АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА

Читайте также:
  1. Автоматична фіскальна політика.
  2. Автоматична фіскальна політика.
  3. Автоматична фіскальна політика. Автоматичні чисті податки як вмонтовані стабілізатори.
  4. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  5. Антиінфляційна державна політика
  6. Антиінфляційна політика
  7. Антиінфляційна політика
  8. Антиінфляційна політика держави
  9. Антиінфляційна політика держави.
  10. Антикризова політика уряду Англії
  11. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  12. Валютна політика України в сучасних умовах. Органи валютного контролю в Україні.

Теоретичні аспекти фіскальної політики. Державний бюджет та його структура. Причини та напрямки державних видатків. Основні джерела надходжень до державного бюджету. Способи класифікації та види фіскальної політики.

Автоматична фіскальна політика. Види вмонтованих стабілізаторів та економічний механізм їхнього функціонування. Дискреційна фіскальна політика, її інструменти та особливості застосування. Внутрішній і зовнішній лаг. Фіскальні мультиплікатори. Взаємозв’язок видаткового і податкового мультиплікаторів та мультиплікатор збалансованого бюджету.

Структурний і циклічний бюджети та походження бюджетного дефіциту. Твердий курс фіскальної політики та підходи до збалансування бюджету. Теорія функціональних фінансів. Структура бюджетного дефіциту та суть окремих його компонентів. Неінфляційні джерела фінансування дефіциту державного бюджету і джерела отримання позик. Монетизація дефіциту, сеньйораж та інфляційний податок.

Державний борг, причини його виникнення та показники розвитку. Управління державним боргом. Квазіфіскальні операції. Взаємозв’язок боргу і ВВП.

Економічна роль фіскальної політики. Вплив фіскальної політики на сукупний попит та сукупну пропозицію. Рівень оподаткування (податковий тягар). Крива Лаффера. Суть та графічне зображення ефекту витіснення. Умови ефективності фіскальної політики. Особливості суперечливості короткотривалих та довготривалих наслідків фіскальної політики для країн з різним рівнем розвитку. Причини виникнення та способи подолання боргової кризи. Роль „Паризького клубу”. Конверсія боргу. Умови та наслідки викупу, капіталізації та реструктуризації боргу.

МОДУЛЬ 2

Тема 7. ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА

Економічна природа та структура банківської системи. Статус та функції центрального банку. Основні операції комерційних банків.

Пропозиція грошей. Рівень ліквідності грошових засобів і грошові агрегати. Грошова маса і монетарна база. Розширення комерційними банками пропозиції грошей. Депозитний і грошовий мультиплікатори.

Попит на гроші. Трансакційний та спекулятивний попит на гроші. Ліквідна та інвестиційна пастки. Взаємодія попиту на гроші і пропозиції грошей та рівновага на грошовому ринку.

Цілі та види грошово-кредитної політики. Суть та наслідки жорсткої і гнучкої грошово-кредитної політики, політики дорогих і дешевих грошей. Монетарне правило і підтримка стабільного рівня цін. Передатний механізм та умови ефективності грошово-кредитної політики.

Інструменти грошово-кредитної політики. Функції захисних та динамічних операцій. Облікова ставка та призначення дисконтного вікна. Норма та види обов’язкового резервування. Суть та можливості розв’язання проблем реалізації грошово-кредитної політики в Україні. Роль фондового та валютного ринків.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)