АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК ПИСЕМНОСТІ

Читайте также:
  1. БРАТСТВА І РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
  2. Виникнення i розпад загальноiндiйської держави / друга пол. I тис. до н.е./.
  3. Виникнення асептики
  4. Виникнення держави і розвиток економіки
  5. Виникнення держави та рання історя Китаю.
  6. Виникнення етики в системі філософського знання
  7. Виникнення і перебіг АГ тісно пов'язані з наявністю факторів ризику.
  8. Виникнення і розвиток вищих навчальних закладів у світі. Поява університетів.
  9. Виникнення і розвиток грошових відносин
  10. Виникнення і розвиток Економічної теорії
  11. Виникнення міста в Європі
  12. Виникнення міста Рима та правління царів

I період. ГІередписемність (предметне письмо)

Предметне письмо здійснювалось за допомогою глиняних трьохмірних СИМВОЛІВ, що слугували для підрахунків різних категорій предметів. Близькосхідна передписемність слугува­ла засобом фіксації актів передачі майна з одних рук у інші.

Засоби письма: фішки (конуси, кулі, плоскі і інші диски, циліндри, тетраедри тощо), рідко - мі­ніатюрні посудини і голови тварин і птахів; трьохмірні символи. До IV тис. до н.е. існувало більш ніж 200 видів фішок.

Недоліки системи фішок: не можна вказати імена і ролі учасників певних торгових операцій; якщо конверт закритий (у глиняній оболонці і скріплений печаткою посадової особи), необхідно було покладатись тільки на пам'ять.

II період. Поява нового двомірного письма (наносились малюнки - піктограми).

III період. Поява клинописного письма. Біля 3 тис. років до н.е. шумерські писці удосконалили інструмент письма - стилос, надавши йому тригранну форму. Легке торкання таким стилосом глини залишало клиноподібний відбиток. Зображення предметів схематизується і перетворюю­ться у майже абстрактні клинописні позначки.

Раннє письмо ьиумерийців було ідеографічним, тобто знак у ньому передавав не слово, що зву­чало, а поняття або кілька близьких понять.

З удосконаленням письма розширюється сфера його використання:

Укладання контрактів про купівлю-продаж майна або дарчих актів.

Виникнення та розвиток наукової літератури: списки ідеограм із розшифровкою їх чи­тання, покажчики назв міст, рік, країн, мінералів, рослин, риб тощо; двомовні (шумеро- акадські) словники; збірки прикмет, передбачень, описів симптомів хвороб. Використання писемності у традиційній "усній" культурі, фольклорі.

Система навчання

Причини виникнення шумерської писемності:

♦ Виникнення перших міських поселень у протописемний період;

♦ Храм як володар великих матеріальних цінностей потребував добре налагодженої систе­ми обліку.

Навчальні заклади існували майже у кожному місті (з III тис. до н.е. у зв'язку з потребами гос­подарства і культури в грамотних людях - писцях)

Будинки табличок, (по-шумерськи еддуби) - перші заклади для підготовки писців. Перші ед- дуби виникли у сім'ях писців, потім - при храмах і палацах.

Методика навчання - нанесення клинопису на глиняні таблички. З І тис. до н.е. писці викори­стовували дерев'яні таблички. Вчитель виготовляв таблички-моделі і таблички-вправи. У вели­ких "будинках табличок" були окремі вчителі письма, лічби, малювання.

Освітні заклади будувались на традиціях патріархально-сімейного, ремісничого виховання і уч­нівства. Сім'я виконувала головну роль у вихованні дітей.

Організація навчання: навчання платне. Розмір платні залежав від авторитету вчителя. Основ­ний прийом виховання в школі, як і в сім'ї, - приклад дорослих. Побут і навчання нагадували життя великої сімейної громади. На чолі громади - "батько-учитель", викладачі-"брати батька", учні - молодші і старші "діти" еддуби. Мета навчання: підготовка до ремесла писця.

Засоби навчання: заучування і переписування. Багаторазове повторення, механічне за­пам'ятовування рядків словарних слів, термінів, текстів, задач і їх рішень. Зароджувались нові методики навчання: бесіди учителя з учнями, роз'яснення учителем складних слів і текстів, ви­користання діалогу - спору.

"Істинний писець не думає про хліб насущний, а зосереджений на своїй праці. Старанність ви­водить учня на шлях багатства і благополуччя".

Програма навчання: вивчення двох мов (акадської і шумерської), граматики, математики, аст­рономії (в залежності від спеціалізації). Випускник мусив добре знати 4 арифметичні дії, добре володіти письмом, мистецтвом співу і музики; приймати розумні обґрунтовані рішення, знати ритуали жертвоприношень; уміти виміряти земельні ділянки, розподіляти майно, знатися на тканинах, металах, рослинах; розуміти мову жерців, пастухів, ремісників.

і

Поступово будинки табличок ставали своєрідними культурно-освітніми центрами. З'являється спеціальна навчальна література для шкіл.

Перша половина II тис. до н.е. - період розквіту давнього Вавилонського царства: провідну роль у справі освіти виконували двірцеві і храмові еддуби, що розміщувалися в культових будинках і мали приміщення для зберігання табличок, для наукових і навчальних занять. Подібні комплек- си отримали назву "будинки знань".

$


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)