АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Куди потрібно записати господарську операцію: в дебет чи кредит рахунків?

Читайте также:
  1. I. ЛИЗИНГОВЫЙ КРЕДИТ: ПОНЯТИЕ, ИСТОРИЯ РАЗВИТИЯ, ОСОБЕННОСТИ, КЛАССИФИКАЦИЯ
  2. VІ. ВІДОМІСТЬ № 1.3 с.-г. в дебет рахунка 33 «Інші кошти» з кредиту рахунків Сальдо на початок місяця_____________ грн.
  3. Аккредитация прессы до 9.00 6 ноября
  4. АКЦЕПТНЫЙ КРЕДИТ
  5. Анализ дискреционной налогово-бюджетной и кредитно-денежной политики с помощью модели «IS-LM».
  6. Анализ кредитоспособности заёмщиков коммерческого банка : диссертация ... кандидата экономических наук : 08.00.12, 08.00.10
  7. Анализ макроэкономических результатов денежно-кредитной политики на основе кейнсианской модели общего макроэкономического равновесия.
  8. Анализ макроэкономических результатов денежно-кредитной политики на основе кейнсианской модели общего макроэкономического равновесия.
  9. Анализ результатов воздействия денежно-кредитной политики на реальные и номинальные показатели функционирования национальной экономики на основе кейнсианской модели ОМР
  10. Анкета – заява на одержання кредиту
  11. Аудит розрахунків з дебіторами та кредиторами
  12. Б) повышение процентных ставок с тем, чтобы сделать кредиты более привлекательными для владельцев наличных денег,

Для відповіді на це запитання слід скористатися схемами будови активних і пасивних рахунків, а також дотриматись наступного основного правила обліку: суми, що записуються в активі і збільшують актив, відображаються в дебеті відповідного активного рахунку; суми, що записуються в пасиві і збільшують пасив, відображаються в кредиті відповідного пасивного рахунку. Зменшення активу записується в кредит активних рахунків, зменшення пасиву - в дебет пасивних рахунків.

Зміна статті Активи Зобов'язання Капітал
Збільшення статті відноситься на Дебет Кредит Кредит
Зменшення статті відносяться на Кредит Дебет Дебет

Визначивши сторону рахунку, по якій обліковується залишок на початок періоду, а також збільшення засобів або їх джерел, і знаючи, що по рахунках записи змін в бік збільшення і в бік зменшення повинні здійснюватися окремо, легко встановити сторону, на якій слід відобразити зменшення засобів та їх джерел.

Господарська операція, що розглядається, охопила активний рахунок 31 "Рахунки в банках", кошти на рахунку зменшились; отже, відповідно до будови активних рахунків, зменшення відображається по кредиту рахунку.

Отже, при послідовній відповіді на поставлені питання отримали наступне:
Код рахунку Назва рахунку Відношення до балансу Зміни по рахунку Сторона рахунку для запису операції Сума операцій
  "Рахунки в банках" активний зменшення кредит  
           
  "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" пасивний зменшення дебет  

По пасивному рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" заборгованість також зменшилась - на пасивних рахунках зменшення відображається по дебету рахунку, тому рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" потрібно дебетувати на суму 2500 грн.

Після відповіді на ці чотири питання операцію розносять по дебету і кредиту відповідних рахунків.

Кожній господарській операції при її записі на бухгалтерські рахунки присвоюється порядковий номер, який зазначається в рахунку. Причому нумеруються господарські операції не в межах рахунків, а в межах підприємства, тобто в порядку їх здійснення. Кожного звітного періоду нумерація господарських операцій починається з першого номера, це - практично, зручно і економічно.

За аналогією, як показано на наведеному прикладі, відображаються всі інші господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку. Такий логічний аналіз операцій при їх відображенні на бухгалтерських рахунках дає можливість обґрунтовано розібратися в призначенні та будові активних і пасивних рахунків, що дуже важливо для подальшого вивчення бухгалтерії.

Підсумок. Отже, підведемо підсумки лекції. За допомогою бухгалтерських рахунків протягом місяця або іншого звітного періоду обліковується наявність та рух засобів, їх джерел і процесів господарської діяльності. При цьому тут важливо підкреслити і твердо засвоїти, що облік господарських операцій, тобто рух засобів та їх джерел, завжди починається з розчленування балансу на початок звітного періоду на рахунки і з записів залишків, які відображаються в статтях балансу. Протягом звітного періоду на рахунках відображаються господарські операції, а в кінці звітного періоду визначаються обороти, виводяться кінцеві залишки і рахунки знову узагальнюються в балансі. Тому облік господарських операцій, тобто рух засобів та їх джерел, починається з балансу і закінчується балансом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)