АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація навчальної діяльності учнів у процесі вивчення теми

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. IV. Вивчення нового матеріалу
  3. V. Оцінювання правописних (орфографічних і пунктуаційних) умінь учнів
  4. VI. Характер діяльності учнів.
  5. VII. Характер діяльності учнів.
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  8. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  9. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  10. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  11. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  12. Алгоритм здійснення аналітичній діяльності класного керівника

На сьогоднішній день навчальна програма насичена досить складним та різностороннім матеріалом, що безпосередньо поважчує ефективне засвоєння інформації учнями, тому слід використовувати різні способи для якнайкращої організації навчального процесу.Отже, якщо на занятті розглядається тема, що висвітлює певні об’єкти чи структури, як у даному випадку, – варто застосовувати груповий спосіб організації навчання, адже, розділивши учнів на команди, можна задавати відповідні до теми задачі та певні проблеми на спільне вирішення або ж проводити урок у формі гри-змагань. Таким чином даний спосіб спровокує створенню великої кількості ідей, залучить кожного учня до навчального процесу, зокрема, до вивчення нового матеріалу, надасть змогу висловити власну думку та розкрити лідерські якості.

Оволодіння новим матеріалом не зводиться лише до його розуміння і формування наукових понять. Буває так, що учень начебто все розуміє, якщо інший відповідає на питання з нової теми, проте сам передати її зміст не може. Значить, виучуваний матеріал потрібно не лише розуміти, а й зберігати в пам'яті, уміти вільно і логічно його відтворювати. За допомогою такого підходу до організації навчального процесу учні краще запам’ятають нову інформацію і,увійшовши в роль важливого суб’єкта поданої тематики, зможуть закріпити знання на практиці.

І етап: відбувається сприймання, осмислення і запам'ятовування матеріалу, що вивчається, або засвоєння теоретичних знань. Процес засвоєння знань починається зі сприймання матеріалу, що вивчається. Суть даної дії полягає в тому, що учні за допомогою органів чуття (слуху, зору, дотику і нюху) сприймають зовнішні властивості, особливості й ознаки предметів і явищ, які вивчаються. Результатом осмислення є розуміння матеріалу, що вивчається, утворення відповідних понять. А правильна організація процесу запам'ятовування дозволяє досягти засвоєння теоретичного матеріалу школярами, попереджає його механічне зазубрювання, сприяє глибшому осмисленню знань, розвиває мислення, пам'ять, морально-вольові якості.

ІІ етап: засвоюються навички і вміння практичного застосування знань, що вимагає проведення спеціальних тренувальних вправ. Важливість даного етапу в процесі оволодіння новим матеріалом виявляється не тільки в тому, що знання потрібні людині для практичної діяльності та її духовного розвитку, а в тому, що формування практичних умінь і навичок сприяє глибшому осмисленню матеріалу, який вивчається, розвитку кмітливості та творчих здібностей. Наприклад, за допомогою вправ учні виробляють навички осмисленого і виразного читання, грамотного письма, уміння розв'язувати задачі з математики, орієнтуватися по карті при вивченні географії та історії.

ІІІетап: здійснюється повторення, поглиблення і закріплення знань, удосконалення практичних умінь і навичок. Тобто, для того, щоб оволодіти новим матеріалом, учневі необхідно здійснити повний цикл навчально-пізнавальних дій: сприймання нового матеріалу, його первинне і наступне осмислення, запам'ятовування, вправляння в застосуванні теорії на практиці, повторення з метою поглиблення і засвоєння знань, умінь і навичок.

Умови організації групового навчання:

  • учні згруповані в окремі класи не тільки за рівнем знань, але і за віком;
  • з предметів розроблені навчальні програми, їхнє вивчення здійснюється планомірно (у навчальному процесі з кожного предмета виділений ряд розділів і тем, що освоюються частинами на окремих заняттях);
  • заняття проводиться в певному режимі за постійним розкладом.

У сучасній дидактичній системі вправ перші завдання мають репродуктивний характер. Вони спрямовані на актуалізацію (оживлення) раніше набутих знань, чуттєвого і практичного досвіду, на які повинно опиратися засвоєння нових навичок і умінь. Вони виконуються за допомогою вчителя. Перехід до наступних видів вправ передбачає постійне наростання труднощів і складності завдань, підвищення самостійності учнів у їх виконанні і творчий підхід до їх вирішення.

Усе це необхідно врахувати, організовуючи заняття, на яких виробляються уміння і навички застосування засвоєних знань на практиці.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)