АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація вивихів:

Читайте также:
  1. Вибір способів формування ООД у тих, кого навчають з теми «Класифікація способів захисту інформації», та способи реалізації
  2. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація
  3. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  4. Види банкетів,їх класифікація та характеристика.
  5. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  6. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  7. Вогнепальна зброя. Класифікація
  8. Вопрос Класифікація господарських договорів.
  9. Гігієнічна класифікація умов праці.
  10. Джерела права ЄС: поняття й класифікація
  11. Економічні потреби суспільства: сутність і класифікація. Економічні інтереси
  12. Економічні потреби, їх класифікація та умови задоволення

ü Вроджені вивихи, які виникають внаслідок порушення розвитку суглоба;

ü травматичний вивих (виникає внаслідок травми при ушкодженні елементів суглоба: капсули, зв'язок, суглобових поверхонь);

ü патологічні — внаслідок руйнування елементів чи складових суглоба запальним процесом: туберкульозом, остеомієлітом, артритом, пухлинами;

ü звичні вивихи, які часто повторюються при звичайних рухах без травми.

Перша допомога

Перша допомога полягає перш за все в тому, щоб створити пошкодженій кінцівці нерухомість. Для цього накладають фіксуючу пов’язку або шину. Потім потерпілого треба обов’язково доставити в лікувальний заклад. Якщо сильний біль, то слід дати таблетку аналгіну або седалгіну. Щоб зменшити біль і набряк, рекомендується прикласти до місця вивиху грілку з холодною водою або змочений в холодній воді рушник.

Ознака вивиху плечової кістки в плечовому або ліктьовому суглобі – рука знаходиться у вимушеному положенні, м’які тканини ніби западають в ділянку пошкодженого суглоба. Потерпілий відчуває різкий біль, особливо при намаганні рухати рукою, і тому він вимушений підтримувати пошкоджену руку здоровою.

Після вправлення вивиху потерпілий відчуває полегшення. Але, незважаючи на це, лікар обов’язково накладає гіпсову або м’яку фіксуючу пов’язку, а потім призначає відновлююче лікування, мета якого – зміцнення м’язів і зв’язок в пошкодженому суглобі.

Вивих нижньої щелепи. Це стійке зміщення суглобових поверхонь у скроненижнє-щелепному суглобі. Воно може виникнути при надмірному розкриванні рота в момент позіхання, відкусування великого шматка хліба, при сміхові, а також при травмах обличчя.

Вивихи нижньої щелепи бувають односторонні і двосторонні. Симптоми двостороннього вивиху: рот відкритий, щелепа висунута вперед, слинотеча, ковтання і мова затруднені.

При односторонньому вивиху рот привідкритий і ніби перекошений, щелепа висунута вбік. Перша допомога

Вивих, крім травматичного, можна вправити на місці. Потерпілого садять. Надаючий допомогу стає обличчям до нього, обгорнувши великі пальці руки бинтом або матерією, вводить їх в рот потерпілого, натискаючи на кут нижньої щелепи (задні кутні зуби), зміщуючи нижню щелепу вниз і назад, одночасно рештою пальців піднімаючи підборіддя.

Транспортування

ü За даними ВООЗ, близько 30% осіб, які загинули в наслідок нещасних випадків та катастроф, могли би бути врятованими, якби їм своєчасно і правильно надали першу медичну допомогу.

ü Для того, щоб правильно надати першу медичну допомогу і транспортувати потерпілого до лікувальної установи, потрібно знати правила надання першої медичної допомоги та транспортування потерпілого.

ü Правильне транспортування не лише рятує життя, але й забезпечує подальше успішне лікування ушкодження, зменшує втрату працездатності.

Слайд 31

• Ноші розгортають одночасно дві особи. Розтягують ремені, за ручки розсовують у боки бруси та розправляють полотнище. Потім коліньми натискають на розпірки до появи клацання та перевіряють, чи добре закриті замки розпірок. В узголів’я кладуть подушки чи м’який підручний матеріал.

• При згортанні нош обоє носіїв одночасно відкривають засувки замків, підтягують розпірки на себе, напівскладають ноші та перевертають їх ніжками догори, при цьому полотнище провисає на бік, протилежний ніжкам. Потім здвигають бруси остаточно, ставлять ноші на ніжки, складають полотнище в три складки та закріплюють ременями.

Для полегшення перенесення на ношах застосовують носильні лямки.

Лямка – це брезентовий ремінь довжиною 360 см, шириною 6,5 см з металевою пряжкою на кінці. На відстані 1 м від пряжки нашито брезентову накладку, що дає можливість пропустити через неї вільний кінець ременя та закріпити його на пряжці.

Слайд 34 При перенесенні потерпілих на ношах лямку складають „вісімкою”, надягають так, щоб петлі розташовувалися з боків носія, а перехрест лямки – на спині на рівні лопаток. Якщо перехрест лямки буде розташований занадто високо, то вона буде здавлювати шию, а при низькому її розташуванні буде зісковзувати з плечей. Лямку потрібно підігнати за своїм зростом і статурою. Складена „вісімкою”, вона не повинна провисати при надяганні її на великі пальці розведених у боки рук. Узимку довжину лямки, складеної таким чином, треба трохи збільшити.

Слайд 35

• Під час перенесення хворих для зменшення розгойдування нош варто йти не в ногу.

• На крутих підйомах і спусках потрібно зберігати горизонтальне положення нош.

• При перенесенні хворих по сходах нагору ноші повертають головним кінцем уперед, а при перенесенні вниз – ногами вперед.

• У відділенні лікарні потерпілих переносять і перевозять ногами вперед.

• При завантаженні на транспорт ноші з хворим подають головним кінцем уперед. Спочатку завантажують хворих на ношах, потім тих, які спроможні пересуватися.

 

„на замку” – носії стають поруч і з’єднують руки так, щоб утворилося сидіння („замок”).

„один за одним” – один із носіїв підходить до хворого з боку голови та підхоплює його під пахви зігнутими в ліктях руками, інший стає під ногами хворого спиною до нього, охоплює ноги хворого під коліньми.

у положенні лежачи – носії підходять до нього зі здорового боку й опускаються на одне коліно. Той, хто стоїть біля голови, підсуває під спину одну руку, а другу – під поперек, другий носій підсуває свої руки під стегна та гомілки хворого, потерпілий охоплює руками шию першого носія.

за допомогою лямки, складеної „вісімкою”, - два носії надягають на себе лямку, складену „вісімкою” так, щоби перехрест ременя виявився між ними на рівні тазостегнових суглобів. Потім носії опускаються піднімають транспортованого та кладуть його на свої зімкнуті коліна, підводять лямку під сідниці хворого й одночасно встають на ноги.

Особливосты з дошки!!!


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)