АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні джерела 2 страница

Читайте также:
  1. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  2. IX. Карашар — Джунгария 2 страница
  3. IX. Карашар — Джунгария 3 страница
  4. IX. Карашар — Джунгария 4 страница
  5. IX. Карашар — Джунгария 5 страница
  6. IX. Карашар — Джунгария 6 страница
  7. IX. Карашар — Джунгария 7 страница
  8. IX. Карашар — Джунгария 8 страница
  9. IX. Карашар — Джунгария 9 страница
  10. Августа 1981 года 1 страница
  11. Августа 1981 года 2 страница
  12. Августа 1981 года 3 страница

Банківські ресурси - сукупність коштів, які є в розпорядженні банків і використовуються для кредитних та інших операцій. Характер джерел Б.р., їх структура і рух залежать від спеціалізації банків. Джерелами Б.р. Націо-нального банку України є власні кошти, грошові резерви державного бюджету, тимчасово вільні кошти підприємств та організацій, а також емісія грошей. Б.р. комерційних банків складаються з власних коштів й тимчасово вільних коштів клієнтів, яких вони обслуговують. Власні кошти банків складаються зі статутного й резервного фондів та прибутку, що є у їхньому розпорядженні до розподілу.

Банківська гарантія (Bank guarantee) - зобов'язання банку перед бенефіціаром здійснити платіж на його користь у межах зазначеної суми коштів у випадку, якщо третя сторона (контрагент бенефіціара) не виконує свого зобов'язання перед бенефіціаром, або внаслідок інших подій, що відбулися/не відбулися (гарантійного випадку). У міжнародній практиці часто зустрічається схема з "підтвердженою" гарантією. У "підтвердженій" гарантії бере участь інший банк. Цей банк (банк-контргарант) запитує (ініціює) інший банк (банк-гарант) випустити гарантію на користь бенефіціара проти його контр-гарантії на користь банку-гаранта. Див. форми банківських гарантій: Безумовна, Умовна. Див. вид банківської гарантії: Гарантія повернення авансового платежу, Гарантія повернення кредиту, Гарантія виконання зобов'язань, Гарантія платежу,Тендерна Гарантія.

Банківська гарантія - поручительство банка-гаранта за свого клієнта в тому, що банк бере на себе зобов’язання перед юридичними або фізичними особами виконати за свій рахунок платежі, своєчасно не оплачені клієнтом.

Банківський автомат самообслуговування (банкомат) — програмно-технічний комплекс, що дає змогу Держателю ПК здійснити самообслуговування за операціями одержання грошей у готівковій формі, внесення їх для зарахування на відповідні рахунки, одержання інформації щодо стану своїх рахунків, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього комплексу.

Банкірські доми - приватні банківські підприємства, що належить одному або групі банкірів, об'єднані в товариства з необмеженою відповідальністю. Значного поширення набули останнім часом. Б.д. розвивають сферу діяльності: активно займаються емісією, біржовою спекуляцією. Створюючи банківські консорціуми, вони отримують засновницькі прибутки, управляють довірчими фондами, здійснюють торговельні операції з золотом та сировинними товарами, а також проводять проектно-консультативні, підрядні й посередницькі операції. Здійснюють страхування життя та надають багато інших видів послуг.

Банківський автомат-касир - один із видів електронного термінального обладнання, з'єднаного з банківським комп'ютером. Цей автомат призначений для самостійного здійснення клієнтом грошових і розрахункових операцій. Встановлюється у торгових центрах, аеропортах, на вулицях, а також у приміщеннях банку. Приводиться в дію за допомогою спеціальної карточки з магнітним кодом і набору на клавіатурі секретної комбінації цифр.

Банківський акцепт - вид банківської операції з векселем, який акцептується (гарантується) комерційним банком. Це значно підвищує його надійність і ліквідність. Після акцептування вексель може бути реалізований без особливих труднощів на ринках короткострокового кредиту. Див. також Акцептування банківське.

Банківський вклад (депозит) - вклади, що надходять у банк від вкладника на умовах повернення і платності. Відносини банку і вкладника щодо Б. в. регулюються відповідними договорами. Юридичні особи не мають права перераховувати кошти, що перебувають на Б.в., іншій особі. Існують Б.в. завимогою, коли вклад видається відповідно до договору за першою вимогою вкладника, і строковий - вклад на умовах договору повертається після певного терміну. Банк, окрім того, виплачує вкладникові як винагороду проценти у розмірах, передбачених угодою.

Банківський день - період робочого часу банку, протягом якого проводяться розрахункові операції з клієнтами банку і позначаються (датуються) цим числом.

Банківський капітал - загальна сума капітальних нагромаджень банку, одержана з різних джерел, яка використовується банком для ведення банківських операцій. Він складається з власного капіталу, створеного за раху-нок акціонерного й резервного капіталів, що становить частину Б.к. його власників (акціонерів), а також залученого капіталу - позичкових (кредитних) сум, одержаних від інших банків під проценти для збільшення оборотних сум.

Банківський картель - об'єднання великих банків з метою розподілу сфер діяльності (погодження єдиної політики щодо встановлених процентних ставок і виплати дивідендів, умов кредиту тощо). Здійснюється на підставі ук-ладених між собою угод. Умови угоди тримаються, як правило, у таємниці. Забезпечується повна фінансова незалежність 1 самостійність діяльності його учасників.

Банківський консорціум (латин. consortium- співучасть, спільність) - добровільне об'єднання комерційних банків під егідою великого банку для поєднання капіталів і спільних зусиль з метою розв'язання великомасштабних кредитно-фінансових програм, реалізації спільної політики та утвердження на фінансово-кредитному ринку. До Б.к. можуть входити банки з різними розмірами статутних і оборотних коштів. Члени консорціуму зберігають юридичну й фінансову самостійність.

Банківський контроль - контроль, який здійснює Національний (Центральний) банк держави щодо валютних, кредитних, фінансових, роз-рахункових та інших операцій, які здійснюються банківсько-фінансовими та іншими підприємницькими структурами. Б.к. є частиною загальнодержавного контролю. В Україні ці функції виконує Національний банк.

Банківський концерн -Див. Концерн банківський.

Банківський кредит — кредит, що надається банками, спеціальним кредитно-фінансовими установами функціонуючим підприємцям та іншим позичальникам у вигляді грошових позик.

Банківський кредит - сума тимчасово вільних грошових коштів, яка надається банком з умовою повернення на певний період клієнтам для цільового забезпечення (підтримки) підприємницьких програм (операцій). Кредитування здійснюється на підставі кредитних договорів між банком і клієнтом, де обумовлюються взаємні зобов'язання і відповідальність сторін. Б.к. можуть бути загальними (звичайними) і пільговими. За строками сплати: короткостроковими (до 1 року), середньостроковими (до 5 років) і довгостро-ковими (понад 5 років). Банки не дозволяють клієнтам використовувати Б.к. не за призначенням. Кредити, як правило, видаються кредитоспроможним клієнтам під заставу.

Банківський нагляд - 1. Контроль за діяльністю банків з боку центральних банків. В Україні органом банківського регулювання і відповідного нагляду є Національний банк України, який стежить за дотриманням банківського законодавства, нормативних актів, обов'язкових нормативів. Головною метою нагляду є підтримання стабільності банківської системи, захисту інтересів вкладника і кредиторів. Національний банк України встановлює обов'язкові для усіх кредитних організацій правила проведення банківських операцій, бухгалтерського обліку, складання й подання бухгал-терської і статистичної звітності. 2. Контроль відповідної кредитної організації за витрачанням банківського кредиту дебітором.

Банківський переказ - 1. Одна із форм міжнародних розрахунків, які здійснюються шляхом платіжних доручень банку виконати певні платіжні операції. За наявності особливої міжбанківської домовленості ця операція може здійснюватись банківськими чеками або іншими платіжними документами. При виконанні переказних операцій банк керується конкретними вказівками, зазначеними у платіжному дорученні, яке пересилається, як правило, електронною поштою. 2. Переказування банком певної суми грошей з рахунку переказодавця за його дорученням.

Банкір (нім. Bankier, Bank) - власник банку або його керівник (один із ке-рівників) чи власник грошового капіталу, який веде банківську справу і здійснює банківські операції.

Баланс - система показників, що характеризують на певну дату в грошовому вираженні стан засобів виробництва як за складом (актив), так і за їхніми джерелами, цільовим призначенням і строком повернення (пасив).

Банкноти (англ. banknote, нім. Banknote) - банківський білет, кредитні знаки грошей різної вартості, які випускаються центральними банками держав як засіб обігу та платежу. Щоб утримати стабільність курсу грошової одиниці й фінансової системи, Б. повинні бути забезпечені золотим запасом, коштовними металами, іноземною валютою, іншими активами національного банку. Б., вперше випущені в 1694 р. англійським банком, забезпечувались золотом і векселями. Потім емісійні банки вільно міняли їх на золото. На початку світової економічної кризи 1929-1933 рр. цей обмін був припинений. Інша назва - банківські білети.

Банкнотний обіг -Див. Обіг банкнотний.

Банкнотно-монетний двір національного банку України - спеціалізоване підприємство Національного банку України, яке друкує паперові гроші, цінні папери, карбує монети. Банкнотна фабрика Національного банку України відкрита у 1994 р. Вона виготовляє всі українські банкноти. Окрім паперових грошей, тут друкують акції, приватизаційні, депозитні, ощадні та інші сертифікати, чеки, акцизні й поштові марки. Виготовляє взагалі продукцію, що потребує високого ступеня захисту.

Банко (від італ. banco - лава) - ціна, курс, за яким банк здійснює купівлю-продаж цінних паперів.

Банкомат -апарат для видачі готівки по кредитній картці. Встановлюється у великих магазинах, на вокзалах, та на вулицях. Видає гроші при ідентифікації власника пластикової розрахункової карти через комп’ютерну мережу, пов’язану з розрахунковим центром банку.

Банкомат (ATM, Automatic Teller Machine) - програмно-технічний комплекс, який дає можливість держателю платіжної карти виконати наступні операції самообслуговування при введенні ПІН-коду.

Банкомат (ATM, Automatic Teller Machine) - програмно-технічний комплекс, який дає можливість держателю платіжної карти виконати наступні операції самообслуговування при введенні ПІН-коду: отримати готівкові грошові засоби; внести грошові засоби для зарахування на відповідний рахунок; отримати інформацію про стан рахунку; змінити ПІН-код; виконати ряд інших операцій, які передбачені функціональними можливостями банкомату.

Банкрут (від італ. bancarotto - неплатоспроможний боржник) - офіційно визнана неплатоспроможною юридична або фізична особа. Оголошується у тому разі, коли сума боргу перевищує задокументовану вартість рухомого й нерухомого майна.

Банкрутство (від італ. bancarotto)- 1. Фінансова неспроможність боржника. Неможливість сплатити боргові зобов'язання за браком коштів. Платіжна неспроможність, фінансовий крах. Юридична чи фізична особа оголошується банкрутом тоді, коли сума заборгованості, пред'явлена боржникові до сплати або несплаченої у строк, перевищує задокументовану вартість рухомого чи нерухомого майна. Б. може бути добровільним, пов'язаним із заявою до суду боржника; примусовим - при зверненні до суду кредиторів. Майно банкрута продається з аукціону або здається в оренду чи переходить в акціонерну власність. 2. Переносно-неспроможність, крах планів, політична поразка, нездатність виконати взяті зобов'язання.

Банкрутство – визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Баранта (тюрк.-розбійник, набіг) - примусове, свавільне захоплення майна з метою примусити його власника сплатити (відшкодувати) заподіяні раніше збитки, задовольнити вимоги особи, яка вчинила Б. Кваліфікується як злочин.

Банківське право - сукупність правових норм, що регулюють діяльність банків, їх взаємовідносини з клієнтами (організаціями і громадянами), яких обслуговують банки.

Банкнота — банківський білет; грошові знаки, що випуска ються в обіг центральними емісійними банками держав як засіб грошового обігу й платежу.

Банкрутство - нездатність боржника платити за своїми зобов'язаннями, повернути довгі у зв'язку з відсутністю у нього грошових коштів для оплати. Банкрутство фірм виникає найчастіше у зв'язку з тим, що протягом тривалого часу їх витрати перевищують доходи за відсутності джерела покриття збитків.

Бар'єр митний - дії державних органів щодо обмеження напливу імпортних товарів на внутрішній ринок шляхом підвищення митних зборів на ці товари з метою підтримки вітчизняного товаровиробника або обмеження ввезення часом некорисних для споживання товарів (алкогольні напої, тютюнові вироби, неефективні види обладнання).

Барометр економічний - система економічних показників, що відображають стан кон'юнктури ринку й дають можливість скласти прогноз його розвитку на близьку чи довгострокову перспективу для ринків товарів, цінних паперів і послуг.

Барометр інвестиційний - система фінансово-економічних, соціальних та політичних факторів, що відображають стан інвестиційного ринку. Характеризує фактори, які впливають на зміну його кон'юнктури, на співвідношення попиту й пропозиції і дають змогу прогнозувати подальший розвиток інвестиційного ринку.

Бартер (англ. barter) - прямий натуральний товарообмін на безгрошовій основі, коли визначена кількість одного чи кількох товарів обмінюється на еквівалентну за ціною кількість іншого чи інших товарів. Торгова операція, що здійснюється за схемою "товар за товар". Пропорції (оптимальні розміри) визначаються сторонами бартерної угоди. Застосовується в період низького рівня (нестабільності) розвитку економіки, слаборозвинутих товарно-грошових відносин, зростання інфляції та несталості валюти. Використання бартерних операцій дає можливість уникнути можливих збитків, спричинених інфляційними процесами, або зменшити їх.

Бартерна біржа - товарна біржа, на якій здійснюються натуральні, товарообмінні безгрошові операції. Тут відбувається обмін товарами народного споживання, продукцією виробничого призначення. Б.б. виникають в умовах ненадійності фінансово-грошової системи, наявності та розвитку інфляційних процесів, значного товарного дефіциту, низького рівня платоспроможності учасників товарообмінних операцій в умовах дефіциту продукції. Б.б. є перехідною формою біржі, яка виражає розвиток ринку товарів за відсутності вільного ціноутворення. З поліпшенням економічного стану держави і відповідної державної політики Б.б. перетворюється у звичайну товарну біржу.

Бартерна операція - товарообмінна двостороння дія, у якій сторони обмінюються еквівалентно товарами (послугами) без грошових розрахунків - без участі грошей.

Бартерна угода (англ. barter transaction)-угода, яка передбачає прямий натуральний збалансований безгрошовий товарообмін у міждержавних операціях, а також між організаціями, підприємствами в самій державі на еквівалентних засадах. Б.у. властиві періоду нерозвинутих або малорозвинутих товарно-грошових відносин. Основним ціновим мірилом еквівалентного товарообігу виступають світові ціни (при зовнішньоекономічних операціях) або опосередковані чи договірні ціни внутрішнього ринку. Такі угоди, з одного боку, сприяють розвиткові зовнішньоторговельного обігу і наповнення ринку товарами, з другого - стримують його обмеженням обсягів і номенклатури угод. Водночас вони гальмують грошовий обіг і наповнення бюджету.

Безакцентні платежі - платежі, які здійснюються списанням (вилученням) коштів з розрахункового (поточного) рахунку платника без його згоди, на підставі документів, поданих банкові постачальником. Операції з Б.п. виконуються банком того самого дня, коли надходять рахунково-платіжні вимоги від постачальників. У разі нестачі коштів на рахунках платників оплата відбувається в міру надходження коштів з урахуванням черговості платежів.

Безвалютний обмін - у міжнародних товарообмінних операціях - надання послуг для здійснення великомасштабних робіт (будівельних, монтажних) без участі валюти як засобу платежу. Див. також Бартерна угода.

Безготівкові гроші - 1. Гроші юридичних або фізичних осіб на розрахункових рахунках у банках, що використовуються як засіб платежу для оплати торговельних операцій чи при здійсненні інших платежів, взаємороз-рахунків без участі готівкових грошей. 2. Кредитні картки, "пластикові" гроші, чеки, векселі.

Безготівкові гроші -гроші, кошти банківські рахунки, які використовуються як оплата, взаємних розрахунків у вигляді перерахувань з одного рахунку на інший.

Безготівкові розрахунки - форма грошового обігу, за якою зберігання і рух грошових коштів здійснюється без готівкових грошей - шляхом перерахування грошових сум з рахунку платника на рахунок отримувача або шляхом взаємного зарахування сум безготівковим шляхом. Безготівкові двосторонні розрахунки прискорюють оборот коштів, спрощують облік, зменшують витрати обігу. Всі Б.р. здійснюються банками. Основними видами платіжних документів є платіжні вимоги та доручення, чеки, акредитиви. Б.р. здійснюються як юридичними і фізичними особами між собою, так і окремо між юридичними та фізичними особами (усіх форм власності). У розвинутих країнах Б.р. становлять переважну більшість усіх фінансових. комерційно-підприємницьких розрахунків.

Безготівкові розрахунки – перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Безвідзивний акредитив (Irrevocable Letter of Credit) - акредитив, що не може бути змінений чи анульований банком- емітентом без попереднього повідомлення бенефіціара й одержання його згоди на зміну чи ануляцію акредитива.
Безумовна гарантія (Demand Guarantee) - форма банківської гарантії, при якій банк-гарант видає зобов'язання бенефіціару здійснити платіж на його користь у розмірі визначеної суми при настанні гарантійного випадку проти простої вимоги бенефіціара про оплату йому цієї суми.

Безвідкличний акредитив - акредитив не може бути змінений або анульований наказодавцем в односторонньому порядку (без згоди бенефіціара).

Безвідкличний акредитив - акредитив не може бути змінений або анульований наказодавцем в односторонньому порядку (без згоди бенефіціара).

Бенефіціар1) особа (фізична, юридична), яка є одержувачем доходу чи платежу; 2) особа (фізична, юридична), на користь якої здійснюють довірчі функції та якій належить дохід від трастової діяльності (якщо трастові відносини здійснюють на користь самого довірителя, то поняття «бенефіціар» та «довіритель» збігаються); 3) одержувач доходу за страховим полісом; 4) одержувач коштів за платіжним дорученням; 5) особа, на користь якої виставлено акредитив чи надається гарантія; 6) юридична або фізична особа, на користь якої здійснюють довірчі функції та яка є одержувачем доходу чи платежу за векселем.

Бенефіціар (Beneficiary) - Особа, на чию користь видається банківське фінансове зобов'язання: продавець, кредитор й ін.

Бенефіціар – особа, для якої призначений грошовий платіж, одержувач грошей.

Бізнес -(від анг. business - справа, підприємництво) - ініціативна економічна діяльність, здійснювана за рахунок власних чи позикових коштів та на свій ризик і під свою відповідальність, яка має на меті отримання прибутків і розвиток власної справи. Бізнес у невеликих масштабах на малих фірмах називають малим.

Бізнесмен -підприємець, особа що займається власним бізнесом, має свою справу з одержанням прибутку чи іншої вигоди.

Бізнес-план -план, програма здійснення бізнес-операцій, дій фірми, яка містить відомості про фірму, товари, його виробництво, ринки збуту, маркетингу, організації операцій та їхньої ефективності.

Біржа -(від нім. burse, лат. bursa - гаманець) - регулярно функціонуючий, організаційно оптовий ринок однорідних товарів, що полягають у домовленостях купівлі-продажу великих партій товару. Біржа, граючи роль посередника у операціях, сприяє встановленню контактів між продавцями і покупцями товару та формування оптових ринкових цін у вигляді біржових торгів.

Біржовий курс -продажна, ринкова ціна цінних паперів, що настає на біржі внаслідок торгів.

Бланк (від фр. blanc - білий) - 1.Друкована стандартна форма документа, що заповнюється конкретними даними. 2. Лист ділового паперу зі штемпелем певної установи, організації з поштовими, банківськими та іншими реквізитами. Після заповнення набуває значення ділового документа.

Бланк-ваучер - бланк, що містить дані про повне виконання зобов'язань щодо торговельних операцій. Він є додатком до рахунку постачальника.

Бланк-вексель - вексель, у якому на відміну від загальноприйнятих реквізитних форм відсутні окремі реквізити, конкретизовані зобов'язання. Напр., дата виписки, сума, окремі підписи-підтвердження тощо. Застосовується між сторонами угоди, які мають високий ступінь взаємодовіри.

Бланковий запис - напис на звороті цінного паперу, який засвідчує передачу векселя іншій особі з правом стягнення у разі необхідності зазначеної у векселі суми на користь особи, якій передається цей вексель. Див. також Індосамент.

Бланковий кредит - кредит, який надається банком без обов'язкового еквівалентного забезпечення покриття кредиту товарно-матеріальними цінностями або цінними паперами. Б.к. користуються в основному стабільні, дисципліновані клієнти, які мають довготривалі ділові стосунки з банком, довіряють йому свої фінансові операції та мають високу платоспроможність. Процент по Б.к. диференційований. У вигляді Б.к. надаються позички на тимчасове поповнення власних оборотних коштів, пролонгування незабезпеченої заборгованості позичок на проведення термінових високоприбуткових комерційних операцій.

Бланковий кредит -кредит без забезпечення цінними паперами чи матеріальними цінностями. Їм користуються клієнти, що мають тривалі ділові взаємини і які мають високу платіжеспроможність.

Бланковий індосамент (Blank Endorsement) - це передавальний напис, зроблений на зворотному боці індосованого документа, у якому не зазначено, за наказом якої особи необхідно здійснити платіж або доставити вантаж. Бланковий індосамент на чеку являє собою тільки підпис індосанта. У цьому випадку чек може бути переданий іншій особі шляхом простого вручення. Бланковий напис можна перетворити в іменний, поставивши на ній найменування особи, якій передається чек. Бланковий індосамент на векселі являє собою найменування індосанта і його підпис. Такий вексель прийнято вважати виставленим на пред'явника, і його можна передати іншій особі шляхом простого вручення або за допомогою передавального напису. Бланковий індосамент на векселі можна перетворити в повний, зробивши над передавальним написом вказівку, за чиїм дорученням передається вексель. Бланковий індосамент на коносаменті і страховому полісі являє собою печатку і підпис індосанта. Бланковий індосамент у таких випадках можна перетворити в іменний, зробивши над передавальним написом указівку, за чиїм наказом передається документ.

Бойєнт (англ. buoyant - зростання) - стан на біржових ринках, коли вна-слідок несприятливої кон'юнктури стрімко зростають ціни.

Бонус -(від лат. bonus - добрий, хороший) - додаткова винагорода, заохочення, надбавка до виплати, премія.

Борг -грошова сума, узята в борг на термін та на певних умовах, та підлягає поверненню. Особу яка має борг, називають боржником. Боргові зобов`язання, підлягають погашенню і, насамперед, називаються першочерговими боргами.

Боргове зобов’язання - документ, що видається позичальником кредитору при отриманні позики. У борговому зобов’язанні зазначаються сума кредиту і термін його погашення.

Брокер -(від англ. broker) - особа, біржовий працівник, учасник ринку, агент ринкових відносин, що виступає у ролі посередника між продавцями і покупцями товарів, цінних паперів, валюти. У ролі брокера можуть виступати окремі особи, фірми, організації.

Брокерська асоціація -офіційно зареєстроване біржею об’єднання брокерів - членів біржі в організацію спільного виконання доручень клієнтів.

Блок (англ. block, від фр. bloc) - 1. Угода, союз, домовленість між державами, партіями, спілками, групами людей з метою досягнення певних політичних, економічних, військових спільних цілей. 2. Групування окремих даних, матеріалів, документів, Деталей за певними ознаками.

Блок даних - порція даних, що пересилається як одне ціле між основною і зовнішньою пам'яттю комп'ютера.

Блокада економічна - система насильницьких економічних заходів, спрямованих на господарську ізоляцію блокованої країни з метою підриву її економіки шляхом порушення її торговельних зв'язків із зовнішнім світом, застосування ембарго, заходів для знецінення її валюти тощо. Б.е. часто поєднується з політичною і нерідко - з військовою.

Блокована валюта - іноземна валюта на рахунках банків, операції з якою (обіг, продаж, обмін) заборонені чи обмежені органами державної влади країни, національним банком. До Б. в. не належать кошти на банківських рахунках, що мають обмежений режим використання (кліринговий рахунок, рахунок ці-льового призначення).

Блокування рахунків - позбавлення органами державної влади юридичних або фізичних осіб права користування власними банківськими рахунками, здійснювати банківські операції. Б.р. застосовується як економічна санкція до певних клієнтів, у т. ч. й до представників зарубіжних країн, у вигляді валютних та кредитних обмежень з повним або частковим блокуванням рахунків.

Брокерська фірма -офіційне об’єднання кількох брокерів, брокерське представництво біржі чи банку, брокерська асоціація, створене задля об’єднаного надання посередницьких послуг під час проведення торгових, біржових операцій.

Брутто -(від італ. brutto - грубий) - вага товару разом із тарою і упаковкою.

Бюджет -(від анг. budget - сумка) - має офіційну силу, визнаний чи прийнятий розпис, таблиця, відомість прибутків і витрат економічного суб’єкта за певний період, зазвичай протягом року. Найчастіше бюджет складається для обліку кількості наявних і витрачених коштів та його взаємної відповідності. Бюджет є основним інструментом перевірки збалансованості, відповідності надходження і витрат економічних ресурсів. Залежно від економічного суб’єкта, стосовно коштів з яких складається бюджет, розрізняють державний, регіональний, місцевий (муніципальний), сімейний (споживчий) бюджети. Правомірно говорити про бюджети підприємства, фірми, у вигляді складеного балансу прибутків і витрат.

 

В

Ва-банк -дія, пов’язана з великим ризиком.

Вакансія -(від лат. vacans - пустуючий) - наявність незайнятого робочого місця, посади, на яку може бути прийнятий новий працівник.

Валідність -(від франц. valide - законний, дійсний) - стосовно вихідної статистичної інформації, яка використовується у економічних дослідженнях: надійність інформації, відсутність у ній помилок через неточності обраної методики збору даних.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) -одне з найважливіших показників, виражає обчислену в ринкових цінах сукупну вартість кінцевих продуктів (продукції, товарів та послуг), створеного протягом року всередині країни.

Валовий дохід -обчислений в грошах сумарний річний дохід підприємства, фірми, отриманих у результаті виробництва й продажу продукції, товарів, послуг. Валовий дохід окреслюється різницею між грошовою виручкою від продажу товару і матеріальними витратами його виробництва. Валовий дохід дорівнює сумі заробітної плати і чистого доходу (прибутку).

Валовий національний продукт (ВНП) -одне із дуже поширених узагальнюючих макроекономічних показників, що становить обчислену в ринкових цінах вартість виробленого країною протягом року кінцевого (готового) продукту. У ВНП включається вартість продукту, створеного як у самій країні, так і за кордоном з використанням факторів виробництва, що належать самій країні.

Валовий оборот -суммарная стоимость всего объема продукции, произведенной предприятием за определенный период времени, чаще всего за год. Включает не только незавершенное производство, но и внутренний оборот предприятия, выполнение работ производственного характера.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)