АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кольорові метали та їх сплави

Читайте также:
  1. Beaded Jewellery in national consumption
  2. C по хронологическим графикам
  3. Electromotive Force and Resistance
  4. Financial Centres
  5. III ГАРМОНИЧЕСКАЯ МАГИЯ
  6. PrPf употребляется в тех предложениях, которые можно адекватно переформулировать в виде предложений в настоящем иди будущем времени.2
  7. SWEDISH INFLATION RATE RISES.
  8. The artistic plaiting made of wicker, reed mace and straw. Articles made of beads. Articles made of stone, bones. Ceramics..
  9. VIII. Такла-Макан — Карашар
  10. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  11. А я глаголю вам: не протився злому».
  12. АБРАЗИВНІСТЬ ГІРСЬКИХ ПОРІД

Для виготовлення товарів народного споживання застосовують алюміній, мідь, нікель, хром, цинк, олово, вольфрам, благородні мета­ли.

Алюміній -метал сріблясто-білого кольору, невеликої об'ємної щільності, легкоплавкий (659 °С). Дуже пластичний, має високі тепло- та електропровідність, порівняно високу корозійну стійкість. Сполуки алюмінію нетоксичні. Завдяки його пластичності з алюмінію виготовляють листи, фольгу, дріт, труби. Недоліком є недостатня стійкість алюмінію до кислот і лугів.

Мідь -метал рожево-червоного кольору, характеризується висо­кими тепло- та електропровідністю, м'який і пластичний, легко оброб­ляється різними способами. У чистому вигляді мідь використовується для виготовлення електропроводів.

Латунь - сплав міді з цинком (від 4 до 47%). Має гарний зов­нішній вигляд, легко піддається обробці, достатньо міцна. Застосову­ється для виготовлення самоварів, тазів для варіння варення, музич­них (духових) інструментів тощо.

Бронза -сплав міді з оловом, алюмінієм або іншими металами. З неї виготовляють художні і скульптурні вироби.

Мельхіор -сплав міді та нікелю. Добре обробляється штам­пуванням, використовується для виготовлення виделок, ложок, столових ножів, посуду, художніх та галантерейних виробів.

Нейзильбер - сплав міді з нікелем та цинком, біло­го кольору, деякою мірою нагадує срібло, використовується для виго­товлення посуду та ювелірних виробів.

Оскільки мідь та її сплави окиснюються з виникненням зеленого нальоту (токсичного), посуд, призначений для приготування та збері­гання їжі, зсередини вкривають оловом (лудять).

Цинк -метал білого кольору. На повітрі він вкривається плів­кою вуглекислого цинку, що захищає метал від подальшої корозії. У чистому вигляді використовується рідко, переважно для оцинкову­вання листової сталі, труб та сталевого посуду в антикорозійних цілях.

Олово -метал з високою стійкістю до корозії, застосовується переважно для утворення захисного покриття на металах, не стійких до корозії (латунних тазів, сталевого посуду із вуглецевої сталі).

Нікель, хром використовують як декоративні та антикорозійні покриття для сталевого посуду, ножів, столових приладь та ін

15) Ножі за призначенням бувають:

• столові - для сервірування столу;

• буфетні - загального призначення і спеціальні - для фруктів, масла, ікри, ніж-пилка для хліба, лимона, ніж-виделка для сиру, тран-

жирнийніж;

• кухонні - загального призначення, хліборізальні, поварські;

• гастрономічні - для сиру, м'яса, ковбасні, рибні, філейні;

• ремісничі - лимарні, кушнірські, шевські;

• садові - мічурінські, окулірувальні, прищепні;

• складані ножі.

Залежно від призначення ножі складаються з рукоятки і клинка різних форм. їх виготовляють з вуглецевої інструментальної та нержа­віючої сталі суцільнометалевими і складаними. Суцільнометалеві но­жі виготовляють з однієї заготовки металу, а складані - з рукоятки і клинка. Різальна кромка ножа може бути прямою з двобічним загост­ренням, хвилеподібною та із зубцями. Рукоятки складаних ножів бува­ють металеві, дерев'яні, пластмасові, з кістки. За характером з'єд­нання клинка і рукоятки розрізняють ножі з насадною та склепаною рукояткою. Рукоятки суцільнометалевих ножів випускають гладкими або з декоративним рисунком (штампованим, гравірованим), із захис­но-декоративним покриттям або без нього.

Столові приладдя включають столові ножі, виделки, ложки, підставки для ножів і виделок, підсклянники, столові набори. Вони виготовляються із нержавіючої чи вуглецевої сталі з подальшим хромуванням або нікелюванням, а також з мельхіору, нейзильберу, алюмінієвих сплавів. Поверхню виробів шліфують і полірують. Виго­товляють переважно методом штампування. Виделки і ложки з алю­мінієвих сплавів відливають у форми, шліфують, полірують.

 

16) За матеріаломвиготовлення металевий посуд буває чавунний, сталевий, алюмінієвий та зі сплавів міді (латунь,, мельхіор, нейзильбер).

За способом виготовлення- литий, штампований і зшивний.

За характером обробки поверхні- чавунний посуд буває чор­ним і емальованим, сталевий - чорним, фарбованим, лудженим, оцин­кованим, емальованим; посуд з нержавіючої сталі - полірований.

За видамиасортимент посуду дуже різноманітний: чайники, каструлі, горщики, тази тощо.

За призначенням розрізняють посуд кухонний (для приготуван­ня їжі - каструлі, чайники), столовий (для подавання їжі на стіл і сер­вірування столу - миски, тарілки, кухлі) та господарський (для збе­рігання їжі і води, прання - відра, подійники, бідони, ночви, тази).

Фасон посуду зумовлюється конструкцією виробів (з кришкою чи без, з одною або двома ручками, на піддоні чи без) та формою кор­пусу (циліндричний, конічний тощо).

Розмір посуду визначається в кубічних сантиметрах або літрах (порожнистого) та міліметрах (діаметр мілкого посуду).

Арматура посуду (ручки, вушка, дужки тощо) може бути з основ­ного матеріалу, зі сплавів кольорових металів, пластмасовою, дерев'я­ною і керамічною. Деталі арматури кріплять до корпусу точковим елек­трозварюванням, з допомогою гвинтів, заклепок.

 

17) Приладдя, що полегшує домашню працю за призначенням поділяють на:

-приладдя для подрібнення і чищення продуктів

-для домашнього консервування

-для прибирання житлових приміщень

-допоміжні пристосування.

 

 

18) Чавунний посуд - важкий, недостатньо міцний до ударів. Ви­робляється способом лиття з сірого чавуна. За характером поверхні буває чорним (без покриття) та емальованим (тільки з внутрішнього боку або з обох боків). Цей посуд нешкідливий, сприяє повільному, рівномірному нагріванню їжі, термічно стійкий, дешевий, має трива­лий термін користування. Негативні риси - велика маса виробів та не­достатня стійкість до корозії під дією води. З метою запобігання корозії посуд емалюють. Найпоширенішими видами чавунного посуду є горщики, каструлі, сковорідки, казани, овальниці.

Чорний посуд нестійкий до корозії, виготовляється з покривйої сталі ійетодом зшивання або' штампування в невеликому асортименті: відра, сковорідки, листи і форми для випікання в духових шафах (пе­чива, кексів, хліба).

Пофарбований посуд має поверхню, вкриту масляними або ема­левими фарбами. Асортимент складається з банок для сипких продук­тів, відер циліндричної і конічної (для непитної води і сміття) форми, бідонів для рідкого палива, садових лійок, тазів, банок для фарб тощо.

Луджений посуд виготовляють з білої жерсті або листової сталі методом зшивання. Готові вироби вкривають оловом гарячим спосо­бом (зануренням виробів у ванну з розплавленим металом). Основне призначення посуду - зберігання молока і молочних продуктів. Асор­тимент: бідони для молока, подійники, молокоміри, фляги, цідилки для молока.

Сталевий оцинкований посуд виготовляють з листової сталі ме­тодом зшивання. Корпус посуду вкривають цинком (гарячим методом або в гальванічних ваннах). Оцинкований посуд стійкий до корозії, але легко окиснюється. Призначений для зберігання води та різних господарських потреб. Асортимент включає вироби господарського і санітарно-господарського призначення: баки для білизни, води, ночви для прання білизни, рукомийники, садові лійки, відра циліндричні та конічні місткістю 7—15 л, з кришкою або без неї.

Сталевий емальований посуд характеризується високими гігі­єнічними й естетичними властивостями, має найбільїду питому вагу в загальному асортименті металевого посуду. Він порівняно легкий, має великий термін користування, зовнішня поверхня може бути оздобле­на живописом, трафаретом, деколем. Емаль дає високий захист посуду від корозії, бруд легко відчищається.

Посуд із нержавіючої сталі виготовляють переважно штампу­ванням, глибоким витягуванням або зшиванням із легованої хромистої або хромонікелевої сталі.

Високий ступінь полірування поверхні надає їй дзеркального блиску, високої хімічної стійкості, зменшує прилипання їжі- до дна і стінок посуду, полегшує чищення та миття. Такий посуд характеризу­ється високими естетичними властивостями, має тривалий термін ко­ристування, зовсім нешкідливий. До асортименту кухонного посуду відносять каструлі, сковорідки, казани, наплитні баки; столового -тарелі, соусники, креманки, ікорниці, підсклянниці, відерця для охо­лодження шампанського. Такий широкий набір позитивних власти­востей посуду з нержавіючої сталі зумовлює і досить високі ціни на ці вироби.

Алюмінієвий посуд виготовляється з листового алюмінію штампу­ванням або з алюмінієвих вторинних ливарних сплавів методом лиття. Відповідно асортимент алюмінієвого посуду поділяють на вироби з лис­тового алюмінію та з вторинних сплавів.

 

19 .Синтетичні миючі засоби - це складні сполуки на основі синте­тичних миючих речовин. Крім останніх, до складу синтетичних мию­чих засобів входять електроліти, стабілізатори піни, антиресорбційні домішки, вибілювачі і пахучі речовини.

Синтетичні миючі засоби групують за призначенням, консисте­нцією, особливістю складу і виду.

За призначенням виділяють засоби для прання виробів із бавовняних і лляних волокон, для прання виро­бів із шовкових (вовни, шовку) і хімічних волокон, універсальні і спе­ціальні засоби.

Засоби для прання бавовняних і лляних виробів мають підвище­ну кількість лужних електролітів і вибілювачів, створюють сильно лужне середовище (рН-10-11).

Засоби для прання виробів із білкових і хімічних волокон мають / підвищену кількість миючих речовин і нейтральних електролітів, створюють більш м'яке середовище (рН-8-9,5).

Універсальні засоби містять лужні електроліти, але в меншій кі­лькості, ніж засоби для прання виробів лляних і бавовняних, створю­ють помірно лужне середовище (рН-9-10).

Спеціальні засоби для прання вміщують спеціальні домішки, які можуть дезінфікувати, зафарбовувати матеріали.

Електроліти створюють визначену pH розчину (від 8 до 11).

Стабілізатори піни забезпечують визначену висоту піноутворення.

Вибілювачі виводять плями з поверхні тканин. Антиресорбційні до­мішки запобігають повторному осіданню частин забруднення. Пахучі речовини покращують запах миючих за­собів та білизни після прання.

20) Основна сировина для парфумерних товарів – духмяні речовини, етиловий спирт, вода. Допоміжна сировина – фарбники, фіксатори запахів тощо. Чим більше духмяних речовин у композиції – тим вище якість товару.

Духмяні речовини бувають натуральними(рослинного або тваринного походження) та синтетичними.

Рослинні речовини найбільш поширенні і складають основу сировинної бази. Їх використовують у вигляді спиртових розчинів(ефірні масла) з квітів(троянда, акація, лаванда), листя(м’ята, евкаліпт), плодів(лимон, аніс, апельсин), насіння(коріандр), коріння(ірис, аїр), деревини(сандалове дерево, кедр), а також смол, та бальзамів(природні розчини смол у ефірних маслах).

Речовини тваринного походження: амбра(продукт життєдіяльності кашалотів), цибет(продукт внутрішньої секреції цибетової кішки), мускус(гормони мускусного оленя-кабарги), боброва рідина(гормони бобра).Вони збільшують стійкість запаху,придають особливий запах.

Синтетичні духмяні речовини отримують з різних видів сировини. Вони мають запахи квітів, плодів, або оригінальні, що не мають аналогів у природі.

Парфумери товари класифікують за такими ознаками:

- за видом: духи, духмяні води, натуральні ефірні масла, засоби для ароматизації;

- за призначенням: жіночі, чоловічі, дитячі;

- за консистенцією: тверді, рідкі, порошкоподібні;

- за характером запаху: квіткові, фантазійні, квітково-фантазійні;

- за відтінком запаху: теплий, свіжий, сухий, холодний тощо;

- за способом упаковки: звичайна, аерозольна.

- за місцем виробництва.

 

21) Духи відрізняються високим вмістом духмяних речовин. Найбільш поширені рідкі духи(спиртові або водно-спиртові розчини сумішей духмяних речовин). За якістю поділяються на клас "Люкс", групу "Екстра", звичайної якості та духи – аналоги. Вміст духмяних речовин у духах групи "Екстра" не менше 15%. Тверді духи у формі олівця із воскоподібної маси з додаванням духмяних речовин. Сухі духи(саше) у пакетах з паперу або тканини використовують для ароматизації білизни. Духи – аналоги повторюють запах дорогих духів класу "Люкс".

Одеколони – водно – спиртові розчини парфумерних композицій із запахом квіткового або фантазійного напрямків. Вміст духмяних речовин 6…1,5%. Стійкість запаху невисока порівняно з духами. За якістю поділяються на групи: "Екстра" – стійкість запаху не менше 30 год., вміст духмяних речовин не менше 4%, вміст спирту 70%; група А – стійкість запаху не менше30 год., вміст духмяних речовин не менше 3%, вміст спирту 70%; група Б – стійкість запаху 24 год., вміст духмяних речовин не менше 2,5%, вміст спирту 60%; група В – стійкість запаху не нормується, вміст духмяних речовин не менше 1,5%, вміст спирту 55%.

Духмяні води мають вміст духмяних речовин не менше 1,0%, вміст спирту не менше 50%. Використовують переважно для дезинфекції шкіри рук і обличчя у дітей.

Парфумерні набори складаються з духів і одеколонів різних найменувань у красочних картонних коробках.

Парфюмерно – косметичні набори крім духів і одеколонів включають крем, мило, пудру, губну помаду тощо.

Натуральні ефірні масла ("Лавандове", "Трояндове")використовують для ароматизації, з лікувальною метою та для захисту одягу від молі.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)