АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виникнення і розвиток Економічної теорії

Читайте также:
  1. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  2. Альтернативні макроекономічні теорії.
  3. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  4. Аналіз класичних теорії міжнародної торгівлі.
  5. Аналіз сучасної економічної ситуації
  6. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  7. БРАТСТВА І РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
  8. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали
  9. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  10. Вибір економічної стратегії
  11. Вибір моделей макроекономічної політики в Україні.
  12. Види зовнішньоекономічної діяльності

Сутність і походження поняття «Економіка».

Вперше поняття "економіка" ввів грецький мислитель Арістотель (III ст. до н. е.). Описуючи організацію господарства в маєтку рабовласника, він фактично обґрунтував суть економіки як науки про домашнє господарство: грецьке "ойкос" означає дім, господарство, "номос" - вчення, закон.

Вивчення кожної науки починається з визначення її предмета, тобто з того кола питань, які вона досліджує, з'ясування цілей, які вона переслідує, і методів, які використовує. Отже, головним завданням даної теми є визначення: а) предмета курсу "Основи економічної теорії"; б) цілей і функцій даної науки; в) загальних методів економічних досліджень.

Могутнім поштовхом до формування економічної науки стало становлення в усіх структурах суспільного життя капіталістичних відносин, коли бурхливими темпами почали розвиватися продуктивні сили, стали формуватися ринок, обмін, торгівля. З'явилася потреба в дослідженні всіх цих явищ, вивченні закономірностей функціонування економіки в цілому. Врешті-решт постало питання і про джерела багатства націй і народів, груп людей, окремих осіб, засоби їх виміру.

За своїм станом сучасна економічна теорія світунадзвичайно різноманітна. Провідними напрямами є неокласицизм і неокейнсіанство. Неокласицизм розвиває основні ідеї класичної буржуазної політекономії (А. Маршал - Англія, Дж. Кларк - США), неокейнсіанство (засновник Дж. Кейнс - Англія) розробляє концепції державно-монополістичного регулювання економіки.

Виникнення і розвиток Економічної теорії

Економіка - це особлива сфера суспільного життя зі своїми законами, проблемами і суперечностями. У цій сфері формується економічний потенціал суспільства, виробляються різні блага для задоволення фізіологічних та духовних потреб людей.

Великий англійський економіст кінця XIX і першої половини сторіччя, Альфред Маршалл образно порівняв економіку з театром, де акторами є самі глядачі, а ефект спектаклю залежить від сценарію, режисера-постановника та гри акторів, тобто населення. Економічна наука і покликана осмислювати, відображати цей складний суперечливий процес, знаходити шляхи до розумного використання природних і людських ресурсів з найбільшою користю для суспільства. На відміну від театру економіка є те, що формує потребу в самому театрі.

В останній третині 19 ст. В Австрії, США, Англії стався справжній переворот в економічній теорії: виникло неокласичне (по грец. Шкід - новий) напрямок. Основу неокласичної теорії склали розробки 3-х наукових шкіл: австрійської - К. Менгер, Е. Бем-Баверк і Ф. Візер; кембріджської - А. Маршалл і лозаннской - Л. Вальрас.

Воно виникло як реакція на економічне вчення К. Маркса. Вчення панувало до 30-х років нинішнього сторіччя і оспівувало епоху вільного підприємництва.

Головна проблема, яка перебувала в центрі уваги неокласиків (Альфред Маршалл (1842-1924) Артур Пігу (1877-1959) та ін) - задоволення потреб людини. Ключова ідея Маршалла полягала в переміщенні зусиль з теоретичних суперечок про вартість до вивчення проблем взаємодії попиту і пропозиції як сил, що визначають процеси, що протікають на ринку. За Маршаллу, у міру споживання нових одиниць, частин, часток блага, темп наростання корисності падає, додаткова корисність, яку приносить кожної нової часткою знижується.

У сучасній економічній теорії виникають все нові питання, з'являються нові проблеми. Так, перед економічною теорією постало питання глобальних економічних проблем. І це зрозуміло. Глобальні економічні проблеми виникають із взаємодії людини і суспільства з природою.

Так, наприклад, сучасна економічна наука вважає глобальними ті проблеми, які:

а) мають загальносвітовий характер і стосуються інтересів усіх або більшості країн;

б) створюють загрозу людству, ведуть до регресу в умовах життя людей, у розвитку продуктивних сил;

в) вимагають невідкладних і рішучих дій на основі колективних і скоординованих зусиль світового співтовариства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)