АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні джерела 1 страница

Читайте также:
  1. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  2. IX. Карашар — Джунгария 2 страница
  3. IX. Карашар — Джунгария 3 страница
  4. IX. Карашар — Джунгария 4 страница
  5. IX. Карашар — Джунгария 5 страница
  6. IX. Карашар — Джунгария 6 страница
  7. IX. Карашар — Джунгария 7 страница
  8. IX. Карашар — Джунгария 8 страница
  9. IX. Карашар — Джунгария 9 страница
  10. Августа 1981 года 1 страница
  11. Августа 1981 года 2 страница
  12. Августа 1981 года 3 страница

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ

Термінологічний словник

Для студентів спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит»

КИЇВ КНУТД 2011

Банківські операції: Термінологічний словникдля студентів спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит»/ Упор.: О.С.Бадзим, С.В. Рибчинська - К.: КНУТД, 2011.- 71 с. Укр. мовою.

 

Упорядники:О.С. Бадзим, к.е.н., доцент

С.В. Рибчинська, асистент

 

 

Відповідальний за випускзавідувач кафедри фінансів д.е.н., професор

М.Д. Білик

 

Затверджено на засіданні кафедри фінансів

Протокол № 9 від 07.04.2011 р.

 

ЗМІСТ

Передмова ……………………………………………………………...…. …4

А………………………………………………………………………………..4

Б……………………………………………………………………………….10

В……………………………………………………………………………....22

Г……………………………………………………………………………….26

Д……………………………………………………………………………....28

Е………………………………………………………………………………31

Є……………………………………………………………………………...32

Ж……………………………………………………………………………..33

З…………………………………………………………………………........33

І……………………………………………………………………………….35

К………………………………………………………………………………38

Л………………………………………………………………………………43

М……………………………………………………………………………...44

Н………………………………………………………………………………45

О………………………………………………………...................................47

П………………………………………………………………………………50

Р………………………………………………………………………………56

С………………………………………………………………………………59

Т………………………………………………………………………………62

У………………………………………………………………………………64

Ф………………………………………………………………………………65

Х………………………………………………………………………………67

Ц………………………………………………………………………………67

Ч………………………………………………………………………………67

Ш……………………………………………………………………………..69

Ю……………………………………………………………………………..69

Я………………………………………………………………………………70

Література …………………………………………………………………...70

ПЕРЕДМОВА

Термінологічний словник по формі та змісту покликаний в стислий час надати можливість відновити і поглибити знання з банківських операцій без попереднього звернення до широкоформатних наукових та навчальних програм та документів.

Словник містить 837 термінів та понять, які розкривають стислий зміст основних параметрів фінансового ринку по всіх його основних сферах і сегментах як в теоретичному так і в практичному використанні.

Визначення словника складають основу дисципліни «Банківські операції», допомагають більш повно у стислому форматі оволодіти та закріпити отримані знання.

Вказаний термінологічний словник є корисним у використанні для всіх фірм і підприємств, домогосподарств, фінансових інститутів та держави, установ, науково-виробничих структур, які є суб’єктами фінансового ринку.

Матеріал словника розрахований на студентів, аспірантів економічних спеціальностей при вивченні ними фінансових дисциплін, спеціалістів грошового, кредитного та фондового ринків, а також для широкого кола читачів.

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

А

А, АН - (від грец. а, аn - заперечення, відсутність) - заперечення певних дій, протидій. Напр., алогічний, афонія, анаероби.

ААА - найвищий рейтинг (оцінка) облігацій найвищої якості, що випускають корпорації США і високо котируються основними рейтинговими компаніями.

Абандон - (фр. abandon - відмова) - відмова власника страхового полісу застрахованої особи (переважно судно - чи вантажовласника) від своїх прав на застраховане майно на користь страхової компанії з метою одержання від неї повної страхової суми.

Абєкор (англ. АВЕСОR-Аssосіаted. Ваnks of Europe Corporation) - абревіатурне написання назви "Асоційовані банки Європейської корпорації" - міжнародного банківського об'єднання, створеного у 1971 р. з метою розробки програм удосконалення банківської справи, проведення відповідних наукових досліджень, уніфікації обліку, обміну інформацією тощо.

Абонементна плата -плата, яку вносить організація, підприємство, громадянин за багаторазове, тривале користування наданими послугами.

Абонент -(від франц. abonner — підписуватися) - споживач, користувач поширеного виду масових послуг.

Абонентна плата - Див. Плата абонентна.

Абонентська заборгованість - несвоєчасна сплата сум зобов'язань абонента за надані йому послуги. У такому разі він може бути позбавлений права надалі одержувати ці послуги, а суми несплати можуть бути стягнені з нього в примусовому порядку.

Абонентський канал - канал, що з'єднує абонентську систему обробки даних з обчислювальною мережею.

Абсорбційний підхід (від латин. absorptio - поглинання) - надання державної підтримки вітчизняному товаровиробнику й вітчизняній системі послуг для досягнення більш високої частки вітчизняних капіталів у платіжному балансі країни.

Абсорбція (від латин. ab-soptio - поглинання) - залучення до підприємницько-фінансової діяльності держави осіб - іммігрантів з належними їм іноземними капіталами.

Авалювання векселя - оформлення аваля по векселю.

Аваль -поручительство, гарантія, за якою аваліст приймає на себе відповідальність за оплату векселів перед його власником. Поручительство має бути засвідчене підписом аваліста на лицьовій чи зворотній стороні векселя чи спеціальному гарантійному аркуші, прикріпленому до векселя. Аваль покликаний збільшувати надійність векселя. У ролі аваліста може бути банк.

Аваль – вексельна порука, згідно якої аваліст (особа, яка здійснює аваль, у тому числі банк) бере на себе відповідальність за оплату податкового векселя перед векселедержателем і яке оформляється гарантійним написом банку на векселі чи на спеціальному додатковому аркуші (алонж) окремо для кожного окремого примірника кожного векселя. Забороняється оформлення авалю одним документом більше ніж на один вексель.

Аваль - вексельне поручительство, по якому особа, яка його здійснює (аваліст), бере на себе відповідальність перед власником векселя за виконання векселедавцем, акцептантом або індосантом зобов’язань по оплаті цього векселя.

Аванс -(від франц. avance) - попередня виплата замовником певної грошової суми за рахунок майбутніх платежів за поставлені йому товари, або надані послуги. Зазвичай, у вигляді авансу виплачується частина майбутньої суми оплати, складова 10—40% її загального обсягу. Аванс представляє собою форму передоплати, покликану зацікавити виконавця, гарантувати отримання грошей із боку замовника, відшкодувати майбутні витрати із боку виконавців.

Аванс — грошова сума, що виплачується в рахунок наступних платежів.

Авансовий звіт -документ, що підтверджує витрачання авансу. У ньому вказуються суми, отримані під звіт, фактично зроблені витрати, залишок підзвітних сум чи його перевитрата. До авансового звіту додаються документи, що підтверджують зроблені витрати. Авансовий звіт перевіряється бухгалтерією, затверджується керівником і є основою списання виданого авансу.

Авансовий платіж -внесення коштів, здійснення платежу як оплату товарів, робіт, послуг до їх отримання чи виконання.

Авіанакладна (Airwaybill) - документ, що виписується відправником вантажу або його агентом-експедитором при здачі вантажу, і підтверджуює наявність договору між відправником вантажу і перевізником про перевезення вантажів авіалініями перевізника. Авіанакладна заповнюється в трьох оригіналах, що мають рівну силу; перший екземпляр має позначку "для перевізника"; другий екземпляр має позначку "для одержувача" і прямує з товаром; третій екземпляр підписується перевізником і повертається відправнику вантажу після того, як товар прийнято. Авіанакладна не є ні товаророзпорядчим, ні передавальним документом. Вона виконує лише функцію доказу укладення договору перевезення, прийняття товарів для перевезення й умов перевезення. Вантаж видається зазначеному в ній одержувачу.

Авізуючий банк - банк, який повідомляє бенефіціара про відкриття на його користь акредитиву і перевіряє достовірність повідомлення про виставлення акредитиву. Авізуючим банком може бути банк-емітент, виконуючий банк або будь-який інший банк.

Авізуючий банк - банк, який повідомляє бенефіціара про відкриття на його користь акредитиву і перевіряє достовірність повідомлення про виставлення акредитиву. Авізуючим банком може бути банк-емітент, виконуючий банк або будь-який інший банк.

Автодорожна накладна (Autowaybill, CMR) -транспортний документ, що підтверджує наявність договору між Перевізником і відправником про автодорожне перевезення вантажів. Форма накладної регламентується Конвенцією про договір міжнародного дорожного перевезення вантажів (КДПВ, французька абревіатура - CMR). Цей документ має назву "Міжнародна накладна" і заповнюється в чотирьох оригіналах: перший екземпляр - для відправника (рожевий), другий - екземпляр для одержувача (голубий), третій екземпляр - для фрахтівника (зелений). Крім того, у деяких країнах існує ще білий екземпляр для тарифного контролю, що служить відповідною інформаційною копією. Накладна не є ні товаророзпорядчим, ні передавальним документом. Вона виконує функцію доказу укладення договору перевезення, прийняття товарів для перевезення й умов перевезення. Вантаж видається зазначеному в ній одержувачу.

Авторизація – процедура отримання дозволу на проведення операції із застосуванням платіжної картки.

Авторизація — процедура отримання дозволу на проведення операції із застосуванням ПК.

Агент -(від лат. agens, родовий падіж agentis — діючий) - фізична чи юридична особа, громадянин чи організація, посередник, уповноважений здійснювати певне коло дій від імені іншої особи, за дорученням й у інтересах цієї особи. У економічних операціях - у ролі агентів виступають брокери, маклери, дилери, комісіонери.

Агентство -представницька установа, представництво, відділення великої установи, підприємства, фірми, яка завідує їх справами у цьому регіоні і яка виконує певне коло їх доручень. Наприклад, фірма може мати агентство, що сприяє поширенню їх продаж.

Адміністрація -(від лат. admmistratio — управління, керівництво) - керівництво фірми, підприємства, організації, апарат управління.

Ажіо -(від лат. aggio — перевищення) - різниця, зазвичай перевищення, з якою продаються на біржі цінності (грошові знаки, акції, векселі, облігації) проти їх загальної вартості.

Акредитив (Letter of Credit, Credit, L/C) -зобов'язання банку виплатити продавцю товарів чи послуг визначену суму у випадку представлення ним документів, що підтверджують відправлення товару або виконання послуги, що відповідають умовам такого зобов'язання.

Акредитив з "червоним застереженням" ("Red Clause" Letter of Credit) -акредитив, відповідно до умов якого, продавець зможе одержати від виконуючого/підтверджуючого банку аванс на оговорену суму. Аванс призначається для фінансування чи здійснення закупівлі експортованого товару. Виплата авансу може здійснюватися виконуючим/ підтверджуючим банком як за рахунок банку-емітента, так і за свій рахунок. При здійсненні платежу за акредитивом сума авансу утримується із суми платежу. У випадку якщо бенефіціар не представляє документи вчасно, банк, що робив авансовий платіж, вимагає від банку-емітента акредитива відшкодування в розмірі авансу (якщо виплата здійснювалася не за рахунок банку-емітента). Останній утримує дану суму з наказодателя акредитива, що несе відповідальність і ризик за наданий продавцю аванс.

Акредитив - грошовий документ, по якому одна кредитна установа (банк) згідно з заявою клієнта доручає іншій здійснити за рахунок спеціально зарезервованих для цього коштів оплату товарно-транспортних документів за відвантажені товари або надані послуги або виплатити пред’явнику акредитива певну суму грошей.

Акредитив - грошовий документ, по якому одна кредитна установа (банк) згідно з заявою клієнта доручає іншій здійснити за рахунок спеціально зарезервованих для цього коштів оплату товарно-транспортних документів за відвантажені товари або надані послуги або виплатити пред’явнику акредитива певну суму грошей.

Акредитив – договір, що містить зобов'язання банку-емітента, за яким цей банк за дорученням клієнта (заявника акредитива) або від свого імені проти документів, які відповідають умовам акредитива, зобов'язаний виконати платіж на користь бенефіціара або доручає іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

Акт -(від лат. actus - дія) - офіційний документ, має юридичну силу. Залежно від того, хто, і на якому рівні управління випускає цей акт, і його змісту прийнято розрізняти державні, відомчі, нормативні, регіональні та інші акти.

Актив -(від лат. activus — дієвий) - сукупність майна, і коштів, що належать підприємству, фірмі, компанії (будинок, споруда, машини та устаткування, матеріальні запаси, банківські вклади, вкладення цінних паперів, патенти, авторські права та ін.), у які вкладені кошти власників, господарів. Активи заведено поділяти на матеріальні і нематеріальні, до останніх відносяться інтелектуальний продукт, патенти, боргові зобов’язання інших підприємств.

Активні операції -(банків) - розміщення банком наявних в нього ресурсів із єдиною метою впустити їх у обіг та одержання прибутку. Найпоширеніші форми таких операцій: надання коштів у кредит під відсотки, вкладення цінних паперів, інвестиції у виробництво.

Активні операції банків — операції, за допомогою яких банки розміщують грошові кошти (купівля цінних паперів, видача позик), які вони мають.

Акцепт - гарантія оплати або згода на оплату грошових, товарних або розрахункових документів.

Акцепт - гарантія оплати або згода на оплату грошових, товарних або розрахункових документів.

Акциз -(від франц. accise) - одне із видів податку. Акциз входить у ціну товару і вилучається до державного і місцевого бюджетів. Найчастіше акцизним податком оподатковуються вино-горілчані вироби, пиво, тютюнові вироби, делікатеси, предмети розкоші, автомобілі. Платниками акцизу є споживачі, які отримують товари, які оподатковуються акцизним збором.

Акціонерне товариство — підприємство, в яке вкладені кошти різних суб'єктів (держави, підприємств, фермерів), а також кошти різних верств населення, що купили акції цього товариства.

Акція – цінний папір, що засвідчує про часткову участь його власника (держателя акції) в засновницькому капіталі акціонерного товариства, яке його випустило, що підтверджує участь в акціонерному товаристві і право на участь в управлінні акціонерним товариством, що дає власнику право на отримання частини прибутку цього товариства – дивіденду, а також на участь у розподілі майна у випадку ліквідації акціонерного товариства.

Акція – цінний папір, що засвідчує про часткову участь його власника (держателя акції) в засновницькому капіталі акціонерного товариства, яке його випустило, що підтверджує участь в акціонерному товаристві і право на участь в управлінні акціонерним товариством, що дає власнику право на отримання частини прибутку цього товариства – дивіденду, а також на участь у розподілі майна у випадку ліквідації акціонерного товариства.

Альянс -(від франц. alliance — союз) - союз, об`єднання декількох організацій, підприємств, осіб на договірній основі.

Амортизація -(від лат. amortisatio — погашення) - обчислений в грошах знос основних засобів у процесі їх застосування, виробничого використання. Амортизація є водночас засобом, способом, процесом перенесення вартості зношених коштів праці в вироблений за їх допомогою продукт. Інструментом відшкодування зносу основних засобів є амортизаційні відрахування у вигляді грошей, спрямованих на: ремонт чи будівництво, виготовлення нових основних засобів. Сума амортизаційних відрахувань входить у витрати виробництва (собівартість) продукції і в цьому перетворюється на ціну. Виробник зобов`язаний виробляти накопичення амортизаційних відрахувань, відкладаючи їх із виручки за продану продукцію. Накопичені амортизаційні відрахування утворюють амортизаційний фонд коштів, виділених на відтворення зношених основних засобів.

Аналіз -(від грецьк. analysis — розкладання) - метод наукового дослідження явищ і процесів, в основі яких стоїть вивчення складових частин, елементів досліджуваної системи. У економіці аналіз діє з метою виявлення сутності, закономірностей, тенденцій економічних та соціальних процесів, господарську діяльність на всіх рівнях (країни, галузі, регіоні, підприємства, сімї) в різних сферах економіки (виробнича, соціальна).

Андерайтинг -(анг. underwriting — підписання) - придбання й продаж інвестиційними компаніями, банками та великими брокерськими фірмами цінних паперів нових випусків на первинному ринку, поширений метод розміщення цінних паперів (акцій і облігацій).

Андеррайтінг - послуга по випуску цінних паперів за дорученням, від імені і за рахунок емітента шляхом організації підписки на цінні папери.

Андеррайтінг - послуга по випуску цінних паперів за дорученням, від імені і за рахунок емітента шляхом організації підписки на цінні папери.

Анкета -(від франц. enquete) - розроблений дослідниками, аналітиками опитувальний лист з переліком питань, які дозволяють провести економічне, соціологічне дослідження, вивчити думку.

Ануїтет -(від лат. annuitas — щорічний платіж) - одне із видів термінової державної позики, за якою щорічно виплачуються відсотки, й погашається частина суми.

Ануїтет – щомісячна грошова сума визначеного кредитором розміру, яка сплачується кредитору в рахунок погашення отриманого від нього кредиту, включає в себе відсотки. У страховій справі ануїтет також означає причину щорічних виплат по страхуванню ренти чи пенсій.

Апеляція -(від лат. appellatio — звернення) - оскарження прийнятих постанов, рішень, особами яким вона шкодить чи котрі сприймають їх як несправедливі, протизаконні. Апеляція подається в інстанцію, вищу стосовно тієї, яка її ухвалили.

Арбітраж -(від франц. arbitrage) - спосіб владнання суперечок шляхом їх звернення до незалежних арбітрів, виконуючих роль судей-экспертів. Арбітрів обираються самі сторони які сперечаються, або призначаються згідно закону.

Асоціація -(від лат. associatio — зєднання) - добровільне обєднання фізичних і юридичних осіб із метою взаємного співробітництва за збереження самостійності і незалежності тих хто входить у обєднання членів. Асоціація представляє найбільш «м`яку» форму об`єднання, співдії, взаємодопомоги економічних субєктів.

Аудиторська служба — організації (чи окремі посадові особи), які перевіряють стан фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій.

Аукціон -(від лат. auctio - продаж з публічного торгу) - прижився для окремих видів товарів у вигляді публічного торгу, проведеного в заздалегідь встановленому місці й у заздалегідь означену годину з правом попереднього огляду товарів. Товар з аукціону продається поодинокими зразками чи партіями (лотами) тому покупцю, який запропонує найвищу ціну. Торг триває до того часу, поки що не названа найвища ціна. Це англійський аукціон. При голландському аукціоні торг починається з дуже високою ціни, і ведеться від її зниженням, доки знайдеться покупець, згоден купити по оголошеної ціні. Добровільний аукціон проходить за ініціативою власника товару.


Б

База -(від франц. base, грецьк. basis) - економічні дані, показники, які стосуються певного періоду часу (базисного року), використовується як підстава для перевірки іншими аналогічними показниками.

Баланс -(від франц. balance - ваги) - кількісне співвідношення, що складається з двох частин, і вони рівні, оскільки представляють надходження і витрати однієї і тієї ж кількості грошей і товару. Наприклад, за однакової кількості експорту й імпорту товарів спостерігається баланс його виробництва та споживання протягом певного періоду часу.

Банк -(від італ. banco - лава) - фінансова організація, установа, яка надає різноманітні види послуг із грішми і цінними паперами, а також надає фінансові послуги уряду, підприємствам, громадянам і одне одному. Банки випускають, зберігають, видають у кредит, купують і продають, обмінюють гроші й цінні папери, контролюють рух коштів. Розрізняють два основних види банків: а) центральний банк - головний державний банк країни, наділений особливими правами. Центральний банк покликаний регулювати грошове звернення до країні, здійснювати грошову емісію, регулювати кредит і Міжнародний валютний курс, контролювати діяльність комерційних банків, зберігати резерви і запаси коштів і золота. б) Комерційний банк.

Банк — кредитно-фінансова установа, яка залучає й нагромаджує вільні грошові кошти підприємств та організацій (усіх видів власності), населення (пасивні операції), а також здійснює емісію грошей (випуск їх в обіг), випуск цінних паперів, кредитування народного господарства й населення, надання різноманітних позик на умовах платності, зворотності й терміновості (активні операції).

Банк - фінансова організація, установа, що проводить різноманітні види операцій з грошима і цінними паперами і надає фінансові послуги уряду, підприємствам, громадянам і один одному.

Банк інвестиційний - спеціалізований банк, провідний інвестиційну політику за допомогою придбання акцій промислових корпорацій. Ресурси банку формуються за рахунок продажу власних акцій. Особливість інвестиційних банків полягає в тому, що вони не спеціалізуються на прийомі внесків населення.

Банк іпотечний - спеціалізований комерційний банк, що займається видачею іпотечних кредитів, тобто кредитів під заставу нерухомості або на придбання нерухомості. Кредити іпотечного банку носять довгостроковий характер.

Банк ощадний - спеціалізований банк, основна діяльність якого полягає в проведенні операцій по прийому (на зберігання) і видачі внесків, кредитуванні населення, громадян.

Банк споживчого кредиту - банк, спеціалізований на видачі споживчих кредитів населенню.

Банк-емітент (Issuing Bank) - банк, що випускає фінансове зобов'язання. У міжнародній торгівлі фінансові зобов'язання банків представлені акредитивами, банківськими гарантіями, поручительствами або ж деякими іншими зобов'язання.

Банк-емітент - банк, який за дорученням наказодавця акредитива або від власного імені відкриває акредитив на користь бенефіціара.

Банк-кореспондент - банк, який на підставі кореспондентської згоди виконує доручення інших банків по платежам і розрахункам через спеціально відкриті рахунки або через рахунки банка-кореспондента в інших банках.

Банк-кореспондент – банки в різних містах чи країнах, між якими існує домовленість про взаємовигідне обслуговування клієнтів.

Банк-ремітент (Remitting Bank) - банк, якому експортер передає відвантажувальні документи на інкасо, доручає випуск інкасового доручення і відправлення документів у банк, що представляє.

Банківська система -сукупність різних видів взаємозалежних банків та інших кредитних установ, які діють у рамках єдиного фінансово-кредитного механізму.

Банківська таємниця – інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту.

Банківський день -години робочого дня банку, протягом яких здійснюються платіжні операції, що датуються цим числом, звичайно з 10 до 16 годин.

Банківський капітал -грошовий капітал, залучений банком із джерел, які використовуються для виконання банківських операцій, та який утворює фінансові ресурси банку. Власний капітал банку (рівний сумі акціонерного і резервного капіталу) представляє собою частину банківського капіталу, вкладену власниками (акціонерами) банку.

Банківський переказний вексель - безумовний письмовий наказ, адресований однією стороною (трасантом) іншій (трасату), який зобов'язує останнього сплатити певну суму грошей третій стороні (ремітентові) у певний час в майбутньому. Б.п.в. називають ще комерційною траттою. Він стає іно-земним перевідним векселем, коли трасант і трасат є громадянами різних країн.

Банківський термінал - термінал, який забезпечує виведення інформації на стандартні банківські бланки. Див. також Банківський автомат-касир.

Банківський трест - форма об'єднання, за якою капітали банків, що входять до нього, об'єднуються і діяльність їх підпорядковується єдиній владі. Виникає внаслідок поглинання одним банком-гігантом своїх конкурентів або злиття кількох банків. Такі форми є типовими для СІНА й Великобританії.

Банківський чек – паперовий розрахунковий документ установленої форми, що містить нічим не обумовлене письмове розпорядження чекодавця платнику про сплату чекодержателю зазначеної в ньому суми коштів протягом установленого строку.

Банківські асоціації - об'єднання приватних банків як за територіальною ознакою, так і за спеціалізацією. Б. а. створюються з метою захисту їх фінансових інтересів, зокрема забезпечення найбільш сприятливих для банків законодавчих норм, уніфікації правил проведення банківських операцій і здійснення контролю за їх виконанням тощо. Б. а. здійснюють функції інформаційних центрів.

Банківські депозити (латин. depositum-річ, віддана на схов) - вільні грошові вклади юридичних і фізичних осіб, якими банк може розпоряджатись протягом певного часу за сплату їх власникам винагороди - визначену угодою частку процентів від суми вкладів.

Банківські депозити - внески, грошові кошти, що вносяться до банок у вигляді внесків, по яких банк виплачує відсотки.

Банківські інвестиції (нім. Investition, від латин. investio - одягаю, наділяю) - вкладання банками своїх вільних коштів на тривалий термін в облігації державних позик, акції акціонерних компаній та інші прибуткові цінні папери

Банківські кредити - грошова позика, що видається банком на певний термін на умовах поворотності і оплати кредитного відсотка.

Банківські монополії - найбільші державні і міждержавні банки та їх об'єднання, що домінують у проведенні банківських операцій і на цій основі отримують монопольне високі прибутки (картелі, синдикати, консорціуми, концерни, трести).

Банківські об'єднання - добровільні об'єднання банків (синдикати, консорціуми) з метою спільного здійснення великомасштабних проектів, глобальних програм, у т. ч. значні міжнародні кредити. Такі Б.о. здійснюють політику єдиних процентних ставок, рівних умов одержання кредитів і широкого кола банківських послуг.

Банківські операції - операції банків щодо залучення коштів, надання кредитів, випуску в обіг і вилучення з нього грошей, розрахункового обслуговування клієнтури і виконання її доручень. Розрізняють активні і пасивні Б.о. Пасивні операції спрямовані на утворення банківських ресурсів шляхом емісії, акумуляції тимчасово вільних коштів, резервів державного бюджету тощо. У цих операціях банки виступають позичальниками, а клієнти- кредиторами. До активних операцій належать операції з розміщення, вико-ристання ресурсів для короткострокового і довгострокового кредитування, а також для фінансування капітальних вкладень. У активних операціях банки виступають у ролі кредитора, а клієнти - в ролі позичальників.

Банківські операції -проведені банками операції з залучення та розміщення коштів, цінних паперів, здійснення розрахунків. Розрізняють: а) активні операції; б) пасивні операції.

Банківські офшорні зони - світові фінансові центри, котрі володіють географічною і юридичною екстериторіальністю і використовуються їх учасниками для проведення банківських операцій з нерезидентами на умовах, відмінних від наявних на внутрішньому національному ринку капіталів. Хоч Б.о.з. є різновидом офшорних зон, вони все ж мають ряд відмінностей. Прове-дення операцій тут, у більшій мірі, підпадає регулюванню. Учасники їх повністю не звільняються від оподаткування. Їм, як правило, заборонені операції з цінними паперами. Однак у зонах не діє ряд обмежень і правил, установлених для інших учасників операцій на внутрішньому ринку капіталів. Зокрема, на депозити не поширюється вимога щодо резервування, не встановлюється і кількість достатнього капіталу та інші банківські нормативи. Учасники Б.о.з. звільняються від обов'язкових внесків у фонди захисту банківських вкладів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)