.

Розвивальніта виховні цілі уроків визначаються вчителем відповідно до конкретного навчального матеріалу.

Процес навчання на уроці, за умови впровадження комплексної технології організації поетапного засвоєння навчального матеріалу, відбувається поступово: актуалізація опорних знань та їхнього життєвого досвіду, вивчення нового матеріалу та формування вмінь, навичок і способів дій.

Однією з умов упровадження комплексної технології організації поетапного засвоєння навчального матеріалу на уроці є здійснення зворотнього зв'язку з дітьми, що дозволяє вчасно коригувати їхню самостійну діяльність.

Реалізація комплексної технології організації поетапного засвоєння учнями навчального матеріалу передбачає безперервний контроль та самоконтроль протягом уроку, однак наприкінці доцільно провести обговорення реалізації плану, рефлексію та самооцінювання діяльності учнів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)