АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічна оцінка заходів з охорони праці

Читайте также:
  1. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  2. VI. ЕКОНОМІЧНА САМОСТІЙНІСТЬ
  3. а) Міжнародний поділ праці.
  4. Адміністративно-командна економічна система
  5. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  6. Аналітична оцінка людського потенціалу в Україні та країнах світу
  7. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  8. Вартісна оцінка основних виробничих фондів підприємства
  9. Викладіть сутність вартісного методу вимірювання продуктивності праці.
  10. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ, УТИЛІЗУВАННЯ
  11. Вимоги, що пред'являються до робочих заходів.
  12. Виявлення і оцінка слідів крові

 

Річна економія підприємства від поліпшення умов та безпеки праці складаються з кількох груп показників, кожна з яких впливає на економічні показники роботи підприємства (табл. 14.2).

 

Таблиця 14.2. Структура річної економії підприємства від поліпшення умов та безпеки праці

Найменування груп показників Складові річної економії
Зменшення професійної захворюваності та випадків травматизму Економія заробітної плати. Зниження собівартості продукції. Зменшення витрат на виплати по тимчасовій непрацездатності.
Скорочення виплат на пільги і компенсації за роботу в несприятливих умовах Економія заробітної плати. Зменшення витрат на лікувально-профілактичне харчування, безкоштовне одержання молока або інших рівноцінних харчових продуктів
Зниження плинності кадрів Економія заробітної плати. Зниження собівартості продукції. Збільшення прибутку. Зменшення витрат на підготовку чи перепідготовку кадрів.
Витрати на ліквідацію наслідків аварій та нещасних випадків на виробництві. Відшкодування вартості зіпсованого устаткування, інструментів, зруйнованих будівельних споруд; рятування потерпілих; розслі-дування нещасних випадків; виплати заробітної плати і доплати за час змушеного простою; вартість ремонту зіпсованого облад-нання, підготовка та перепідготовка працівників замість вибулих внаслідок загибелі чи інвалідності.
Штрафи та інші відшкодування. Штрафи: за кожен випадок травмування, загибелі чи профзахворювання (приховування цих випадків), за недотримання норма-тивних вимог щодо безпеки праці; штрафи на працівника за порушення вимог законодавства та нормативних актів з охорони пра-ці; компенсації за час вимушеного простою через небезпеку ви-конання роботи та припинення роботи органами державного нагляду за охороною праці; штрафи, пені, виплати за недотри-мання договірних забов`язань перед іншими підприємствами; компенсаційні виплати населенню за пошкодження житлового фонду, приватного майна, забруднення довкілля; відшкодування збитків, завданих державі та іншим підприємствам наслідками нещасних випадків та аварій.

 

Розрахунок економії від зменшення рівня захворюваності чи травматизму здійснюється в такій послідовності:

  1. Визначається скорочення витрат робочого часу за рахунок зменшення рівня захворюваності (травматизму) за певний період часу:

де Д1, Д2 – кількість днів непрацездатності через захворювання чи травми, що припадають на 100 працюючих відповідно до і після проведення заходів.

Чз – річна середньо облікова чисельність працівників, осіб.

  1. Зростання продуктивності праці:

де Зв – вартість продукції, виробленої за зміну одним працівником.

Рп – вартість річної товарної продукції підприємства.

  1. Річна економія заробітної плати за рахунок зростання продуктивності за рахунок зростання продуктивності праці при зменшенні рівня захворюваності і травматизма:

де Чср – середньорічна чисельність промислово-виробничого персоналу.

Зр – середньорічна заробітна плата одного працівника з відрахуванням на соціальне страхування.

  1. Річна економія на собівартості продукції за рахунок зменшення умовно-постійних витрат:

де У – умовно-постійні витрати у виробничій собівартості річного обсягу товарної продукції.

  1. Економія за рахунок зменшення коштів на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності:

де Пд. – середньоденна сума допомоги по тимчасовій непрацездатності.

  1. Річна економія за рахунок зменшення рівня захворюваності:

де Ез, Ес, Есс – відповідно складові економії за рівнем захворюваності.

  1. Річна економія за рахунок зменшення травматизму:

де Ез, Ес, Есс – відповідно складові економії по травматизму що розраховані за наведеними вище залежностями.

  1. За необхідності розрахунку, економія від зменшення плинності кадрів можна обчислити за формулою:

де Чз1, Чз2 – кількість працівників, що звільнилися за власним бажанням через несприятливі умови праці відповідно до і після запровадження комплексу працеохоронних заходів.

Дп - середня тривалість перерви в роботі звільненого при переході з одного підприємства на інше.

Зв – середньоденна вартість виробленої продукції на одного працівника промислово-виробничого персоналу.

9. Розрахунок економії від зменшення пільг і компенсацій за роботу в несприятливих умовах у зв’язку зі скороченням або повною відміною оплати за підвищеними тарифними ставками, надання додаткової оплачуваної відпустки та скороченого робочого дня визначаються по кожному з перерахованих видів пільг шляхом зіставлення відповідних данних (кількість працівників, які користуються пільгами, розмір середньої середньогодинної заробітної плати тощо) у базовому та плановому періодах.

  1. Економія фонду заробітної плати в зв’язку з відміною скороченого робочого дня:

де Зг – середня оплата однієї години роботи працівником.

Фд – кількість робочих днів (змін) на одного працівника за рік.

Чсд', Чсд" - чисельність працівників, які мають право на скорочений робочий день відповідно до і після запровадження заходів щодо поліпшення умов праці.

d1, d2 – кількість годин, на які скорочено робочий день через несприятливі умови праці, відповідно до і після запровадження заходів.

  1. Економія фонду заробітної плати у зв’язку зі скороченням чи повною відміною додаткової відпустки:

де Зд – середньоденна оплата роботи одного працівника.

Чсд', Чсд" - чисельність працівників, які мають право на додаткову відпустку відповідно до і після запровадження заходів щодо поліпшення умов праці.

Д'в, Дв"- середня тривалість додаткової відпустки одного працівника, що має на це право відповідно до і після запровадження заходів.

  1. Економія витрат за рахунок скорочення чисельності працівників які мають право на безкоштовне лікувально-профілактичне харчування:

де Длп – денна вартість лікувально-профілактичного харчування одного працівника.

- кількість днів, в які надавалось лікувально-профілактичне харчування відповідно до і після впровадження заходів.

- чисельність працівників, які мають право на лікувально-профілактичне харчування, відповідно до і після впровадження заходів.

  1. Економія витрат за рахунок скорочення кількості працівників, які користуються правом на безкоштовне одержання молока або інших рівноцінних харчових продуктів:

де Дсх – денна вартість молока або інших рівноцінних харчових продуктів на одного працівника.

- чисельність працівників, які користуються правом на одержання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, відповідно до і після запровадження заходів щодо поліпшення умов праці.

14. Загальна (річна) економія витрат на пільги і компенсації працівникам за роботу в несприятливих умовах визначається, як здобуток від економії витрат по цих показниках:

15. Річна економія підприємства від поліпшення умов праці за показниками, що базуються на визначенні основних соціально-економічних результатів працеохоронної діяльності на підприємстві:

За даними досліджень, комплекс заходів з поліпшення умов праці може забезпечити приріст продуктивності праці на 15...20%. Так нормалізація освітлення робочих місць збільшує продуктивність праці на 6...13% та скорочує брак на 25%. Раціональна організація робочого місця підвищує продуктивність праці на 18...22%, а раціональне кольорове забарвлення (фарбування) робочих приміщень – на 2...5%.

Економічне обґрунтування заходів щодо поліпшення умов і охорони праці здійснюється в наступному порядку:

· визначається набір заходів, що ґрунтуються на вихідних даних про необхідну зміну стану умов праці на основі визначених соціальних показників за базовим і впроваджуваним варіантом;

· визначаються витрати на реалізацію заходів;

· розраховується соціальна і соціально-економічна ефективність;

· розраховується економічний ефект за результатами здійснення заходів.

Розрахунки здійснюються на основі вищенаведених формул.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)