АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Картографічні джерела

Читайте также:
  1. III. Тема: Стили руководства
  2. Архаїчні джерела української культури
  3. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.
  4. Банковская система: проблемы реформирования
  5. Банковская система: структура, функции Центрального банка и операции коммерческих банков.
  6. Блок 8-3. КАРТИ — ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ.
  7. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  8. Бюджетний дефіцит, його причини, види та джерела покриття.
  9. Валютная система:понятие, элементы, виды
  10. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування
  11. Визначення координат джерела забруднення
  12. Визначення потреби в оборотному капіталі та джерела фінансування.

1. Види джерел

2. Використання аерокосмічних знімків у сільськогосподарському картографуванні.

 

1. Картографія забезпечує своєю продукцією багато галузей господарства, науки, культури і інших сфер життя суспільства. Сама ж вона для отримання необхідних відомостей використовує багато джерел - різноманітних документів, по яких ведеться складання карт.

До джерел належать:

· астрономо-геодезические дані;

· загальногеографічні і тематичні карти;

· кадастрові дані, плани і карти;

· дані дистанційного зондування;

· дані безпосередніх натурних спостережень і вимірів;

· дані гідрометеорологічних спостережень;

· матеріали екологічного і інших видів моніторингу;

· економіко-статистичні дані;

· цифрові моделі;

· результати лабораторних аналізів;

· літературні (текстові) джерела;

· теоретичні і емпіричні закономірності.

Залежно від тематики і призначення створюваного картографічного твори одні з цих джерел виступають як основні, а інші виявляються додатковими і допоміжними.

Дані для складання карт можуть бути поділені на такі групи:

· астрономічно – геодезичні –(таблиці, координати, високі опорні пункти);

· топографічні – (матеріали польових робіт, дешифрування);

· спеціальні – (різні питання суспільствознавство,економіки і культури – діаграми, малюнки, таблиці).

Загальногеографічні карти використовують як джерела при складанні будь-яких тематичних карт. Вони служать основою для нанесення тематичного змісту. Топографічні, обзорно-топографічні і оглядові карти - це надійні і достовірні джерела, які створюють по державних інструкціях у стандартній системі умовних знаків з визначеними строго фіксованими вимогами до точності.

Тематичні картографічні матеріали - основне джерело для складання тематичних карт. До них відносяться результати польових тематичних зйомок (великомасштабні плани схеми, абриси, маршрутні і стаціонарні зйомки і тому подібне) власне тематичні карти різного масштабу і призначення, а також різного роду спеціальні матеріали, такі як схеми землекористувань, лісовпорядні плани та ін. Тематичні карти великих масштабів завжди служать джерелами для дрібномасштабних карт, але особливо важливо, що карти однієї тематики часто використовують при складанні карт суміжної тематики. Так, при ґрунтовому картографуванні використовують карти рослинності і геоморфологічні, при створенні геоморфологічних карт - геологічні і тектонічні, при складанні карт транспорту абсолютно потрібне використання карт розселення і так далі.

Особливий вид джерел- кадастрові карти і плани. Вони з документальною точністю відбивають розміщення, якісні і кількісні характеристики явищ і природних ресурсів дають їх економічну або соціально-економічну оцінки містять рекомендації по раціональному використанню і охороні. Такі карти кадастру земельного, міського, корисних копалин, лісового, водного, промислового та ін.

 

2. Найширше застосовуються у картографії матеріали аерокосмічного зондування, особливо - космічних зйомок, які, будучи економічнішими по детальності тепер наближаються до аерозйомки. Ці матеріали різноманітні по масштабу, охопленню, дозволу і іншим властивостям. Вони мають важливі переваги перед іншими джерелами для складання карт.

Обзорність космічних зображень - від глобального охоплення до десятків кілометрів при детальній зйомці – забезпечує економічне картографування великих просторів.

Зйомка з космосу однієї і тієї ж території з різним дозволом і генералізацією дозволяє паралельно створювати і оновлювати карти різних масштабів, позбавляючи від необхідності складати карти дрібніших масштабів по великомасштабним, що неминуче подовжувало процес картографування.

Центральна проекція, в якій будується зображення при великій висоті центру проектування близька до ортогональної, що спрощує фотограмметричну обробку при створенні карт.

Повторні зйомки із заданою періодичністю забезпечують динамічне картографування і моніторинг процесів, що швидко змінюються в часі, і явищ.

Забезпечується картографування важкодоступних районів - пустель, маршів, високогір'їв, полярних островів Антарктиди. Мало того, вирішується проблема зйомки інших планет і їх супутників.

Виразність і наочність космічних знімків зумовили появу нових видів картографічної продукції - фотокарт і супутникових карт біофізичних характеристик земній поверхні.

Комплексне відображення на одному знімку усіх компонентів земних ландшафтів сприяє найбільш правильній передачі просторових взаємозв'язків об'єктів, що картографуються.

Завдяки цьому аерокосмічні знімки знайшли в картографії різноманітне застосування при складанні і оперативному оновленні топографічних карт, створенні тематичних карт і фотокарт, картографуванні маловивчених і важкодоступних районів.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)