АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні парадигми філософського вивчення життя суспільства (субстанціалістська, функціоналістська, аксіологічна)

Читайте также:
  1. A. Слідкувати за ознаками життя, вимити руки.
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. IV. Вивчення нового матеріалу
  4. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  5. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  6. Анархізм як форма суспільства
  7. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  11. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

Суспільне життя являє собою настільки складне й багатомірне утворення, що дає можливість для паралельного існування великої кількості різних соціальних теорій. Деякі теорії заперечують решту теорій, які не визнають їх безумовну істинність і не узгоджують свою позицію з їхньою. Водночас вони всіляко опікуються тими теоріями, що визнають їх вищість і підтримують їх. Самодостатність і домінування — саме такими рисами наділяє поняття «парадигма» Т. Кун, котрий увів цей термін до наукового вжитку. Парадигмою прийнято вважати сукупність стійких і загальнозначущих норм, теорій, методів, схем наукової діяльності, яка спирається на єдність у витлумаченні теорії, в організації емпіричних досліджень та інтерпретації наукових досліджень1. Соціально-філософські теорії являють собою ту основу, на якій і завдяки якій досягається єдність усіх етапів і вимірів конкретно-наукових досліджень. Парадигма філософського дослідження суспільства – та філософська позиція, що претендує на аксіоматичність своїх вихідних положень і на яку спираються інші філософські теорії та дослідження.

Якщо вважати, що суспільство є самобутнім утворенням, тоді проблематичним виявиться пізнання цієї субстанції індивідом. Таке пізнання можливе лише як самопізнання суспільної субстанції, тобто якщо індивід має її характеристики або набуває їх. Якщо ж індивід має свої власні характеристики, які не редукуються до суспільних, тоді в межах субстанційного підходу завжди залишається відкритим питання про спосіб співіснування в людині індивідуального й суспільного начал. Погляд на субстанційні елементи суспільного життя як на суб'єкти логічно приводить до аналітичного відокремлення різних соціальних якостей від їх носіїв. Кожна людина є носієм великої кількості соціальних якостей, які в ній взаємопов'язані, взаємозалежні.

Функціоналістська парадигма дає змогу поглянути на суспільне життя як на більш чи менш успішне виконання великого, але скінченого ряду соціальних функцій, де індивіди, соціальні групи й суспільства є змінними, які ми можемо підставляти у формули, що об'єднують соціальні функції. Суспільство неможливо звести, редукувати до якоїсь формули, схеми. Водночас воно являє собою процес використання великої кількості різноманітних способів, формул комплексного задоволення функціональних суспільних потреб. І залишати філософськи неосмисленим цей вимір суспільного життя неможливо. Необхідно лише знайти поле законного застосування функціоналістської парадигми суспільного життя, а зробити це можна простеживши, які соціальні потреби вона задовольняє, який тип суспільства підніс цю парадигму над усіма іншими.

Світ цінностей розглядається як певна “третя реальність”, нарівні з природною та соціальною, котра активно впливає на них. У рамках аксіологічної парадигми існує безліч шкіл і напрямків, але їх поєднує те, що ціннісні відносини розглядаються у зв'язку із втіленням у життя духовних ідеалів “належного”, “гідного” людського існування. Тому ціннісні відносини поєднують людей, вони завжди “особистісно забарвлені” і неутилітарні. Необхідність цінностей як особливих відносин між людьми логічно й науково недовідна. У зв'язку із цим, складаються принципово нові течії у філософії культури, зайняті пошуком методології ціннісного аналізу. Характерною рисою аксіологічної парадигми є розрізнення цивілізації як світу корисності, технологічності, і культури як світу духовної саморегуляції.

Недоліком ціннісної парадигми зазвичай вважають те, що вона звужує простір культури, відносячи до неї фактично тільки духовні цінності. Докори також лунають і з приводу суб'єктивізму, тому що захоплюючись цінностями своєї культури, наприклад, європейської, деякі дослідники схильні “не помічати” специфіки цінностей інших культур або зовсім відмовляти їм у ціннісному статусі.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)