АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види соціальної структури

Читайте также:
  1. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  2. Аналіз динаміки і структури активів і пасивів АКІБ «УкрСиббанк»
  3. Аналіз структури активів
  4. Аналіз структури операцій з цінними паперами
  5. Аналіз структури пасивів
  6. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  7. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  8. Види корпоративної соціальної відповідальності
  9. Види та методи соціальної діагностики
  10. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  11. Використання соціальної інформації

Тема: Соціальна структура суспільства

План

1. Поняття соціальної структури суспільства.

2. Види соціальної структури.

3. Основні елементи соціальної структури суспільства.

Поняття соціальної структури суспільства

Завжди було так, що люди жили колективами і групами. Спо­чатку це були родоплемінні утворення, а згодом інші, відмінні від племені утворення: міста, держави, імперії, спілки, співтовари­ства.

Об'єднання людей у колективи із самого початку не було актом доб­рої волі, дружелюбності чи взаємної симпатії. Для роду люд­ського в цілому і його окремих представників зокрема об'єднання завжди було і залишається жорсткою необхідністю. На ранніх етапах історії — це потреба протистояти природним явищам і вижити. Пізніше — це потреба протистояти формам та умовам спільного життя. Тільки спільними зусиллями люди здатні змінити їх, привести у відповідність до своїх потреб, нових сподівань та домагань.

На той факт, що еволюція людства має саме таке спрямування, одним із перших звернув увагу німецький філософ і соціолог Фердинанд Тьонніс. У 1887 р. він видав працю "Спільнота і суспільство. Дослідження комунізму та соціалізму як емпіричних форм культури", в якій стверджував, що люди живуть із собі подібними. Такою є емпірично дана форма культури.

Суспільство є складною соціальною системою, структурно організованою цілісністю, яку утворюють різні елементи, компоненти, підрозділи.

Одним із завдань соціології є з'ясування структури суспільства, здійснення наукової характе­ристики її елементів, їх взаємодії і взаємозв'язку.

Соціальна структура суспільства є частиною соціальної системи і об'єднує два компоненти – соціальний склад і соціальні зв'язки.

„Соціальний склад” – це набір елементів, які складають дану структуру.

Другий компонент являє собою набір зв'язків цих елемен­тів.

Соціальна структура суспільстваієрархічно впорядкована сукупність індивідів, соціальних груп, спільнот, організацій, інститутів, об’єднаних стійкими зв’язками і відносинами.

Соціальна структура це – свого роду „анатомія” суспільства, внутрішній устрій, який складається з відповідно розташованих, упо­рядкованих елементів, що взаємодіють між собою.

 

Види соціальної структури

Суспільство є складною соціальною системою, структурно організованою цілісністю, яку утворюють різні елементи, компоненти, підрозділи.

Вчені виділяють такі підструктури соціальної структури суспільства:

– соціально-територіальну,

– соціально-професійну,

– соціально-класову,

– соціально-етнічну,

– соціально-демографічну.

 

Соціальна структура суспільства
Соціально- територіальна підструктура Соціально-професійна підструктура Соціально-класова підструктура Соціально-етнічна підструктура Соціально-демографічна підструктура
         
Охоплює територіальні спільноти. (міське, сільське, населення агломера­цій, посе­ленські групи). Формується на підставі нерівномірності розміщення виробництва й розселення людей   Сукупності існуючих у суспільстві професійних груп і відносини між ними. Обумовлена профе­сійним розподілом праці та спеціалізацією Соціальні класи, верстви, групи, касти, стани. Виникає як результат роз’єднання людей. Відображає картину соціальної нерівності   Історичні спільноти людей — рід, пле­м'я, народ­ність, нація, етнос. Вини­кає як результат об'єднання людей терито­рією, економікою, культурою, звичаями, традиція­ми, психічними особливостями Зумовлена статтю, віком (чоло­віки, жінки, діти, молодь, особи працездатного віку, пенсіонери)

Соціальна структура ніколи не є простим описом суспільства в „горизонтальній проекції”, вона переду­сім є відображенням соціальної нерівності.

Нерівність індивідів і соціальних груп є первинною ознакою соціальної структури. В іншому разі (за рівності, тотож­ності елементів системи) відсутні підстави для твер­джень про суспільну організацію, структуру.

Со­ціальна структура суспільства в його „вертикальній проекції” — це ієрархічно організована сукупність статусів, груп, верств, класів (нерівних ресурсів, яки­ми володіє соціальна система).

Факт нерівності, як засвідчує досвід, зумовлює роз­виток і зміну соціальної структури. Нерівність людей виявляється у різних аспектах їх буття. Але не все, що різнить їх, є соціально значущим. Про соціальну нерівність йдеться тільки тоді, коли вона за якимось критерієм закріплена інституціонально як базовий принцип вертикальної класифікації людей. Наприклад, у простих (досучасних) суспільствах соціально значущими були належність до певного роду, стать, вік, що відповідно трансформувалися в ієрархію родинних, вікових і статевих груп. У сучасному суспільстві кіль­кість класифікаційних ознак істотно зросла.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)