АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Орхуська Конвенція ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля від (25.06.1998)

Читайте также:
  1. C. Обладать незначительной системной биодоступностью
  2. I. Первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях нижней конечности является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  3. III. Прийняття в експлуатацію об'єктів
  4. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  5. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  6. Аналіз інвестиційних рішень підприємства. Дисконтування. Потомчна (приведена) і чиста дисконтована вартість. Оптимізація інвестиційних рішень. Внутрішня окупність інвестицій.
  7. АНАЛІЗ НАСЛІДКІВ ПРИЙНЯТИХ РІШЕНЬ
  8. Аналіз питань, що розглядались на сесіях Красилівської міської ради
  9. Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet.
  10. Базовый доступ BRI (Basic Rate Interface)
  11. ВАРІАНТИ ПРОЦЕСУ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРО КУПІВЛЮ
  12. Вивчення процесів витікання рідини через отвори.

Екологічні права та обов’язки громадян

 

1. Поняття та види екологічних прав громадян.

2. Право на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Право на екологічну інформацію.

4. Право на участь у прийнятті екологічно-значущих х рішень.

5. Право на відшкодування шкоди, заподіяної екологічними правопорушеннями.

6. Інші екологічні права громадян.

7. Гарантії реалізації екологічних прав громадян.

Способи захисту екологічних прав громадян.

9. Обов’язки громадян у сфері охорони довкілля.

 

Рекомендована література, Інтернет ресурси та законодавство:

  1. Екологічне право України. Академічний курс: Підручник. - Друге видання / За заг. Ред. ЮС. Шемшученка. - К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2008. - 720с.;
  2. Екологічне право України. Академічний курс: Підручник/ Ред. Ю.С. Шемшученко. – К.: Юридична думка, 2005. –848с.
  3. Кобецька Н.Р. Екологічне право України. Навчальний посібник. - К.: Юрінком Інтер, 2007.-352с.
  4. Екологічне право України: Підручник/ МОН України, НЮА України ім.Я.Мудрого; за ред. А.П.Гетьмана, М.В.Шульги.- Х.: Право, 2005.- 384с
  5. Андрейцев В.І. Екологічне право: Курс лекцій в схемах. — К., 1996.
  6. Природноресурсове право України: Навч. Посібн./ За ред. І.І. Каракаша. – К.: Істина, 2005. -376 с.
  7. Екологічне право: Особлива частина / За ред. В.І.Андрейцева.-К.: Вид-во,,Істина’’,2001.-543с.
  8. Андрейцев В.І. Право екологічної безпеки: Навч. та наук.-практ. посіб. -К.: Знання-Прес, 2002. -332 с.
  9. Андрейцев В.І. Право громадян на екологічну безпеку: проблеми конституційне - правового забезпечення//Інтернет видання Юриспруденція-онлайн: http://www.lawyer.org.ua/?w=r&i=8&d=487
  10. Остапик Я.І. Право на безпечне для життя та здоров’я довкілля в контексті нового Цивільного кодексу України. - Вісник Екологічної Адвокатури №25, 2004 р., ст.3 -

http://www.epl.org.ua/files/v25.pdf

Доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля.- Збірник судових рішень200-2007р.р.- МБО «Екологія-Право-Людина».- Львів 2007р.

 

Оскарження відмови надання інформації(Рєзніков Юрій Олександрович проти Головного санітарного лікаря Хмельницької області http://www.epl.org.ua/a_spv_Reznikov.htm

 

Справа за зверненням гр.Деркача А.Л. про визнання неправомірною бездіяльність Кабінету Міністрів України у сфері забезпечення безпечного для життя і здоров'я людини довкілля та екологічної безпеки навколишнього природного середовища та забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. http://www.derkach.com.ua/energoatom/article.html?

 

Захист прав мешканців присілку Вільшина на безпечне для життя та здоров’я довкілля. http://www.epl.org.ua/a_spr_vilshyna.htm

 

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ Справа Лопес Остра проти Іспанії
((lуpez Ostra c. Espagne)) http://www.eurocourt.org.ua/Article.asp?AIdx=667

 

Конституція України (28.06.1996)

Орхуська Конвенція ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля від (25.06.1998)

Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" (25.06.91)

Кодекс України про адміністративні правопорушення (07.12.1984)

Кримінальний кодекс України (05.04.2001)

Цивільний кодекс України (16.01.2003)

Науково-практичний коментар Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», від 25.06.91, № 1264-ХІІ зі змінами і доповненнями./ За загальн. ред. О.М. Шуміла. – Х.: «Фактор», 2006.-592с.

Щорічні національні доповіді про стан навколишнього природного середовища - http://www.menr.gov.ua/index.php?menu_id=44

 

 

Завдання

Проаналізуйте положення Орхуської Конвенція ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля від (25.06.1998 р. Розкрийте значення її положень для національного законодавства україни.

 

Проаналізуйте справи з питань захисту екологічних прав громадян та підготуйте короткі доповіді про сутність спорів та результати їх розгляду судами.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)