АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Остання битва (1956)

Читайте также:
  1. Аналіз суті та практичних висновків моделі економічного зростання Р. Солоу.
  2. Битва за Кону и французская интервенция
  3. Битва за Мамаев курган.
  4. Битва за Москву
  5. Битва під курганом
  6. Битва при Бувине
  7. Битва при Ватерлоо
  8. Битва при Клонтарфе: источники и предания
  9. Война 1013-1014 гг. и битва при Клонтарфе
  10. Глава XVII Битва за Тарон.
  11. Глава XXIV Великая битва
  12. Джерела економічного зростання у моделі Солоу. Внесок факторів виробництва в економічне зростання. Залишок Солоу.

Закінченна весною 1953 і опублікована в 1956 році, Остання битва описує кінець світу Нарнії. Джил і Юстес повертаються по заклику останнього короля Нарнії, Тіріана, щоб врятувати Нарнію від мавпи Хитра, котрий одягає осла Недотепу у лев'ячу шкуру, представляє решті як Аслана, і починає правити від його імені, співпрацюючи зі тархиснацями, давніми ворогами Нарнії. Ситуація виливається у битву між тими, хто вірить в Аслана, і тими, хто на стороні самозванця…

Порядок читання

Перший американский видавник, Макміллан і Ко, опублікував книги в порядку їх видання. Але коли цикл був перевиданий Харпер Коллінз, книги були опубліковані за внутрішнім хронологічним порядком, запропонованим пасинком Клайва Льюїса, Дугласом Грешамом.

Порядок публікації Хронологічний порядок

1. Лев, чаклунка й платтяна шафа (1950) 1. Племінник чарівника (1955)

2. Принц Каспіан: Повернення в Нарнію (1951) 2. Лев, чаклунка й платтяна шафа (1950)

3. Підкорювач зорі, або Плавання на край світу (1952) 3. Кінь і його хлопчик (1954)

4. Срібне крісло (1953) 4. Принц Каспіан: Повернення в Нарнію (1951)

5. Кінь і його хлопчик (1954) 5. Підкорювач зорі, або Плавання на край світу (1952)

6. Племінник чарівника (1955) 6. Срібне крісло (1953)

7. Остання битва (1956) 7. Остання битва (1956)

Дуглас Грешам цитує відповідь Льюїса на лист від американського хлопчика, написаний в 1957, який побився з матір'ю об заклад з приводу порядку читання книг:

Думаю, що більше згоден з вашим порядком читання книг (тобто хронологічним), ніж з тим, про який говорить ваша мати. Цикл не був запланований наперед, як думає вона. Коли я написав «Лева», я не знав, що буду писати далі. Коли написав як продовження «Каспіана», то все ще не думав, що продовжу писати. Коли ж написав «Покорителя», то бул практично впевнений, що він і буде останньою книгою циклу. Але потім я зрозумів, що неправий. Так що насправді, не дуже важливо в якому порядку читати книги.

Але розповсюджена думка, що найкращий початковий порядок, який спочатку вводить основні терміни всесвіту Нарнії і пізніше пояснює їх в приквелах. Наприклад, історія створення в «Племіннику чарівника» стає менш зрозуміла при зміні порядку. У другому аргументі за читання в порядку публікації стверджується, що «Принц Каспіан» має підзаголовок «Повернення в Нарнію», а деякі фрагменти тексту книги «Лев, чаклунка й платтяна шафа» підтверджують, що ці дві книги повинні іти послідовно:

Інший аргумент, наведений прихильниками початкового порядку книг — якщо цикл спочатку прочитаний в хронологічному порядку, читач не зможе відчути суть книг без знання приквелів. З іншого боку, хронологічним порядком можна порадувати себе навіть після прочитання в початковому порядку. Також, аргументом на користь хронологічного порядку можна відносити офіційну назву цикла.

Географічні впливи

За деякими даними, Льюїс засновував свій опис світу «Нарнії» на базі пейзажів гір Моне Графства Давн, яке розташоване в його рідній Північній Ірландії.

За іншими даними це район в Італії.

Християнські паралелі

Хоча автор і не збирався робити цього навмисно, в процесі написання своїх фентезійних робіт Льюїс, що став християнином, будучи уже дорослим, включив християнську теологію в свої історії. Як він писав в «Інших світах»:

Деякі люди, здається, думають, що я почав з того, що спитав себе, як би розповісти дітям про християнство; потім, використав казку як інструмент і опираючись на інформацію про дитячу психологію вирішив, для якої вікової групи буду писати; потім склав список основних християнських істин і виробив алегорії, щоб описати їх. Все це — чиста фантазія. Я не зміг би так писати. Все починалось з образів: фавн, що несе парасольку, королева на санях, величний лев. Спочатку не планувалось нічого, пов'язаного з християнством, цей елемент проявився, ніби сам по собі.

Льюїс, як експерт в області алегорій, стверджував, що книги не були алегоріями, і волів називати християнські аспекти в них «імовірними». Як в тому, що ми називаємо альтернативною історією (фантастикою).

З виходом фільму «Хроніки Нарнії: Лев, чаклунка й чарівна шафа» інтерес до християнських паралелей, знайдених в книгах, відновився. Дехто вказав на їх невдалість, відмічаючи, що їх легко прогавити, якщо ви не знайомі з християнством. Інші бачать в Хроніках Нарнії прекрасний інструмент для навернення до християнства.

Екранізації і радіопостановки

Телебачення

В 1967 «Лев, чаклунка й платтяна шафа» вперше була представлена на екранах телесеріалом. На відміну від наступних екранізацій, в наш час його важко дістати для домашнього перегляду.

В 1979 «Лев, чаклунка й платтяна шафа» була випущена у вигляді мультфільма. Ця робота була удостоєна премії Еммі як «Видатний Мультиплікаційний Проект».

«Хроніки Нарнії» були екранізовані BBC в телевізійному серіалі «Хроніки Нарнії» в 1988–1990. Були відзняті лише «Лев, чаклунка й платтяна шафа», «Принц Каспіан: Повернення в Нарнію», «Підкорювач зорі, або Плавання на край світу» i «Срібне крісло». Решту знято не було.

Чотири частини цього серіалу були пізніше змонтовані в три повнометражні фільми (об'єднані фільми Алекса Кірбі «Принц Каспіан» і «Підкорювач зорі, або Плавання на край світу») і випущені на DVD.

Радіо

На радіо ВВС і Focus on the Family була випущена радіопостановка за мотивами «Хронік».


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)