АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комерційна служба підприємства та принципи її побудови

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  3. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  4. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  5. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  6. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  7. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  8. Аналіз грошових потоків підприємства.
  9. Аналіз грошових потоків підприємства.
  10. Аналіз ділової активності та рентабельності підприємства
  11. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  12. Аналіз забезпеченості підприємства персоналом

Вступ

 

Студент Вищого професійного училища №21 Васильков Олексій Віталійович проходив переддипломну практику на підприємстві ТОВ «Аргон» з 24 листопада по 25 грудня 2014 року. Підприємство знаходиться на вулиці 5-а Слобідська, 110. На підприємстві виробляють кетчупи, майонези, соуси і гірчицю за власними фірмовими рецептами. Продукцію знають в країнах Латинської Америки, в Європі, на Близькому і Далекому Сході. Тісні партнерські відносини склалися з клієнтами на території СНД.

Оригінальна запатентована фірмова упаковка власного виробництва сприяла впізнаваності торгової марки на зовнішньому і внутрішньому ринку.

Підприємство виробляє високоякісну, корисну і смачну продукцію без штучних барвників та ароматизаторів, а окремі види - без консервантів.

Технологічне обладнання підприємства гарантує розфасовку в екологічно чисту ПЕТ-упаковку вагою: від 100г до 5,5кг.

З часом асортимент ТМ «Аргон» зріс завдяки виробництву майонезів, гірчиці, аджики, томатних соусів, томатної пасти.

Підприємство намагалося зробити торговельну марку унікальною і неповторною. Цього напрямку вона дотримується і зараз, постійно розвиваючи та вдосконалюючи продукцію, яка виробляється під торговою маркою «Аргон». Для підвищення ефективності роботи команди і організації в цілому ПП «Аргон» проводить семінари та тренінги.

 

Розділ I. Функції комерційних служб підприємств.

Комерційна служба підприємства та принципи її побудови.

Керування комерційною діяльністю включає такі елементи:

– завдання;

– види функцій (робіт) в окремих ланках відповідно до завдань;

– побудова організаційної структури, що забезпечує здатність адаптуватися до зміни умов виробництва і комерції;

– розподіл відповідальності за комерційну діяльність;

– створення системи передачі інформації, що забезпечує ефективність прийняття рішень, контролю і координації.

Структура – конструкція організації, на основі якої відбуваються керування комерційною діяльністю, а також стійкі зв'язки між ланками організації.

Структура організації може бути визначена як сукупність способів розподілу праці між різними завданнями і координація виконання цих завдань.

В основу побудови організаційних структур комерційних служб покладені такі принципи:

– наявність чітко сформульованої мети;

– малоланковість у керуванні комерційною діяльністю;

– ефективна система зв'язку, що забезпечує передачу інформації і має зворотний зв'язок;

– принципи єдиного підпорядкування;

– чітке розмежування функцій між окремими ланками в керуванні;

– координація діяльності.

У кожному випадку комерційні служби можуть вибрати один чи кілька способів координації діяльності. Дуже важливим для функціонування організаційної структури керування комерційною діяльністю на підприємстві є визначення важелів, за допомогою яких здійснюється розподіл праці. Як такі важелі можна використовувати:

– спеціалізацію робочого місця (посадової позиції);

– формалізацію поводження;

– утворення і спеціалізацію.

Поряд зі спеціалізацією робочих місць важливу роль відіграє спеціалізація відділів (підрозділів) і визначення розмірів відділень. На сьогодні існують такі підходи до спеціалізації комерційних підрозділів підприємства:

– функціональне спеціалізоване групування підрозділів (груп бюро і відділів) здійснюється за виконуваними функціями;

– товарна спеціалізація, коли підрозділи згруповані по продуктах чи товарах.

Кожний з підходів має свої переваги і недоліки. Переваги функціональної спеціалізації полягають у звільненні керівників від виконання ряду спеціальних питань, а також зниження потреби у фахівцях широкого профілю, а недоліки – у зосередженні працівників на своїх конкретних функціях, що приводить до звуження ведення перспектив функціонування підприємства в цілому. Тому потрібна координація діяльності окремих підрозділів.

Переваги товарної спеціалізації – істотно полегшується узгодження діяльності всередині підрозділу, оцінювання результатів роботи, недоліки – збільшується споживання фінансових і трудових ресурсів.

При визначенні розмірів підрозділів комерційних служб варто враховувати, що стандартизація процесів праці, результатів праці, відсутність взаємозв'язку між співробітниками збільшують розміри структурних підрозділів. У той же час необхідність безпосереднього контролю з боку керівника, а також постійного узгодження діяльності з керівником сприяє зменшенню розмірів структурних підрозділів комерційних служб.

Зі збільшенням розмірів підприємства створюються умови для розвитку комерційних служб, поглиблюється спеціалізація роботи цих служб, диференціюються підрозділи. Поглиблення спеціалізації веде до росту обсягу однорідних робіт і можливості стандартизувати роботу в комерційних службах.

Ведучим принципом керування комерційної служби є принцип делегування повноважень і відповідальності. Керівник не має права втручатися в ту сферу діяльності, у рамках якої співробітник діє і приймає рішення самостійно. Він тільки здійснює контроль.

Комерційна служба формується за рішенням вищого керівництва.

Формування організаційної структури комерційних служб підприємства повинне включати два аспекти: визначення місця в структурі керування підприємства – встановлення співпідпорядкованості і функцій; розподіл функції між окремими групами і працівниками.

На побудову організаційної структури комерційних служб впливає ряд факторів, що групуються по наступних напрямках:

– технічні;

– економічні.

Технічні фактори визначають вплив техніки, технології і галузевої структури, призначення і кількість продукції, що випускається, і споживаних матеріально–технічних ресурсів. Як відомо, розширення номенклатури продукції, що випускається, відбувається під впливом науково-технічного прогресу і стану ринкової кон'юнктури. Збільшення номенклатури продукції, що випускається, приводить до росту числа споживачів. Технічними факторами також є: призначення і складність виготовленої продукції, оснащеність транспортно-складського господарства.

До економічних факторів, що впливають на організаційну структуру комерційних служб підприємства, відносяться: рівень попиту на продукцію, що випускається, обсяг виробництва, форма розрахунку за продукцію, що постачається, і закуповувані матеріально-технічні ресурси, частка дрібних відправлень нетранзитних партій відвантаження, частка постачань на експорт.

Для досягнення головної мети, здійснення комерційної діяльності підприємство чи організація пропонує населенню визначений асортимент товарів і стимулює споживача здійснити покупку. Це складний багаторівневий процес, що вимагає взаємодії окремих підрозділів, які відповідають вимогам ринкового суб'єкта. Для кожного такого суб'єкта, необхідне існування форм впливу країни в керуванні всією господарською діяльністю.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)