АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Неокейнсіанство

Читайте также:
  1. Виникнення і розвиток Економічної теорії
  2. ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ
  3. Загальна характеристика кейнсіанства
  4. Загальна характеристика неокласицизму
  5. Засади марксистської політекономії
  6. Зростання нерівності доходів
  7. Кафедра політичної економії
  8. Лекція 3. Еволюція кейнсіанства. Теорії посткейнсіанства і нового кейнсіанства
  9. Розділ 3. Теорії міжнародної економічної інтеграції
  10. ТЕМА 1. ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ.
  11. Характеристика сучасного стану розвитку теорії міжнародної торгівлі.

Неокейнсіанство пов’язане, зокрема, з діяльністю анг­лійських вчених Роя Харрода (1900—1978) і Миколи Калрода (1908—1986).

Неокейнсіанці багато в чому пішли далі свого вчителя. Якщо у Кейнса втручання держави розглядається як спорадичне, то в неокейнсіанців як постійне. Кейнс практично відсторонюється від змін, внесених науково-технічним про­гресом. У неокейнсіанців вплив НТП включений до аналізу економічних процесів. Неокейнсіанці наполягають на фор­сованих державних вкладеннях у наукові дослідження, нову техніку, а також на проведення активної політики струк­турної перебудови господарства у зв’язку з досягненнями науки і техніки.

У неокейнсіанській моделі поряд із мультиплікатором істотну роль відіграє акселератор. Акселератор виражає відно­шення приросту інвестицій до зумовленого ним приросту до­ходу. Величина акселератора V виражається формулою:

V = I / Y,

де I — інвестиції; Y — дохід.

Ідея акселератора виходить з висунутого ще в 10-ті роки XX бі. французьким економістом Альбертом Афтальйоном (1874—1956) принципу: кожен приріст доходу викли­кає більший (у відсотковому виразі) приріст сукупних інве­стицій, індукованих цим приростом доходу. Нобелівський лауреат Д. Хікс об’єднав ідеї мультиплікатора й акселера­тора в рівнянні національного доходу:

Yt = At + (1/1 – K)Yt-1 + V(Yt- 1 – Yt-2),

де А t — автономні інвестиції; Y — національний дохід (відповідно в період t, t-1, t-2).

Залежно від співвідношення мультиплікатора й акселе­ратора динаміка національного доходу може бути рівномір­ною або циклічною.

Неокейнсіанці стоять у джерел так званих теорій еконо­мічного зростання.

Одна з перших теорій економічного зростання належала Рою Форбсу Харроду. Він висунув її ще в 40-ві роки. Хар­род бачить основний недолік концепції Кейнса в тому, щов ній економічна динаміка розглядається тільки під кутом зору впливу нагромадження капіталу на економічну ситуацію. Харрод включає в аналіз вплив величини національного до­ходу на розмір інвестицій; він досліджує відношення зрос­тання зайнятості робочої сили, доходу на душу населення і наявного капіталу. Він запровадив поняття «коефіцієнт ка­піталу», що відображає капіталомісткість національного до­ходу. Критерій капіталомісткості Харрод використовує, ана­лізуючи вплив технічного прогресу на економіку. Одні інно­вації, знижуючи витрати праці, збільшують витрати капіта­лу в його речовинній формі; інші, навпаки, дають можливість заощаджувати речовинний капітал, але спричиняють додат­кові витрати живої праці. Ці зміни співвідношень витрат зумовлюють істотні зрушення і на ринках праці та засобів виробництва. Харрод запропонував систему з трьох рівнянь динаміки, кожне з яких відображає особливий тип еконо­мічного зростання: фактичне зростання, гарантоване зрос­тання (яке відповідає очікуванням підприємців) і потенцій­но можливе зростання (зумовлене обсягом наявних ресурсів).

Інший варіант теорії зростання розробив американський неокейнсіанець Євсій Дейвід Домар (нар. 1914 р.). Пого­джуючись із Кейнсом у тому, що інвестиції створюють дохід, який збільшує попит, Домар акцентує увагу на тому, що одночасно інвестиції ведуть до зростання пропозиції товарів. Основна проблема полягає в тому, щоб визначити обсяги інвестицій, які забезпечують зростання доходу, бо це дорів­нює збільшенню пропозиції товарів внаслідок збільшення виробничих потужностей. Зайнятість при цьому розгля­дається як функція відносин доходу до виробничих потуж­ностей. Домар запропонував «головне рівняння зростання», у якому фігурує «темп урівноваженого зростання» — темп приросту інвестицій, за якого врівноважується приріст про­позиції та попиту на товари. На відміну від Р. Харрода Є. До­мар включає до аналізу мінливу в ході розширень вироб­ництва місткість ринку.

З критикою кейнсіанських моделей Р. Харрода і Є. До-мара виступив американський економіст Роберт Солоу (нар. 1924 р.), відзначений згодом Нобелівською премією за внесок у теорію економічного зростання. Використовую­чи апарат диференціальних рівнянь, Солоу створив модель економічної динаміки. У центрі його уваги — заміщення праці речовинним капіталом. За Солоу, у тривалій перспек­тиві за відсутності технічного прогресу капітал, праця й обсяг виробництва зростатимуть однаковими темпами. Тем­пи економічного зростання при цьому залежать не від нор­ми заощаджень, що визначає капіталовкладення, а від про­позиції праці. Зниження трудомісткості робить зростання виробництва відносно незалежним від зростання пропозиції праці. Тому вирішальним фактором прискорення економіч­ного зростання є технічний прогрес.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)