АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Стадії вчинення злочину

Читайте также:
  1. III. Розгляд звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення
  2. III. Тема: Стили руководства
  3. Алкогольні ураження печінки мають три стадії.
  4. Атеросклероз аорти в стадії атероматозу та виразкування.
  5. Банковская система: проблемы реформирования
  6. Банковская система: структура, функции Центрального банка и операции коммерческих банков.
  7. Валютная система:понятие, элементы, виды
  8. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  9. Види суб’єкта злочину.
  10. Використання результатів оперативно-розшукової діяльності на стадії порушення кримінальної справи про незаконний обіг наркотичних засобів
  11. Вік кримінальної відповідальності. Значення віку для визнання особи суб’єктом злочину.
  12. Вопрос Стадії провадження у справах про банкрутство.

Завдання № 1. К. з метою вчинення крадіжки з крамниці зателефонував сторожу цієї крамниці М. й повідомив, що у його дружини почалися пологи. Коли той побіг додому, залишивши крамницю без охорони, К. підійшов до неї, але крадіжку вчинити не зміг, тому що в цей час неподалеку знаходилася група підлітків, які розпивали спирт­ні напої і співали.

Варіант 2. К., виламавши запірний пристрій, проник у приміщення крамниці, але його затримав сторож, який повернувся.

Ознайомтеся із диспозицією ст.185 КК України й Постановою Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06.11.09 р. ”Про судову практику у справах про злочини проти власності” і визначте стадію вчинення злочину в кожному з варіантів. Чи можливе готування до злочину шляхом бездіяльності за чинним кримінальним законодавством? Якщо так, то у яких випадках? Які дії утворюють стадію готування до вчинення злочину? Чи можливий замах на злочин із формальним складом? Якщо так, то в чому полягає відмінність такого замаху від закінченого злочину?

Завдання № 2. Д. уночі проник з метою викрадення приватного майна у будинок, що належав Р. і почав складати до сумки майно. Утримуючи при собі сумку з речами (вартістю 875 грн.), Д. вилазив з вікна будинку і був помічений власником майна. Вистрибнувши через вікно з помешкання Д. облишив під ним сумку з речами, яка заважала йому бігти, й утік. Цього ж дня приблизно о 23-й год. працівники міліції його затримали. Міліціонери, які затримували Д., засвідчили, що в затриманого не було з собою ніяких речей.

Слідчим дії Д. було кваліфіковано за ч. 3 ст. 185 КК України (як крадіжку, вчинену з проникнення в житло).

Що таке стадії злочину? Звернувшись до ст. 185 КК України, п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06.11.09 р. ”Про судову практику у справах про злочини проти власності”, визначте стадію злочину, вчиненого Д. злочином з матеріальним чи формальним складом є крадіжка? Як це обґрунтувати? Чи вірно було кваліфіковано дії Д.?

Завдання № 3. Г., яка була вагітною, вирішила позбутися дитини. Після пологів вона викинула її з вікна восьмого поверху гуртожитку, в якому мешкала. Судово-медична експертиза встановила, що дитина народилася мертвою.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненим діям. Які види замахів виділяють у кримінальному праві? Які кримінально-правові наслідки замаху на неналежний об'єкт і замаху з використанням неналежних засобів? Чи змінилося б рішення задачі, якби дитина народилася живою?

Завдання № 4. Ч., з метою позбавлення життя В., якому він був винен 400 доларів США, озброївся ножем та пляшкою, проник до будинку свого кредитора і став чекати його з метою вбити. Між 22-ю й 23-ю годинами В. до будинку під’їхав на автомобілі. Коли він увійшов в будинок, Ч. вдарив його ззаду ножем по голові, заподіявши різане поранення правої половини обличчя. В. активно захищався, відштовхуючи Ч. руками, і намагався втекти, але той, скориставшись тим, що В. повернувся до нього спиною, ударив по голові потерпілого заздалегідь підготовленою пляшкою. В. вдалося відкрити двері і з криками про допомогу втекти, у зв’язку з чим Ч. не довів свій умисел на вбивство до кінця. Побоюючись бути затриманим, Ч. не став переслідувати В..

На досудовому слідстві Ч. твердив, що він добровільно відмовився від злочину, а тому кримінальну справу слід закрити, а його звільнити від кримінальної відповідальності.

Що таке добровільна відмова і які її ознаки? Чи вірне твердження Ч.?

Завдання № 5. На ґрунті особистих неприязних стосунків між С. та Р. виникла сварка, під час якої Р. спробував ударити С. по голові сокирою. Однак той закрив голову рукою і удар прийшовся по ній. Р. спробував ударити ще раз, але С. відхилився й удар прийшовся у його плече. Ударом сокири С. було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Р.. Який вид злочину (закінчений чи незакінчений) мав місце? Проаналізуйте його об’єктивні й суб’єктивні ознаки.

Завдання № 6. Т., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, зайшов до сусіда. Вдома була лише донька господаря – 10-річна О.. Знаючи, що дівчинка страждає на недоумство, Т. вирішив зґвалтувати її. Коли він розпочав статевий акт, О. закричала, що їй боляче, почала плакати. Т. припинив свої дії і пішов з дому.

Що таке добровільна відмова та які її ознаки? Зверніться до Постанови Пленуму Верховного Суду від 30.05.2008 №5 ”Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи”. Чи можна вважати, що Т. здійснив добровільну відмову? Чи зміниться відповідь, якщо Т. спробував зняти з О. одяг, але та розпочала голосно кричати, і він, перелякавшись, пішов з дому?


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)