АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для визначення ФУНКЦІОНАЛЬНого стану печінки у собак

Читайте также:
  1. D. може у випадку погіршення стану його здоров’я і переведення у категорію тяжко уражених або агонуючих
  2. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  3. I. Запроваджується в умовах воєнного стану.
  4. А, вот русские в отличие от американцев изображают себя не солдатом - обезьяной, а собакой - воином. Прямо как опричники Ивана Грозного.
  5. Алкогольні ураження печінки мають три стадії.
  6. Аналіз майнового стану підприємства ВАТ «Іванківського хлібозаводу»,
  7. Аналіз організаційно стану ВАТ «Іванківського хлібозаводу»
  8. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на
  9. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  10. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  11. Бешеная собака и хозяина кусает
  12. Біохімічні показники крові собак

Бобрицька О. М.

Харківська державна зооветеринарна академія, м. Харків

Анотація. У роботі розглядаються принципи біорезонансу, як методу визначення функціонального стану тварин. Надаються результати використання діагностичного комплексу ”ПАРКЕС” та його ефективності при визначенні функціонального стану печінки у собак

Ключові слова: функціональний стан, біорезонанс, ”ПАРКЕС”, ЕЛЕКТРОМАГНІТНЕ ВИПРОМІНЮВАНННЯ, біологічно активні точки, печінка.

За оцінками міжнародних експертів ріст виробництва сільськогосподарської продукції у світі визначатиметься, передусім, рівнем розробки і застосування біоінформаційної технології, яка передбачає передачу в організм адресної інформації у вигляді хімічних і фізичних сигналів певної властивості [9,11].

Разом з використанням традиційних технологій розробляються і застосовуються методи клітинної і генної інженерії, а також активатори метаболізму ‒ низькоенергетичні чинники (біологічно активні речовини і слабкі фізичні випромінювання) для підвищення ефективності використання живими організмами енергетичних і поживних речовин.

Роботи з вивчення дії та впливу електромагнітного випромінювання міліметрового діапазону низької інтенсивності на біологічні об'єкти проводяться у багатьох наукових центрах різних країн. Під випромінюванням низької інтенсивності мається на увазі таке, потужність якого не перевищує 10 мВт/см2. У колишньому Радянському Союзі і згодом в країнах СНД дослідження проводилися під керівництвом академіка Н. Д. Девяткова в Росії і професора С. П. Ситько в Україні, у ФРН в роботу включився інститут М. Планка в Штутгарті, в Італії - учені Міланського університету[1,2,3,5,8,9].

За останні роки запропоновані декілька десятків різних способів впливу слабкими електромагнітними полями на мікроорганізми, рослини, тварин для активізації біологічних процесів і підвищення продуктивності.

Дослідження грунтуються на тому, що велика частина фізіологічних процесів, які відбуваються у живому організмі, супроводжується електромагнітними коливаннями в певному частотному спектрі і зовнішня дія такого ж спектру електромагнітних частот викликає явище резонансу (біорезонансу), який у свою чергу стимулює або пригнічує ті або інші біохімічні процеси[2,7].

У медицині розроблена система методів біорезонансної діагностики і терапії різних захворювань, яка активно удосконалюється щорічно поповнюючись апаратурними комплексами і додатковими частотами, що входять в медикаментозний селектор. Але суперечливі відомості відносно нетеплової дії електромагнітних хвиль на організменому, клітинному і молекулярному рівнях організації дозволяють доки висловити лише припущення про закономірності біологічних ефектів електромагнітних хвиль з малою енергією кванта[2,3,5,6,7,10,11].

Відомо, що у патогенезі порушень функцій органів в організмі лежать, насамперед, обмінні процеси у клітинах з наступними змінами діяльності безпосередньо органів та систем організму. Серед метаболічно активних органів важливе місце в організмі займає печінка, як ”центральна лабораторія організму” за І.П.Павловим. У клітинах печінки відбуваються всі біохімічні реакції проміжного обміну білків, жирів та вуглеводів, проходить біосинтез усіх білків сироватки крові, фібриногену, протромбіну, простих та складних ліпідів, холестеролу, глюкози, глікогену, вітамінів, різноманітних біокомплексів та інше [4,10].

Метою наших досліджень було визначення функціонального стану печінки у собак біорезонансним методом за допомогою діагностичного комплексу ”ПАРКЕС” та проведення лабораторних дослідженнь крові з цілллю уточнення функціонального стану печінки та характеру порушень, якщо такі матимуть місце.

Матеріали і методи. Дослідження проводилися в центрі з стерилізації собак Харківської зооветеринарної академії та у чотирьох ветеринарних клініках міста Харкова.

Для визначення функціонального стану тварин використовували діагностичний комплекс "ПАРКЕС" (фото 1), який є приладом біорезонансної діагностики і дозволяє провести дослідження тварин у повному об’ємі, визначити фізіологічний, а також патологічний стан органів і систем організму та взаємоз’язки між ними шляхом виміру електропровідності біологічно активних точок (БАТ) і оцінки її змін при включенні певних мікрорезонансних контурів (нозодів). Принцип дії приладу оснований на явищі біологічного резонансу ‒ визначення електропровідності БАТ при внесенні в електромагнітний простір організму мікрорезонансних контурів. Резонанс характеризується, як сильне зростання амплітуди електромагнітних коливань під впливом зовнішніх дій, коли частота власних коливань об’єкту співпадає з частотою коливань зовнішньої дії. Величина біорезонансу є показником функціонального стану органів і систем організму.

Попередніми нашими дослідженнями установлено, що коливання величини біорезонансу у собак є від 7 до 29 одиниць шкали приладу.

Діагностичний комплекс "ПАРКЕС" має два електроди: активний (робочий) і пасивний. Робочий електрод розташовували на місця знаходження БАТ. Пасивний електрод з’єднували зі шкірою тварини, зафіксувавши його в паховій області. Функціональний стан печінки визначали за допомогою БАТ, локалізованих на передніх кінцівках із передньої поверхні стопи, на шкірній складці між 2-м та 3-м, 3-м та 4-м, 4-м та 5-м пальцями (фото 2,3). Кістковими орієнтирами є фронтальна лінія, що проведена на рівні проксимальної треті першої фаланги 3-го та 4-го пальців, або на 0,5 мм вище рівня проксимального міжфалангового суглоба (суглоб 2-ї фаланги) 2-го та 5-го пальців. При пошуці БАТ протерали зону розташування електродів водою, що підвищувало електропровідність.

Об’єктами досліджень було 28 собак різних порід та безпорідних у віці від 2 до 9 років.

Зважаючи на те, що порушення функції печінки викликає цілий ряд змін у органах та тканинах, що беспосередньо відображається на складі та властивостях крові тварин, ми досліджували кількість формених елементів крові у камері Горяєва, вміст гемоглобіну ‒ гемихромним методом, визначення загального білка у сироватці крові ‒ біуретовим методом, білкові фракції ‒ турбометричним методом за Карпюком, концентрацію сечовини ‒ уреазним методом, аміаку ‒ за Кіллером, аміноазот ‒ нінгідриновим методом за Узбековим, креатинину ‒ з пікриновою кислотою, вміст глюкози ‒ глюкозооксидантним методом, глікогену, ПВК та концентрацію молочної кислоти ‒ реакцією з параосидифінілом. З обміну ліпідів визначали наступні метаболіти: загальну концентрацію ліпідів ‒ за Сваном, загальний холестерол ‒ за Ільком, тригліцериди ‒, фосфоліпіди ‒ а також активність аспартат- та аланінамінотрансферази у сироватці крові ‒ за методом Райтмана –Френкеля, а лактатегідрогенази ‒ за методом Севела.

Цифровий матеріал статистично обробляли за допомогою комп’ютерної програми”Exel” з пакету ”Microsoft Office 2003”.

Результати дослідження. При дослідженні 28 собак встановлено, що величина електропровідності БАТ шкали комплексу ”ПАРКЕС” коливалася від 17 до 70 одиниць, що пов’язано на нашу думку, з рівнем обмінних процесів, породи та маси тварин.

При використанні мікрорезонансних контурів змін функціонального стану печінки у собак ‒ явище резонансу спостерігали у 12 тварин, величина якого складала від 12 до 22 одиниць шкали приладу. При цьому не діагностували характер порушень, а керувалися лише показниками діаностичного комплексу ”ПАРКЕС”, які дозволяють діагностувати відхилення від фізіологічної норми з наступним уточненням гіпо- та гіперфункції роботи печінки. У подальшому для досліду були відібрані 24 тварини з яких сформували дві групи за аналогією за живою масою: контрольну (клінічно здорові та без змін функціонального стану при дослідженні ”ПАРКЕС”) та дослідну (з клінічними порушеннями функціонального стану печінки) (Таблиця 1).

Таблиця 1

Результати біорезонансного тестування собак діагностичним комплексом ”ПАРКЕС”

Функціональний стан печінки Без нозоду   З нозодом Різниця (резонанс - Р)
Норма (12 голів) 19-55 17-59 -
Гіпофункція (12 голів) з них: 17-48 29-70 12-22 (Р)
Гепатози (5 голови) 22-37 32-52 10-15(Р)
Гепатити (7 голов) 17-48 29-70 12-22(Р)

У тварин обох груп був проведений ретельний клінічний огляд, починаючи з зовнішнього огляду, поведінки, дослідження шкіри, стану слизових оболонок та визначення температури тіла, частоти пульсу та дихання.

Результат досліджень та їх обговорення:

Отриманий матеріал наданий у таблицях 2,3,4

Таблиця 2


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)