АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ГЕОМЕТРИЧНІ ПОБУДОВИ

Читайте также:
  1. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  2. Вимоги до побудови комерційних служб та їх функції.
  3. Вихідні дані для побудови графіка
  4. Відбір факторів для побудови рівняння множинної регресії.
  5. Етапи побудови економетричної моделі
  6. Загальні принципи побудови біометричних систем динамічної ідентифікації / аутентифікації
  7. Задача щодо побудови графіка Гантта
  8. Комерційна служба підприємства та принципи її побудови.
  9. Макроекономічні моделі та наукові основи їх побудови.
  10. Методи побудови рівноважних апроксимацій
  11. Методичні основи побудови програми фізичної реабілітації після вогнепальних поранень стегнової кістки

При виконанні контурів різних технічних форм доводиться виконувати різні геометричні побудови. У даному розділі розглядаються деякі з них, а саме:

- Сполучення [1 с. 110-115, 3 с. 36-37, 10 с. 71-80]

- Циркульні та лекальні криві [3 с. 39-44, 8 с. 107]

- Ухили [3 с. 33-34, 8 с. 101-102, 10 с. 43]

- Конусності[3 с. 33-34, 8 с. 101-102, 10 с. 44-47]

Сполучення – це плавний перехід між лініями, прямими або кривими. Виконання сполучень включає знаходження центру сполучення, побудову точок сполучення і проведення сполучаючої дуги.

Центр сполучення – це точка, рівновіддалена від ліній, що сполучаються. Для знаходження центру сполучення будується дві множини або два геометричних місця точок (ГМТ), рівновіддалених на відстані радіусу сполучення від ліній, що сполучаються, і визначається точка їх перетину.

Точка сполучення – це точка дотику сполучаючої дуги з лінією, що сполучається. З геометрії кола відомо, що така точка повинна знаходитися на перетині перпендикуляра, проведеного з центру сполучення до лінії, що сполучається, якщо лінія, що сполучається, пряма. Якщо лінія, що сполучається, – дуга кола, то точка сполучення визначається на перетині прямої, що єднає центр сполучення і центр дуги, що сполучається, з дугою кола.

Розглянемо наступні можливі види сполучень: двох прямих, прямої лінії з колом або її дугою, двох кіл або їх дуг.

Сполучення двох прямих – рис. 4.

Центр сполучення, (точка Ос) знаходиться на перетині двох допоміжних прямих, проведених на відстані, рівному радіусу сполучення () від прямих, що сполучаються, і паралельно їм. Точки сполучення А і В знаходяться в перетині перпендикулярів, опущених з центру сполучення Ос на прямі, що сполучаються.

Сполучення прямої лінії з колом радіусу R – рис. 5.

Центр сполучення, точка Ос знаходиться на перетині допоміжної прямої, проведеної на відстані радіусу сполучення Rc від заданої прямої і паралельно їй, з допоміжною дугою кола, проведеного концентрично з колом радіусу R. Радіус допоміжного кола рівний R+Rc (для зовнішнього сполучення) і R-Rc для внутрішнього сполучення. Одна з точок сполучення А знаходиться на перетині лінії центрів ООс з колом, що сполучається, друга – точка В – в підставі перпендикуляра, опущеного з центру сполучення Ос на пряму, що сполучається.

Сполучення двох кіл радіусів R1 і R2 – рис. 6.

Тут можливі три випадки:

1. Зовнішнє сполучення (рис. 6а) – дуги, що сполучаються, знаходяться із зовнішнього боку по відношенню до сполучаючої дуги, а точки сполучення є точками перегину. Центр сполучення Ос знаходиться на перетині допоміжних дуг: дуги радіусу R1+Rc, проведеної з центру О1 і дуги радіусу R2+Rc, проведеної з центру О2. Точки сполучення А і В визначаються на перетині ліній центрів ОсО1 і ОсО2 з відповідними дугами, що сполучаються.

2. Внутрішнє сполучення (рис. 6б) – дуги, що сполучаються, знаходяться усередині кола, проведеного радіусом сполучення Rc, а точки сполучення є точками зіткнення.

Центр сполучення Ос знаходиться на перетині допоміжних дуг: радіусу Rc-R1, проведеною з центру О1 і радіусу Rc-R2, проведеною з центру О2. Точки сполучення можуть бути побудовані на перетині ліній, що сполучають центр сполучення Ос з центрами О1 і О2 з відповідними дугами, що сполучаються.

3. Змішане (внутрішньо-зовнішнє) сполучення (рис. 6в,г) – одна з трьох дуг, що беруть участь в сполученні (дві дуги, що сполучаються, і ще одна, яка сполучає) знаходиться усередині другої, і утворює з нею точку сполучення типу точки зіткнення, але із зовнішнього боку третьої дуги, утворюючи з нею точку сполучення типу точки перегину.

   
Рис. 4. Сполучення двох прямих
 
 
 

 

   
Рис. 5. Сполучення прямої лінії з колом
а) б)
 
 
 

 

 
в) г)
       
Рис. 6. Сполучення двох кіл
       

Центр сполучення Ос знаходиться на перетині дуг: радіусу Rc-R1 (рис. 6в) або R1-Rс (рис. 6г), проведеною з центру О1, і радіусу Rc+R2, проведеною з центру О2. Точки сполучення А і В знаходяться на лініях центрів ОсО1 і ОсО2 в перетині їх з відповідними дугами, що сполучаються.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)