АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішня структура документу

Читайте также:
  1. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  2. III. СТРУКТУРА КУРСА
  3. III. Структура курсовой и ВКР
  4. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  5. LDPC коды: структура
  6. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  7. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.
  8. Адміністративно-господарська структура лісгоспу
  9. АК. Структура белков, физико-химические свойства (192 вопроса)
  10. Анкета – структура, основные критерии построения анкеты
  11. АНТИГЕННАЯ СТРУКТУРА РОДА STREPTOCOCCUS
  12. Апарат держави: поняття та структура

Зовнішня структура документа (конструкція) - це його зовнішня форма, що дозволяє ідентифікувати його як вид документа. Завдання полягає в тому, щоб додати зовнішньому вигляду документа таку форму, яка б викликала у споживача бажання (потребу) в читанні, витяганні інформації, покупці і т.д.

Так, основними елементами зовнішнього оформлення картографічних видань, випущених на аркушах, є титул карти, обкладинка, папка, конверт, врізка. Наприклад, атлас має таку зовнішню структуру: титульний лист, обложка або палітурка, суперобкладинка, папка, шмуцтитул і авантитул. Кінофонофотодокументів розташовують наступним набором зовнішніх елементів: етикетка, титри діафільмів і кінофільмів, пакувальний контейнер (конверт, коробка, аль бом), рамка діапозитива, кадр.

Особливе значення має зовнішній вигляд книжкових видань: яскрава і довговічна обкладинка, міцний палітурка, якість паперу, кількість і якість ілюстрацій, розмір і форма шрифту надають виданню особливу значимість і цінність.До зовнішніх структурних елементів книжкових видань відносять: обкладинку, суперобкладинку, палітурка, книжковий блок, форзац, титульний лист, корінець, шмуцтитул, колонтитул, авантитул, контртитул, колонцифри, футляр та ін.

         
   
 
   
Обкладинка - зовнішнє покриття видання, не розраховане на тривале зберігання, зазвичай з щільного паперу, іноді захищене щільною плівкою прозорого полімеру, З'єднане з книжковим блоком без форзаців.
 
 
Суперобкладинка- додаткова, зазвичай об'ємна обкладинка книги або брошури, у вигляді листа паперу з клапанами, загинають на внутрішню частину сторонок палітурки або обкладинки.

 

 


 

       
 
Палітурка - міцне покриття з картону, пластмаси або картонних сторонок, обтягнутих шкірою, тканиною, папером, яке з'єднується з книжковим блоком за допомогою форзаців і служить для захисту блока від пошкодження і забруднення.
 
 
Книжковий блок - комплект скріплених зошитів чи листів, що містить всі сторінки та комплектуючі деталі майбутнього видання.
 
 
Форзац - аркуш паперу, який скріплює перший і останній зошити блоку з палітурної кришкою.
 
 
Титульний лист - титул, заголовний лист видання (книги, брошури, продовжуваного видання і т. д.), що містить основні відомості про нього, що дозволяють відрізняти його від іншого, служить основою для складання бібліографічного опису.

 


 

     
 
Авантитул - перша сторінка книжкового блоку, видання, попередня титульному розвороту і має декоративно-композиційне значення.
 
 
Шмуцтитул - сторінка з титулом (заголовком) великої частини твору, щось на кшталт підтитула.
 
 
Контртитул- ліва частина розворотного титульного листа, що містить відомості, що відносяться до багатотомного або серійного видання в цілому, або титульні відомості на мові джерела в перекладному виданні.

 

     
 
Колонтитул – довідковий текст над основним текстом, вказує читачу який матеріал надруковано на сторінці.
 
 
Колонцифра - порядковий номер сторінки книги, періодичного видання і т. д., поміщається найчастіше у верхньому або нижньому полі кожної сторінки у зовнішньому краю смуги.
 
 
Корінець- бокова сторона книжкового блоку, місце скріплення його зошитів або аркушів, а також прикриває цю сторону блоку частина палітурної книжки.
 
 
Футляр - коробка, призначена для упаковки найбільш цінних видань з метою їх захисту. Розрізняють футляри для упаковки одного видання та футляри - касети для двох-, трьохтомних видань або комплектів видань.

 


Тести:

Дайте визначення понять:

1. Авантитул –

2. Корінець –

3. Контртитул –

4. Форзац –

 

 

Лiтература:

1. Кушнаренко Н.М. Документознавство. Підручник. К.: Знання, 2000.

2. Палеха Ю. І. Управлінська документація: навч. посіб. з кадров. діловодства / Ю. І. Палеха; Міністерство освіти та науки України; Європейський університет. – К., 2001. – 230 с.

3. Макух Я. Д. Кадрове діловодство: навч. посібник / Я. Д. Макух, І. Р. Залуцький. – К.: Знання, 2006. – 144 с.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)