АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічніособливостіосвітистаршокласників та їхвплив на процес навчання

Читайте также:
  1. AGP: ГРАФИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССОРЫ И КАРТЫ
  2. I. Навчання грамоти
  3. I. Торможение процесса модернизации в Японии
  4. Static_cast – безопасное преобразование, не содержит за собой инструкций процессора.
  5. V. Текстовий процесор Word . Інтерфейс редактора Word 2007.
  6. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  8. А) Процесс, деятельность как основной способ существования психического
  9. Автоматизация процессов управления банком и банковские информационные технологии
  10. Административно-процессуальные нормы в системе норм права.
  11. Активаторы процесса коррозии и ускорение разрушения металлов
  12. Активизация процессов мышления в учебной деятельности

КУРСОВА РОБОТА

З дисциплін – психолого - педадогічного циклу

На тему: «Організація бізнесу»

 

Виконала:

Студентка ФІСІТ

Групи ІПС-201 (6506)

Цімох Юлія Олександрівна

Керівник курсової роботи:

ЯнчарськаЛ.В.

 

 

Київ - 2014

 

 

План

Вступ

Розділ І. Організація та планування навчання економіки

1.1. Психолого-педагогічні особливості учнів старшого шкільного віку та їх вплив на вибір форм і методів навчання.

1.2. Тематичний план навчального предмету «Основи економіки» для 11класу

Розділ ІІ. Навчально-методична розробка теми: «Бізнес планування»

2.1.Актуальність і необхідність вивчення теми.

2.2. Планування комбінованого уроку з теми

2.3. Організація навчальної діяльності учнів у процесі вивчення теми

2.3.1 Міні лекція з теми

2.3.2.Закріплення навчального матеріалу з теми

2.3.3.Контроль та оцінювання знать з теми

2.3.4 Засоби наочності до вивчення теми

Висновки

Список використаної літератури

 

 

Вступ

 

“Мистецтво навчання є мистецтво пробуджувати

в юних душах допитливість і потім задовольняти її”.
А.Франс

Феномен сучасної економічної людини передбачає високий рівень соціально-економічної, громадянської, особистісно-моральнісної культури і свідомості, що означає необхідність високого рівня економічної освіти і виховання в суспільстві, де забезпечуються ключові основи для формування підприємця новітньої формації.

В умовах трансформації економіки України, появи нових форм господарювання, поширення глобальних тенденцій на національні господарства виникає потреба в постійному оновленні економічних знань для подальшого розвитку суспільства. Сучасна освіта покликана формувати у молодого покоління нові знання та навики для компетентності в економічній сфері.

Для організації навчального процесу існують відповідні освітні програми, що дають змогу послідовно та структуровано вивчити економічну науку. Зокрема, програма стандартного рівня зосереджує основні поняття, закони і процеси в економіці, необхідні для загального пізнання та слугують міцним фундаментом для подальшого, більш поглибленого, вивчення економічних дисциплін.

Дана робота присвячена невідйємній частини економічної діяльності – бізнесу, зокрема, його організації. Тема є досить актуальною, адже сьогодні на теренах України стрімко розвивається приватне підприємництво, все більше людей засновують власний бізнес. Але, слід зазначити, що далеко не всі підприємці достатньо обізнані в економіці, що досить часто призводить до краху власної справи. Тому, розроблена робота надає можливість донести до учнів необхідну інформацію для забезпечення компетентності в організації бізнесу, що безпосередньо стане в пригоді їм у майбутньому житті.

Метою курсової роботи є усвідомлення учнями основ, етапів організації бізнесу та форм його власності, отриманя нових знань для подальшого використання.

У написанні даної роботи використано науково-педагогічну, методичну літературу, аналіз електронних інформаційних джерел.

Отже, у роботі висвітлені основні пункти процесу організації бізнесу, розкриті основні поняття поданої теми та обгрунтовані особливості навчання згідно з програмою.

 


РОЗДІЛ І. Організація та планування навчання економіки

Психологічніособливостіосвітистаршокласників та їхвплив на процес навчання

Новий віковий період — рання юність (15—17 років) — вважають третім світом, що існує між дитинством та дорослістю. У цей час старшокласник опиняється на порозі реального дорослого життя і дивиться на теперішнє з позиції майбутнього, шукає сенс свого життя. Якщо розглядати розвиток тільки як зміну психічних функцій, то всі основні новоутворення вже закінчились у підлітковому віці, закріплюючись та удосконалюючись у старшокласника.

Нова соціальна позиція людини даної вікової категорії змінює для неї значущість учіння. У порівнянні з підлітками інтерес до навчання в учнів старших класів підвищується. Це пов'язано з тим, що складається нова мотиваційна структура учіння. Домінуюче місце займають мотиви, пов'язані з самовизначенням та підготовкою до самостійного життя. Ці мотиви отримують особистісний смисл та стають дійовими.

Старшокласники, для яких головною є навчально-професійна діяльність, починають розглядати навчання як необхідну базу, передумову майбутньої професійної діяльності. Саме у старшому шкільному віці проявляється свідоме позитивне відношення до навчання. їх цікавлять переважно ті предмети, які будуть потрібні у подальшому житті, їх знову починає хвилювати успішність навчання. Звідси і недостатня увага до "непотрібних" предметів, відмова від зневажливого ставлення до оцінок, що властива підліткам.

У навчанні формуються загальні інтелектуальні здібності, постіне теоретичне мислення. Юнацьке мислення характеризується схильністю до теоретизування, створення абстрактних узагальнень, захоплення філософськими побудовами, тощо. Абстрактна можливість здається старшокласнику дещо цікавішою і важливішою,ніж дійсність. Руйнування універсальних законів і теорій стає улюбленою розумовою грою.

У мріях юнаки переграють різні варіанти свого майбутнього життєвого шляху. Філософська спрямованість юнацького мислення зв’язана не тільки з формально-логічними операціями, але й з особливостями емоційних сфери. Широта інтелектуальних інтересів часто пов’язана з відсутністю систематичності.

Поняття "психологічної готовності" передбачає у даному випадку наявність потреб та здібностей, що дозволяють людині цього віку найповніше реалізувати себе у професійній діяльності, громадському житті, майбутньому сімейному житті. Передусім, це потреба у спілкуванні з іншими людьми, потреба та здатність творчо працювати, по-друге, вміння теоретично мислити, орієнтуватися у різноманітних подіях, що відбуваються у сучасному світі, що виступає у формі наукового, теоретичного світогляду, по-третє, наявність розвиненої рефлексії, за допомогою якої забезпечується свідоме та критичне ставлення до себе. Сформувавшись, ці якості утворюють психологічну базу для соціального та особистісного самовизначення школярів.

Головною ознакою цього періоду є потреба юнака зайняти внутрішню позицію дорослої людини, вибрати професію, усвідомити себе членом суспільства, виробити світогляд, вибрати свій життєвий шлях.

Стосовно самого процесу навчання,який полягає у безпосередній взаємодії вчителя з учнями,­­важливою і необхідною задачею педагога є не лише викласти новий матеріал, а й активізувати їх діяльність для покращення сприйняття та засвоєння інформації. Для цього потрібно створити комфортні умови,зокрема дружню,спокійну атмосферу в колективі під час заняття,тоді процес навчання буде більш продуктивним. І кожен учень, незважаючи на свій індивідуальний рівень навчання,все рівно буде запам’ятовувати більший обсяг розглянутого матеріалу. Тому, ще однією невід’ємною функцією педагога є організаторська здібність. Учитель повинен взяти на себе відповідальність за весь процес навчання, конкретніше, направити учнів до самостійної діяльності, зробити викладання доступнішим для сприйняття за допомогою різних методів навчання.

Важливо організувати урок таким чином, щоб кожен учень зміг себе проявити, наприклад, висловити власну думку і, тим самим, спровокувати розвиток особистого мислення.

Проектуючи урок,слід врахувати такі завдання та цілі:

Ø Учні повинні побачити різні сторони тієї чи іншої ситуації,що подається згідно з темою заняття;

Ø Учні повинні навчитися розв’язувати задачі різного типу та знаходити різні способи вирішеня представленої проблеми чи завдання;

Ø Учні повинні вміти відрізняти певні терміни,поняття,об’єкти,знаходити спільні та відмінні особливості,бачити певні залежності;

Пацюючи зі старшокласниками,головна задача вчителя сконцентрувати увагу всіх учнів,зацікавити та зробити навчальний процес більш активним і творчим для більшого заохочення до вивчення дисципліни. У цьому випадку безперечним методом можна вважати дискусію,адже за допомогою даного методу всі учні будуть задіяні у навчальному процесі.

Дискусія–суперечка,обговорення певного питання.Базується на обміні думками між учнями або вчителем та учнями.У такий спосіб учні вчаться мислити самостійно,що сприяє розвитку аналітичних навичок.

Диспути й дискусії створюють оптимальні умови для збагачення учнів навчальною інформацією,у запобіганні можливих помилкових тлумачень, вчать аргументувати, доводити, обстоювати власну думку, критично ставитися до чужих і власних суджень, сприяють створенню атмосфери взаємоповаги та доброзичливості. Бажано і необхідно, щоб всі учні почергово були керівниками дискусії–це призведе до більш ґрунтовнішого вивчення теми кожним з них.

Доцільним, також, буде використання методики CASE,що полягає у створенні особливої ситуації,історії на задану тематику. Такий спосіб активізації теж є досить ефективним,адже учні матимуть змогу висловити власне бачення вирішення тієї чи іншої ситуації і на прикладі реальних подій виявити певні закономірності,проблеми,вирізнити деякі особливості,дійти до загального висновку в кінці обговорення. Такий метод допоможе активізувати логічне мислення,вираження ідей та різнобічний огляд буь-якої проблеми.

Отже,враховуючи всі особливості учнів даної вікової категорії,для продуктивної роботи у старших класах,досягнення взаєморозуміння та активної діяльності під час навчального процесу слід звернути увагу на організацію уроку,зокрема зробити заняття цікавим і пізнавальним. Для досягнення бажаного результату потрібно весь час контактувати з учнями,пояснювати все на реальних прикладах,щоб вони зрозуміли всю необхідність вивчення даної дисципліни.Надаючи можливість висловлювати власну думку кожного,вчитель може виявити особливості учня,надати певні поради,направити на вірний шлях вирішення певної задачі.При постійному зв’язку вчителя з класом навчальний процес автоматично стає більш доступнішим та легшим до сприйняття.

 

1.2 Тематичний планнавчального предмету «Основи економіки» для 10 класу.

Згідно до програми МОНМС України вивчення курсу «Економіка» у 11 класах загальноосвітніх навчальних закладів – рівень стандарту та академічний рівень, спрямоване на досягнення таких цілей:

· формування світогляду цивілізованої людини, що визнає такі загальнолюдські цінності, як свобода діяльності та вибору, право приватної власності, толерантність, необхідність дотримання законів тощо,

· засвоєння фундаментальних знань про економічне життя суспільства, відображених у основних економічних категоріях, законах, закономірностях,

· сприяння розвитку навичок раціональної економічної поведінки людини як споживача, найманого працівника, підприємця, власника доходів і платника податків, користувача суспільними благами тощо,

· формування навичок самостійної роботи при виконанні практичних завдань з економіки та узагальнення одержаних результатів.

Враховуючи мету вивчення курсу «Економіки» в 11 класі - сформувати загальні уявлення та озброїти первинними вміннями економічного аналізу - при визначенні оцінки учнів доцільно враховувати не лише рівень теоретичних знань, а й набуті учнем навички.

Формами перевірки теоретичних знань можуть бути:

1. Усні відповіді за заданою темою;

2. реферати за заданою або обраною учнем темою з їх обов’язковим захистом на уроці;

3. відповіді на тестові завдання різних рівнів складності;

4. обговорення власної думки в процесі розгляду актуальних економічних проблем.

 

Перевірка набутих практичних навичок може здійснюватися у процесі:

· вирішення задач різних рівнів складності;

· побудови графіків та діаграм, що пояснюють зміст або динаміку певних економічних процесів;

· розрахунків окремих економічних показників за фактичними даними.

Календарно - тематичний план курсу "Економіка" Рівень стандарту
Розділ 1. Основи економічного життя суспільства Тема 1. Взаємозв’язки економічних процесів та явищ
Навчальні досягнення учнів. Учень:
  • знає,що вивчає економічна наука та які переваги має людина, озброєна економічними знаннями,
  • розрізняє суб’єкти та об’єкти економічних відносин, виробництво, споживання, розподіл та обмін,
  • розкриває економічний зміст понять «земля», «праця», «капітал», «здатність до підприємництва», «інформація»
  • наводить приклади окремих ресурсів (факторів) виробництва,
  • уміє визначити економічну ефективність та користуватися інформацією про ресурсний потенціал країни
№ уроку   Зміст уроку
  Обмеженість ресурсів та безмежність потреб як основна проблема економіки. Роль економічної науки у житті окремої людини і суспільства. Суб’єкти економічних відносин. Об’єкти економічних відносин.
  Виробничі ресурси: земля, праця, капітал, здатність до підприємницької діяльності, інформація. Власність на виробничі ресурси. Виробництво та продукт (результат) економічної діяльності. Виробничі технології. Особливості сучасних технологій.
  Економічна ефективність: зміст та оцінка. Доходи економічних суб’єктів Розподіл, обмін та споживання як взаємопов’язані процеси. Економічний кругообіг.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)