АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шляхи підвищення надійності металів і сплавів

Читайте также:
  1. А. Підвищення податку на прибуток
  2. Актуальність проблеми надійності діючих систем криптографічного захисту інформації.
  3. Взаємодія неметалів з киснем
  4. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  5. ВІЛ/СНІД : характеристика та шляхи попередження.
  6. Глобальні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення.
  7. Дефекти кристалічної будови металів
  8. Дефіцит держ.бюджету. та шляхи його подолання
  9. Дефіцит державного бюджету та шляхи його подолання.
  10. Заходи з підвищення фахової майстерності педагогів (рекомендації)
  11. ІІІ. Підвищення кваліфікації вчителів
  12. Кейс на тему: «Шляхи нематеріальної мотивації працівників з метою розвитку бізнесу в умовах обмежених часових, фінансових та трудових ресурсів»

Висока надійність матеріалу забезпечується високою роботою поширення в'язкої тріщини і низьким порогом холодноламкості. Найбільшу надійність мають матеріали, що руйнуються в'язко і мають температурний запас в'язкості, який чисельно дорівнює різниці між робочою температурою і температурою порогу холодноламкості. Зі збільшенням зміцнення сплаву (створенням перешкод руху дислокацій) показники в'язкості руйнування і надійності матеріалу знижуються. Схема залежності межа текучості () - в'язкість руйнування (Кіс) - зміна структури (гальмування дисл-каций різними перешкодами) показана на рис. 3.1.

На схемі (рис. 3.1) точка х ділить діаграму на дві області: I - високої надійності і ІІ - підвищеної крихкості. Якщо матеріал розташовується в області І, то він володіє достатньою надійністю (здатний короткочасно працювати поза розрахункової ситуації), так як всі випадкові навантаження будуть зніматися активної пластичною деформацією у зв'язку з низькими ат і високими К, з значеннями. Якщо ж матеріал сильно зміцнений (створені активні перешкоди рухомим дислокаціям), значно виріс і знизився Кіс - надійність мала, висока ймовірність крихкого руйнування.

Верхні межі кривих на рис. 3.1 показують можливість ефективного зміцнення без зниження в'язкості руйнування

.

Рис. 3.1. Схема взаємозв'язку міцності і надійності матеріалу (Л.І. Ту-Шинський)

 

До таких методів можна віднести: зміни структури

• зміцнення збільшенням дислокацій в поверхневому шарі при збереженні пластичної серцевини - наклеп дробом, обкативаніе роликом і т.д. (об'ємне зміцнення призведе до зниження надійності через зменшення тріщиностійкості, оскільки в цьому випадку разом з активним зміцненням усувається можливість релаксації пікових напруг);

• легування компонентами, які призводять до подрібнення зерна, в цьому випадку негативна дія легуючих елементів на в'язкість руйнування стає непомітним; для активізації всіх позитивних ефектів легування досить малих кількостей розчинених елементів, тому отримує велике застосування микролегирование;

• підвищення чистоти металу, так як цей фактор не впливає на міцність, тобто не підвищує опір деформації, але підвищує надійність і, отже, в якійсь мірі компенсує негативний вплив об'ємних зміцнюючих обробок, необхідних для забезпечення експлуатаційних вимог.

Розглянуті механізми підвищення міцності і надійності матеріалів покладені в основу сучасних технологічних процесів підвищення конструктивної міцності металів і сплавів.

Легування

Введення в сплав спеціальних елементів з метою зміни його властивостей називається легуванням а самі елементи - легуючими (технологічні домішки, що потрапляють в сплав при його виробництві, не відносяться до легуючим елементам).

Легуючі елементи впливають на кінетику перетворень у сплавах, на фізико-хімічні та механічні властивості.

Розглянемо вплив легуючих елементів на кінетику перетворень, будова і властивості сплавів на прикладі легування залізовуглецевих сплавів.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)